Man šiemet nuskilo su draugais, kuriems nuskilo su cukinijų derliumi:) Kai gavau štai šį pundą geltonų ir žalių gražuolių, mintyse turėjau ne vieną patiekalą, kuriems jas panaudosiu:) Žinoma, šių metų recpetų su cukinijomis čempionas – be konkurencijos šokoladinis cukinijų pyragas su riešutais. Cukinujų ir ožkos sūrio galette – dar vienas mano firminiu tapęs užkandis, kurį mėgstu neštis į svečius, arba pagaminti tada, kai labai neturiu laiko niekam sudėtingesniam. Bet šiemet dar išbandžiau ir šį cukinijų panaudojimo būdą – saldžiai marinuotas. 

Cukinijų derlius
Cukinijų derlius

Pjaustant cukinijas vienodais griežinėliais labai pasitarnaus mandolina. Jei tik turite galimybių, marinuokite abiejų spalvų cukinijas, ir ne tik dėl to, kad jos gražiau atrodo stiklainyje:) Bet dr ir dėl to, kad vienos būna vandeningesnės, kitos – mažiau vandeningos, tad stiklainyje viskas susibalansuos:) Jei mėgstate aštriai, įdėlite papildomų čili pipirų. Beje, marinatui panaudojau namuose gamintą obuolių actą, kurį man parūpino bičiulė, ir kuris labai kantriai spintelėje laukė išmušant savo valandos…

Žinau, kad iki Kalėdų liko dar daug laiko, bet…. o gal tai bus gaži savomis rankomis pagaminta kažkam skirta kalėdinė dovana?:)

Cukinijas supjaustykite vienodais plonais griežinėliais
Cukinijas supjaustykite vienodais plonais griežinėliais
Laukia žiemos mano marinuotos cukinijos...
Laukia žiemos mano marinuotos cukinijos…
O gal tai bus kažkam Kalėdinė dovana?:)
O gal tai bus kažkam Kalėdinė dovana?:)
Obuolių acte marinuotos cukinijos
Porcijos 4
Saldžiarūgščiame obuolių acte marinuotos plonytės cukinijų ir svogūno juostelės, pagardintos garstyčių sėklomis ir čili pipirais
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1 kg cukinijų
  2. 2 maži svogūnai (aš naudojau vieną raudoną ir vieną rudą)
  3. 2 šaukšteliai druskos
Marinatui
  1. 500 ml obuolių acto
  2. 140 g cukraus
  3. 1 šaukštelis garstyčių grūdelių
  4. 1 šaukštelis ciberžolės (kurkuma)
  5. 2 šaukštai druskos
  6. 1/2-1 džiovintas čili pipiras (arba žiupsnis čili pipirų dribsnių)
Instrukcijos
  1. Cukinijas ir svogūnus supjaustykite labai plonomis riekelėmis. Sudėkite į didelį dubenį, pabarstykite druska ir užpilkite šaltu vandeniu, kad apsemtų cukinijas. Palikite pastovėti valandai, tada nupilkite į kiauraindį ir gerai nusausinkite.
  2. Marinatui skirtus produktus sumaišykite dideliame puode ir užkaiskite. Kai užvirs, virinkite 3 minutes maišydami, kad pilnai ištirptų cukrus. Tada suverskite nusausintas cukinijas kartu su svogūnais, ir palaukite, kol skystis vėl užvirs. Iškart išjunkite, ir sudėkite į sterilizuotus stiklainius.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Obuolių acte marinuotos cukinijos": 7

  1. Giedrė:

    Laba diena, esu mačiusi receptą kur tokias marinuotas cukinijas valgo iš karto kaip garnyrą. Ar jūsų receptas taip pat tinkamas valgyti iš karto?

  2. Nida:

    Jurga, aš naudojau naminį obuolių actą. Jis daug švenlesnis nei parduotuvinis. Artimiausias atitikmuo būtų ryžių actas, kuris naudojamas sušius gaminti ir kitiems Azijos patiekalams. Actas parduotuvėse būna ne vienodas – atkreipkite dėmesį, būna skirtingi procentai. Tad vienas aitresnis, kitas švelnesnis.. Kai kuriuos actus skiedžiu vandeniu, tačiau negaliu pasakyti kokį actą jūs naudojote…

  3. Jurga:

    Sveiki. Ar tinka standartinis obuolių actas iš parduotuvės? Pagaminus su 500 ml gavosi labai rūgštu. Galbūt actą ne standartinį dedate?

  4. Nida:

    Aš irgi mėgstu cukinijas visom formom, visuose patiekaluose (išskyrus su grybais, nes nevagau grybų, kaip tikra dzūkė:)). Todėl aš tokias dovanas iš daržo visada mielai priimu:) Man didelė šventė, kai kokia ūkininkaujanti draugė paskambina ir sako: oi, gelbėk mano pomidorų/agurkų/cukinijų/moliūgų/kriaušių/obuolių ar dar kokį kitokį derlių:)

  5. Dovile:

    Oi, gera tema tos cukinijos. Dauguma jų taip kratosi, nes nežino kur juos dėti. O aš kažkaip jas sunaudoju: tai blynams, tai troškiniams, tai salotoms. Labai gerai cukinijas yra maišyti su grybais, nes patys grybai sunkūs, o su cukinijom kepti gaunasi toks lengvesnis variantas nenukenčiant patiekalo skoniui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *