Štai jis, amerikietiškas klasikinis desertas!! Kaip mes pražūtumėm be šakočio, taip amerikiečiai išnyktų, jei netektų savo tradicinio gerojo sūrio pyrago.

Iki šiol kepdama sūrio pyragą, naudodavausi štai šiuo receptu. Tačiau jis, reikia pripažinti, nebuvo tobulas. Žinau, kad yra begalės receptų kaip iškepti šį visam pasauliui žinomą pyragą, tačiau kai išnbandžiau jį pagaminti pagal M. Roux, iškart supratau, kad tai ir yra receptas, kurio man labai trūko. Pyragas puikiai iškepė ir nė kiek nesusmeg0. Be to, apelsinių ir citrinų žievelė suteikė jam ypatingo skonio. Labai paprastas, nereikalaujantis jokių ypatingų sugebėjimų, kepinys. Reikia prisiminti tik kelias taisykles: šis sūrio pyragas būtinai turi būti iškeptas mažiausiai prieš dieną iki šventės, nes jis turi susigulėti. Antra, visi produktai privalo būti kambario temperatūros, o maišant sūrio masę – svarbu neperplakti, kitaip nesigaus lygus paviršius.

Niujorko sūrio pyragas

Pagrindui

250g sausainių (digestive)

65g sviesto, išlydyto

Sūrio masei

1kg sūrio (Philadelphia, Napoleon – izraelietiškas)

2 šaukštai pieno

350g cukraus pudros

35g miltų

1 apelsino nutarkuota žievelė

1 citrinos nutakruota žievelė

5 kiaušiniai + 2 tryniai

1 vanilės ankštis arba 1 šaukštelis venilės pastos

Įkaitiname orkaitę iki 180C.

Apvalią kepimo formą su nuimamais kraštais išklojame pergamentiniu popieriumi. Mikseriu sutrupiname sausainius iki smėlį primenančios masės. Sumaišome trupinius su sviestu ir šia mase išklojame visą kepimo formos dugną. Sulyginame paviršių (aš naudoju bulvių trintuvę) ir kepame 12 minučių, kol sutvirtėja. Paliekame šiek tiek pravėsti.

Orkaitės temperatūrą padidiname iki 220C.

Elektriniu miskeriu žemomis apsukomis suplakame sūrį, pieną, miltus, citrinos ir apelsinio žievelę, kol viskas susijungia ir gaunasi kreminės konsistencijos masė. Tada po vieną mušame kiaušinius ir toliau maišome, pabaigdami tryniais. Paskiausia įmaišome vanilę.

Išpilame sūrio masę ant paruošto pagrindo ir kepame 12 minučių. Tada sumažiname orkaitės temperatūrą iki 100C ir kepame pyragą dar valandą. Išjungiame orkaitę, paliekame pyragą viduje, truputį pradarome dureles, ir paliekame pastovėti dar valandą, kad kepinys pamažu vėstų. Tai padės išvengti įtrūkimų pyrago paviršiuje. Perkeliame pyragą ant stalviršio, kad atvėstų galutinai, tada dedame į šaldytuvą ir pakaikome mažiausiai 6 Val (geriausia – per naktį), kad skoniai susimaišytų ir pyragas sukietėtų.

Pjaustant kiekvieną gabaliuką, peilį geriausia pamirkyti karštame vandenyje.

 

Komentarų apie "Niujorko sūrio pyragas": 39

  1. Nida:

    Elina, mėginkit. Juk kepa žmonės net ir neturėdami mikserio. Kai kas net baltymus ranka suplaka Pavlovai…

  2. Nida:

    Digestive dažniausiai užsienyje labai gerai žinomas pavadinimas:) Lietuvoje daug kas naudoja Gaidelį (bet jei galit, nenaudokit, nes labai prasta kokybė to Gaidelio). Aš rekomenduoju susirasti Petit Beurre sausainius, jie puikiai tinka Niujorko sūrio pyrago pagrindui.

  3. Nida:

    Gineta, mažinkit cukraus kiekį drąsiai ir nebijokit. Paprastai amerikietiški receptai (o šis būtent toks) būna su dedesniu nei mums įprasta cukraus kiekiu. Man irgi jie dažnai būna per saldūs, tai cukraus mažinu kokiu trečdaliu.

