Ar jums dažnai būna taip, kad patys save nustebinate? Man nutinka kartais, gal net retkarčiais, bet šis tikrai buvo vienas tų. 

Labai labai laukiau, ir pagaliau sulaukiau obuolių derliaus (bent vienas derlius šiemet, tokią nepasisekusią vasarą, sunoko gausiai ir laiku:)). Draugė prikrovė pilną maišą obuolių… “Šie – alyviniai, iš tėvuko sodo. O šitie gražuoliai – ananasiniai. Šitie – numeris 36 (nežinau ką tai reiškia). O štai šiuos pati skyniau, tad stovės ilgiau…” – gavau instrukcijas ir parsitempiau pilnutėlį maišą namo. Pusę to maišo suvalgiau vienu prisėdimu:)) O su kitais tai jau tikrai žinojau ką darysiu, nes savaitgalis be deserto yra ne savaitgalis, kad ir kaip man jūs bandytumėte įrodyti priešingai. 

Obuolių sezonas privalo prasidėti su trupiniuočiu (angl. – crumble). Tai pats paprasčiausias desertas, kuris kažkodėl tampa labai paklausus rudenį. Ir nors trupiniuotį galima kepti iš bet kokių vaisių ir uogų, pavyzdžiui braškės man trupiniuočiui “neina”… Braškes mielai dedu į visokius šaldytus jogurtinius desertus, tačiau jų kepti man ranka nekyla. Bet štai su obuoliais – kita istorija. 

Tad pirmas savaitgalio deserto planavimo etapas buvo parengtas gana greitai: bus obuolių trupiniuotis. 

Tada prisiminiau mažą niuansą: kaip tik šią savaitę daviau sau žodį nevalgyti miltinių dalykų, tad kaip čia padarius, kad trupiniuotis būtų su trupiniais, bet ir neturėtų miltų? Ir ką – kai yra noras, yra ir išeitis: trupiniuotis bus be glitimo! 

O tada nusprendžiau žengti dar vieną žingsnelį aukštyn, ir savo desertą gaminti ne šiaip paprastoje orkaitėje, bet… grilyje! Jei jūs galvojate, kad kartu su rugpjūčiu baigėsi ir grilio sezonas, tai žinokite, tikrai ne, nes Big Green Egg griliai tinkami naudoti ir lietui lyjant, ir sniegui sningant. Ir dar, jei jūs galvojate, kad grilis reikalingas tik mėsai kepti, tai irgi labai klystate, ir tuoj aš jums tai įrodysiu:) Todėl nieko netrukus užkūrėm savo Didįjį Žalią Kiaušinį. Juk šis mano bičiulis – tai ne vien grilis, bet ir patikima orkaitė, ir iki beprotiško karščio įkaistantis duonkepis pečius, ir smilkstanti rūkykla… 

Dabar jau negaliu jums nepapasakoti vieno stebuklo, kuris užgimė kažkurio virtuozo galvoje, kurį tikriausiai kaip reikiant užsiutino tos dienos, kai anglys grilyje labai nenori įsidegti… Ir nors Big Green Egg paprastai užsikuria pakankamai lengvai, tačiau visuomet būna tas momentas, kai subėrusi anglis imu ir pagalvoju: O ar tikrai turiu įdegimui skirtų specialių ekologiškų blokelių?? O kas bus, jei jie kaip tik pasibaigę???? Ir tik įsivaizduokite, nuo šiol man tų blokelių net ir nereikės (na nebent nuspręsčiau savo žaliąjį kiaušinį nusinešti kur nors į mišką, kur nėra elektros), nes turiu specialų prietaisą, iš pažiūros primenantį plaukų džiovintuvą ir garbanų sukiklį viename:) Tai štai šitas daiktas veikia taip: įkišai vieną galą į rozetę, paspaudei mygtuką, prikišai prie anglių, ir po 30 sekundžių jau spragsi žiežirbos nuo pučiamo karšto oro! Aš nesuprantu tik vieno: tai kur aš buvau ir kodėl šito prietaiso nebuvau atradusi prieš kokius 20 metų??? 

Ir kur šis tobulas išradimas buvo tiek laiko, kad aš jo neatradau???
Vos pusė minutės karšto oro pūtimo ir anglys dega pasispragsėdamos!

Bet grįžkime prie deserto. Susitarkim taip: jei jūs ketinate gaminti tik vieną vienintelį desertą šį rudenį, tai tebūnie jis bus šis. Dūmu kvepiantis obuolių ir slyvų trupiniuotis su avižinių dribsnių trupiniais, patietas su ledais ir šviežiomis šilauogėmis. Beje, iškart patariu gaminti didesnę porciją, mat pašildytas rytojaus dieną puikiai tiks pusryčiams!!

