Tel Avive jaučiuosi tarsi Lietuvoje: pila jau trečią dieną nuo ryto iki vakaro. Pirmą dieną vietiniai šokinėjo iš džiaugsmo, kad pradėjo lyti. Antrą dieną džiaugsmo jau buvo mažiau, o jau šiandien visi skundžiasi, kad tuoj susirgs depresija! Ką bekalbėti mums, lietuviams, kur per metus būna 54 saulėtos dienos, o likę 300 – apniukusių…

Šiandien atsikėlusi išlipau iš lovos tiesiai į didelę balą. Tai upeliu atbėgęs per visą kambarį vanduo pro kiaurus langus, stogą ir dar visokius kitokius plyšius. Statybų kokybė čia visiškai nepritaikyta lietingiems orams. Gerai, kad lyja tik dvidešimt dienų per metus. Antraip viskas čia supūtų, sugriūtų  ir supelytų.

O kai toks oras – norisi šiltų sriubų, kvapnių pyragų, karštų arbatų ir geros, įdomios knygos. Todėl šiam vakarui – Norvegiškas obuolių pyragas, pagardintas gausybe prieskonių. Kad namai kaip reikiant pakviptų jaukumu:)

4-5 rūgštūs obuoliai

saujelė spanguolių

1/2 stiklinės skaldytų migdolų, paskrudintų

2 kiaušiniai

1 puodelis ir 3 šaukštai cukraus

1/3 šaukštelio druskos

1,5 šaukštelio kepimo miltelių

1 šaukštelis cinamono, 1/2 šaukštelio kardamono, 1/2 šaukštelio muškato riešuto, 1 šaukštelis vanilijos koncentrato

1 puodelis miltų

4 šaukštai pieno

4 šaukštai aliejaus

Orkaitė – 180C.

Obuolius nulupame, perpjauname perpus, išimame sėkleles ir supjaustome plonom juostelėm. Sudedame juos į formą su išimamu dugnu, išklotą pergamentiniu popieriumi ir išteptą sviestu. Obuolius apibarstome spanguolėmis ir skaldytais migdolais.

Dubenyje išplakam kiaušinius, išsukam su cukrum ir vanilija, supilam pieną ir aliejų. Birius produktus sumaišom tarpusavy: miltus, druską, kepimo miltelius, prieskonius. Sumaišome su kiaušinių mase ir gerai išsukame, kol gaunasi minkšta tarsi blynų tešla.

Tešlą supilam ant supjaustytų obuolių (neišsigąskit, kad obuolių bus daug, palyginus su tešla – dėl to pyragas bus minkštas, gaivus, neriebus). Pašauname į orkaitę apie 40 minučių, kol viršus paruduoja ir vidus iškepa (patikrinam su mediniu smeigtuku). Išėmę kiek atvėsiname, peiliu švelniai apipjaustome šonus, jei jie prilipę prie formos, nuimame formos šonus. Tada ant pyrago viršaus uždedam didelę lėkštę ir apvertus aukštyn kojom, viršuje gaunam iškepusio pyrago apačią. Nuimame pergamentinį popierių ir dar kartą apverčiam pyragą teisinga puse ant padėklo ar didelės lėkštės serviravimui. Pabarstome cukraus pudra.

Skaniausia – šiltas, su ledais arba plakta grietinėle! 🙂

Komentarų apie "Norvegiškas prieskoninis obuolių pyragas": 8

  1. Nida:

    Mindaugai, kiekvienam savi “malonumai”:) O geras obuolių pyragas – ir Afrikoje geras!! Pasilepink būtinai.

  2. Mindaugas:

    Cha, seniai patyriau, ką reiškia “mėgautis” lietaus balute namuose .. 🙂 Vistik, tokie dalykai savotiškai mums primena, nėr čia ko priprast prie to komforto (joke!).

    Pyrago receptas skamba skaniai 😉

  3. Nida:

    Aušra, ir man keistai pasirodė tas lietus namuose:) Ech, bet išgyvensim. Žada, kad po poros dienų nustos. Dar pora balų ir viskas.

  4. Aušra:

    Sukėlė šypsnį bala namuose 🙂 Tikrai neįsivaizduojamas dalykas, kaip taip gali būti.. Mes net džiaugiamės, kad pagaliau pradėjo lynoti 🙂
    O pyragas tikrai net labai viliojantis.. 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.