Puoliau į virtuvę po beveik mėnesio nešeimininkavimo, kaip išbadėjusi! Šeštadienį 6 valandą ryto iš lovos mane gali išvaryti nebent planas pagaminti ką nors ypač skanaus:) O tų planų turiu gal net septyniolikai šeštadienių:) Tad nežinau kaip čia su tais miegais bus apskritai:) (na gerai jau gerai, šią savaitę aš vis dar pilnai negrįžusi į formą dėl laiko su Australija skirtumo, tad keltis paryčiais man visai nesunku:))

Rudeninis pyragų sezonas, galima sakyt, man prasidėjo tik šiandien. O sulig kiekvienu sezonu aš vis ieškau kokio naujo obuolinio recepto, kuris nustebintų mane pačią, ne tik jus:) Tai va ir radau, atrodo, pirmu bandymu! Tas naujas pyragas – savaime suprantama, iš vienos mano naujai iš Australijos parsivežtų knygų. Ta knyga tokia mano, kad aš turbūt nenurimsiu, kol visų iki vieno patiekalų iš jos nepagaminsiu:)

Ostro. Taip keistai vadinasi Julia Nusittil Nishimura naujoji receptų knyga, lygiai taip ji pavadino ir savo blog’ą. Maltoje augusi italė, ištekėjusi už japono, gyvenanti Australijoje. Vienas iš geresnių variantų, sakyčiau, kulinarine prasme:) O pats pavadinimas, kuris nors is skamba šiek tiek slaviškai, nieko bendro su slavais neturi. Ostro yra labiau Australija nei kažkas, kas asocijuojasi su aštrumu:)

Julijos filosofija labai paprasta ir man be galo priimtina: sulėtinkim tempą ir mėgaukimės procesu, gaminkime skanų maistą iš paprastų ingredientų. Gyvenkime sezoniškai, gerbkime tradicijas valgydami tai, kas kokybiška, šviežia ir šiuolaikiška.

Tad tai pirmas receptas iš Julijos knygos, o jų bus ir daugiau. Šis pyragas tikrai paprastai pagaminamas, bet jis tiks ir ypatingoms progoms. Beje, skaniausias pyragas dar šiltas. Originaliai recepte Julija naudoja rikotą, bet man lietuviška varškė tiko kuo puikiausiai. Kaip ir rūgštūs antaniniai obuoliai. Varškę galite pagardinti razinomis arba įtarkuoti šiek tiek apelsino žievelės. Skanaus:)

Pyragas su obuoliais, varške ir lazdyno riešutais
Pyragas su obuoliais, varške ir lazdyno riešutais
Riešutų pabarstai suteikia pyraguii malonaus traškesio, o varškės ir obuolių sluoksnis – drėgnumo
Man pyraguose skaniausi du ingredientai – varškė ir obuoliai, ir abu jie čia!
Skaniausias pyragas dar šiltas
Ryte, su puodeliu espresso, gabalėlis šio pyraqgo yra tikra šventė.

Obuolių ir varškės pyragas su lazdynų riešutais

  • 120g minkšto (kambario temperatūros) sviesto
  • 200g cukraus (aš dėjau 150g, buvo kaip tik)
  • 2 kiaušiniai
  • 125 ml (½ stiklinės) pieno
  • 225 g (1 ir ½ stiklinės) miltų
  • ½ šaukštelio druskos
  • 2 nepilni šaukšteliai kepimo miltelių
  • 80 g maltų lazdyno riešutų*

Varškės sluoksniui:

  • 250 g riebesnės varškės (9%)
  • 2 kiaušinių tryniai
  • 1 ir ½ šaukšto cukraus
  • 1 šaukštelis vanilės pastos
  • 1 citrinos (organinės!) nutarkuota žievelė

Obuolių sluoksniui:

  • 2 nedideli rūgštūs obuoliai, nulupti ir plonai supjaustyti
  • ½ citrinos sultys
  • 1 ir ½ šaukšto cukraus

Lazdyno riešutų pabarstams:

  • 1 šaukštas minkšto sviesto
  • 1 šaukštas cukraus
  • 80 g. (⅔ stiklinės) lazdyno riešutų, lengvai pasmulkintų

*Lazdyno riešutų miltų galima rasti parduotuvėse, tačiau man skaniau, kai riešutus susismulkinu pati. Geriausia, jei jie išlieka šiek tiek rupesnės, nei miltai konsistencijos. Man patogiausia tokią nedidelę riešutų porciją smulkinti šiuo Bosch Optimum priedu.

Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Itepkite 20cm skersmens kepimo formą sviestu ir išklokite kepimo popieriumi.

Į virtuvinio kombaino indą sudėkite sviestą ir cukrų, ir plakite keletą minučių, kol masė taps balkšva ir puri. Po vieną įmuškite kiaušinius, kaskart gerai suplakdami. Tada supilkite pieną, ir toliau plakite (nepergyvenkite, jog masė tapo šiek tiek grumuluota, viskas susimaišys, kai sudėsite sausus ingredientus).

Dubenyje sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius ir maltus riešutus. Suberkite šiuos birius ingredientus į maišymo indą ir švelniai sumaišykite. Tris ketvirtadalius šios masės supilkite į kepimo formą, išlyginkite paviršių.

Atskiruose dubenėliuose pasiruoškite abu – varškės ir obuolių įdarus, sumaišydami visus šiems įdarams skirtus ingredientus tarpusavy. Ant tešlos sluoksnio dėkite varškės įdaro sluoksnį, paskirstydami jį tolygiai beveik iki pat formos kraštų (tačiau palikite kokį centimetrą šalia briaunos, kad kepant nesviltų). Ant varškės išdėliokite obuolių gabalėlius, švelniai įspausdami juos į varškės sluoksnį. Tada ant viršaus supilkite likusią tešlos dalį ir išlyginkite paviršių.

Pasigaminkite pabarstus: mažame dubenėlyje sumaišykite sviestą su cukrumi, tada suberkite lazdyno riešutus ir gerai sumaišykite, kad kiekvienas riešutas pasidengtų saldžiu sviestu. Šiuos pabarstus pažerkite ant viso tešlos paviršiaus.

Kepkite apie 45-50 min (gali prireikti ir ilgiau – patikrinkite pačiame centre ar tikrai pyragas iškepė). Išimkite iš orkaitės ir palikite lengvau atvėsti formoje, kurioje kepė. Tada peiliu apipjaukite šonus ir išimkite pyragą ant serviravimo lėkštės. Patiekite dar šiltą. Nakčiai pyragą įdėkite į šaldytuvą, tačiau prieš valgant leiskite jam pasiekti kambario temperatūrą.

Recepto šaltinis – Ostro, Julia Busuttil Nishimura

Komentarų apie "Obuolių ir varškės pyragas su lazdynų riešutais": 6

  1. Nida:

    Irena, džiaugiuosi be proto, kad patiko, ir kad buvo impulsas imti ir pasilepinti kažkuo maloniai saldžiu:) Baltymai taip ir turėjo likti nepanaudoti (bent jau pas mane baltymai tai neužsiguli, jie greitai omletui būna sunaudojami:)). Nemanau, kad reikalus būtų pagadinę ir suplakti iki putų tie du baltymai ir įmaišyti į varškę, bet pagal receptą jų ten neturėjo būti:)

  2. Irena:

    Labai AČIŪ, Nida! Sekmadienį taip įkvėpė šis įrašas, kaip ir visi Jūsų kelionių aprašymai, kad beliko pasiraitoti rankoves ir kepti:) Eigoje, iškilo klausimas dėl dviejų likusių baltymų, ar juos išplakti ir įmaišyti į varškės masę, tačiau atidėjau, nusprendusi palikti juos kitam kepiniui / morengui/. Tikrai nesugadino, nes pyragas TOBULAS!!! Ačiū:)

  3. Nida:

    Jurga, puiki ta improvizacija pyrago tema:) Labai man patinka visokie kepiniai su uogiene, o varškė tai apskritai dar nei vieno kepinio nepagadino:) Uogienės bent mano sandėliuke visada yra tokios, kurią stumdom stumdom, ir taip lieka nesuvalgyta, tai pyragams oi kaip gerai sueina:)

  4. Jurga:

    ačiū, Nida, tikrai kepsiu 🙂 varškė ir obuoliai man irgi – kažkas tokio 🙂 Galiu pasidalyti tuo, kas man gavosi improvizuojant plokštainio “Draugystė” tema 😀 Tešlai: 250 g minkšto kambario temperatūros sviesto, 180 ml. cukraus, 3 kiaušiniai – išplakti sviestą su cukrum, paskui įmušti ir išplakti kiaušinius, įmaišyti apie 470 g miltų, 3 nubrauktus a/š kepimo milt. Tešla bus minkšta, net lipni, neišsigąsti 🙂 2/3 tešlos pagrindui išploti kepimo formoje ant kepimo popieriaus, likusią palikti trupiniams (aš šitą dalį dar pagerinau kapotų anakardžių sauja- žiauriai gerą skonį davė!) ir kol toliau darbuojamės, įmesti į kamerą. Gaunasi tokia pusės orkaitės dydžio skarda. Pagrindą pakept 180 laipsnių – 10-12 min., išsitraukus uždėti mėgstamos uogienės pusę litro, užtarkuoti iš kameros išimtą tešlą trupiniais ir dar 20 min kept. Jei labai skrunda, pabaigt ant 170 kept. Kitą sykį kepdama ant uogienės suverčiau dar varškės sluoksnį: 0,5 kg varškės, truputis cukraus ir cinamono, pora kiaušinių. Žiauriai gerai 🙂 Tokiu atveju kepimo laiką truputį pailgint, mažinant į pabaigą temperatūrą, kad nesudegtų. Tešla gaunasi trapi, ne ta kieta tradicinio trupininio pyrago “tešlaininė” tešla 🙂

  5. Nida:

    Jurga, ne, nesukietėjo labai. Puikaus skonio ir atvėsęs. Kepiau jį vakar vakare (šeštadienį), tad ragavau ir pastovėjusio šaldytuve. Palaukiau, tiesa, kol pasieks kambario temperatūrą. Su kava buvo super (nutorauka su kava – gabalėlis ant rytojaus atpjautas).

  6. Jurga:

    Skamba labai skaniai 🙂 Ar atvėsęs smarkiai sukietėja? Svarstau, ar šaltam vartojimui kepti 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.