P.S. Savaime suprantama, desertą iškepsite ir paprastoje orkaitėje, ne tik grilyje… 😉 

P.P.S. Jei kai kuriuos receptus reikia sekti pažodžiui, tai tikrai ne šį. Čia improvizuokite į sveikatą, obuolius keisdami arba papildydami kriaušėmis, abrikosais, persikais, pridėdami džiovintų vaisių, šaldytų arba šviežių uogų, riešutų…. 

Iškeptas grilyje, desertas maloniai kvepės dūmu
Jis bus iškepęs, kai viršutinis sluoksnis bus apskrudęs.
Iškart patariu gaminti dvigubą porciją, nes tikrai bus norinčių pakartoti.

 

Obuolių ir slyvų trupiniuotis su avižinių dribsnių trupiniais ir migdolais

4 porc. 

  • 4 obuoliai, nulupta odele, išimtomis sėklomis, supjaustyti gabalėliais
  • 6-8 slyvos, be kauliukų, supjaustytos gabalėliais
  • Saujelė šviežių arba šaldytų šilauogių
  • 1/2 šaukšto šviežių citrinų sulčių
  • 1/4 šaukštelio vanilės ekstrakto 
  • 1.5 šaukšto kokosų palmių cukraus*
  • 1 šaukštelis cinamono
  • 1 nepilnas šaukštas krakmolo 

Trupiniams:

  • 100g (1 stiklinė) avižinių dribsnių (be glitimo)
  • 50g (4.5 šaukšto) kukurūzų miltų (galite pakeisti avižų miltais)
  • 30g (3 šaukštai) kokosų palmių cukraus
  • 80g (3 šaukštai) kokosų aliejaus
  • 1/2 šaukštelio cinamono
  • 2 žiupsneliai druskos
  • 2 šaukštai migdolų plokštelių arba skaldytų migdolų

Patiekimui – mėgstamų ledų, uogų, mėtų lapelių papuošti… 

Jei desertą kepsite grilyje, įkaitinkite anglis, tada uždėkite konvEGGtorių ir paprastas groteles. Nustatykite grilio temperatūrą 190C. Jei gaminsite orkaitėje, tiesiog įkaitinkite orkaitę iki 190C (be apipūtimo funkcijos). 

Į dubenį sudėkite obuolius, slyvas, šilauoges, viską pašlakstykite citrinų sultimis ir vanilės ekstraktu, tada viską pabarstykte cukrumi, cinamonu ir krakmolu. Lengvai išmaišykite, kad vaisiai pasidengtų prieskoniais ir cukrumi. Išdėliokite šią masę į atskiras kepimo formeles arba į vieną didesnį kepimo indą. paspauskite šaukštiu palygindami paviršių. 

Avižinius dribsnius, kukurūzų miltus, cukrų, kokosų aliejų, cinamoną ir druską sudėkite į elektrinį maisto smulkintuvą ir viską gerai išsukite, kad gautumėte vientisą drėgną masę. Ją sudėkite ant paruoštų vaisių, šaukštu paspausdami ir palygindami viršų, kad pasidengtų vienodu sluoksniu. Tada ant viršaus suberkite migdolų plokšteles arba skaldytus migdolus. 

Kepkite uždarę grilio dangtį apie 40-50 minučių, arba kol visas viršus gerai paruduos, apskrus. 

Patiekite šiltą, su ledais arba jogurtu (aš patiekiau su kaviniais ledais – buvo pasaka!!), šviežiomis uogomis (arba be jų), papuošę mėtos lapeliais…. 

*kokosų palmių cukrus yra sveikesnė balojo cukraus alternatyva, jis mažiau saldus.  

 

  1. Nida:

    Vaida, atsakau paeiliui: aš namuose dažniausiai turiu tik stambių avižinių dribsnių, nes juos naudoju šiaip kasdien (rytais košei:)). Smulkūs pasitarnautų šiuo atveju vien jau todė, kad neturite smulkintuvo:) Pyragas man skaniausias šiltas, bet tikrai neišbrokinčiau ir šalto:) O šiaip tai aš jį lengvai pasišildau įkišusi trumpam į orkaitę, net ir rytojaus dieną. Be smulkintuvo gaminti nemėginau, bet jei naudosite smulkius avižinius dribsnius (tuos greitai išverdančius), visus kitus ingredientus beliks tik išmaišyti… Bandykit, tikrai kažkas gausis valgomo!!!

  2. Vaida:

    Laba diena, turiu visą milijoną klausimų 🙂 būsiu dėkinga už atsakymus 🙂 kokius avižinius dribsnius jūs naudojote? Yra stambesni ir smulkučiai, kuriuos tereikia virti minutę kitą. Ar pyragas skanus ir nešiltas? Kažkodėl kokosų aliejų visad laikau šaldytuve, recepte kiekis greičiausiai nurodytas skystame pavidale, ar ne? Maisto smulkintuvas – būsima dovana sau kalėdų proga, ar be jo pavyktų pasigaminti trupinių masę? Ačiū 🙂

  3. Nida:

    Irma, jau šis pyragas – tai visiškai dietinis!! Čia net griežčiausiai save nusibaudisiems galima valgyti:) Ypač kai pusėtinai naudingus ingredientus pakeičiame nekaltais:)

  4. Irma:

    Nida, Jūs mane vedate mane iš kelio 😀 Šis pyragas tobulas. Vietoj kukurūzų miltų maliau baltų grikių miltus. Iš pradžių atrodė, kad labai daug vaisių, bet iškepus viskas nuotabu. Ačiū 🙂

  5. Nida:

    Oi Gintare… Ta Portugalija…. Nežinau ką ji turi, bet kažkaip ji veikia žmones… Susuka galvą ir nepalieka ramybėj. Knyga apie žuvis bus gera pradžia, pažadu:) Kas žino kas bus toliau…?:)

  6. Gintarė:

    Kažkada buvo receptas su vaisiais ir ožkų suriu, šiandien neradau. Bet džiugu, kad išmetė šį receptą be miltų. Aš turiu bio maltų avižinių dribsnių košei (“gatavų”) tai sumaišius su sviestu, cinamonu, cukrum ir druska ant ožkų surio (kremo) ir vaisių gavosi dievų maistas! 😍
    Dabar man susisuko smegenai dėl Portugalijos 😆 Teks pirkti knyga apie žuvis 😛

  7. Nida:

    Gintare, kaip miela girdėti!! Kaip smagu, kad čia buriasi bendraminčiai! Dėl receptų paieškos reikės užsiimti ir patobulinti šį klausimą. Neretai ir pati kapstausi kol atrandu, bet man lengviau, prisimenu “raktinius žodžius”… Ech, kai turinio daug (o per 9 metus jo prisikaupė…), tai reikia gudresnių sprendimų ieškoti. Ačiū už švelnų spyrį į minkštą vietą – bus stimulas pajudėti šiuo klausimu pirmyn 🙂

  8. Gintarė:

    Aš turbūt jau tapau šito puslapio fanatikė… Turiu turbūt tūkstantį mėgstamų receptų internetinių puslapių, bet visada grįžtu čia. Ir visada randu patiekalus kurie atitinka mano skonį, mano požiūrį į maistą, keliones, kitų šalių virtuves… Ačiū už pastangas viską surašyti ir norą pasidalinti su kitais!
    P.S. žiauriai laukiu patogesnės receptų paieškos :)))))
    P.P.S. Trupiniai su obuoliais ir slyvom jau kepa…

  9. Nida:

    Žana – pritariu!! Tuose trupiniuose – tikras skanumas! O skanumo taigi niekada nebūna per daug:) Ačiū už įspūdžių pasidalinimą!!

  10. Žana:

    Šiandien buvo pagaminta popietiniam užkandžiui. Tokį greitą recepto išbandymą paskatino matomoje vietoje padėti kukurūzų miltai – kaip priminimas, kad reikia sunaudoti. Visiems labai patiko, valgėme su vaniliniais ledais ir šviežiomis šilauogėmis. Puikiai viskas subalansuota, bet net ir esant tik vidutiniams naudojamų vaisių dydžiams, manome, kad galima dėti dar truputį didesnį kiekį trupinių :). Tačiau tikrai nebūtinai 🙂
    Super 🙂 Ačiū!

  11. Nida:

    Aiste, nežinau ar klausiate konkrečiai apie šį receptą (jame miltų apskritai nėra – naudojau kukurūzų, kuriuos galima keisti avižų, ir savaime suprantama – kokosų!) ar plačiąja prasme. Kokosų miltai puikiausias pakaitalas tradiciniams (tačiau jų tikrai visuose kepiniuose negalima keisti 1;1 santykiu). Bet šiame recepte tikrai kuo puikiausiai jie susigros su kitais likusiais ingredientais!

  12. Aistė:

    Sveiki! Kaip manote ar galima miltus keisti į kokosų miltus? Ačiū!

  13. Nida:

    Gineta, rudasis tikrai taip pat tiks, tik aš gal sumažinčiau kiekį kokiu penktadaliu… Arba pagal skonį (ir obuolių rūgštumą)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.