  4. Gineta:

    Sveiki. Kepu jį , ir man idealus! Tačiau namiškiai kniaukia, kad per saldus ( ryškiai todėl, kad nepajėgia susikišti po kelis gabalus iš kart. Tai va , jeigu pamažint pudros, ar nesikeis konsistencija ir dar kokiû negerumû gali būti? Ačiū

  5. Nida:

    Jelena, kaip smagugirdėti! Išties, klasika yra klasika, o gera klasika būtent dėl to ir nemari, kad ji gera!:) Priminėt ir man apie šį pyragą, kad labai jau senai jį kepiau… Tad bus laikas griebtis ir man šio kepinio.

  6. Jelena:

    Nuostabus! Kepiau ne vieną kartą – ir su sūriu, ir su varške. Laikui bėgant receptas labai supaprastėjo – citrusinių žievelės netarkuoju, nes vis pamiršdavau nupirkti ekologiškų, o apipurkštų nesinori, 2 šaukštai pieno vis pasimiršta, kažkada buvo tik 5 kiaušiniai, puikiai gavosi, dabar visada tik 5 ir dedu 😁 bet svarbiausia, kad gaunasi tobulas! Sūnėnas prašė per gimtadienį jam iškepti į darželį, sūnus nori jo visada ir geriausia ne per šventes, kad ilgiau galėtų juo mėgautis, o ir šiaip kas ragavo tik ir laukia progos ir vėl suvalgyti bent gabaliuką su braškių ar aviečių tyre. Labai labai ačiū už pasidalinimą! Dabar jau receptas mano firminis ir įsegtas į ‘geriausiųjų’ segtuvą, kad visada būtų po ranka.

  7. Dalia:

    Puikus. Pavyko! Iškilo, nesukrito. Bet! Suplyšo 🙂 Reikėjo visgi uždarytoj orkaitėj vėsint. Mano senutė per greitai vėsta 🙂

  8. Nida:

    Į sveikatą, Vilma!! Laimas tikrai visais atvejais geriau nei citrina. Puikus aromatas, dar nieko nesugadino:)

  9. Jolanta:

    Ohohoooo neisivaizduoju kas bus bet kepu is pyragą is president varškės :)))

  10. Vilma:

    Nida, ačiū už puikų receptą. Viskas labai paprasta ir be galo skanu! Gavosi iš pirmo karto be ypatingų pastangų. Aš gaminau su Mascarpone. Kitą kartą dėčiau mažiau cukraus pudros (nors ir taip sumažinau 50 g nuo to kas buvo parašyta recepte). Bet gal čia tik pagal mano skonį, nes nelabai mėgstu itin saldžius desertus. Skonį puikiai papildo žievelės. Tiesa aš naudojau laimą, o ne citriną. Bijojau, kad bus per daug kvapu, bet kitą kartą dėčiau dvigubą dozę 🙂

  11. Nida:

    Ilona, manau, kad skonis tikrai ne nukentėtų, bet pagerėtų:) Mascarponė, būdama riebesnė, geriau laiko pyrago formą, jis būna standesnis (ir riebesnis:))

  12. Nida:

    Justa, panašu, kad reikėjo dar pakepti… Kiekviena orkaitė skirtingai kepa, o ir termometrai netiksliai kartais temperatūrą rodo… Aš paprastai pateliuskuoju iškeptą pyragą, ir jei jis matosi, kad teliuskuojasi viduj, matosi, kad dar skystas, tai pakepu kelias minutes, kol sutvirtėja, bet visvien lieka minkštas ne toks į varškės pyragą sukepęs. Pas jus esu beveik garantuota, tiesiog nepilnai iškepė…

  13. Justa:

    Sveiki, Nida, noriu pasikonsultuoti. Kepiau Jusu pyraga, taciau isemus is saldytuvo ir atpjovus, jis vis dar labai skystas. Viska dariau pagal recepta. Kaip manote, gal dar deti kepti ilgiau?

  14. Pingback: saldžios tradicinės Didžiojo Penktadienio bandelės

  15. Nida:

    Labas! Tu ne išsiblaškius, o labai pastabi – iš tiesų cukraus pudra nepaminėta gaminimo procese. Bet savaime suprantama, kad ją reikia įmaišyti į sūrio masę. Tikriausiai taip ir padarei? Gero sūrio pyrago paslaptis – kuo riebesnis sūris (Philadelphia – labai tam tinka, nors ir žvėriškai riebu). O kad neįsmigtų vidus, reikia kuo lėčiau ir atsargiau maišyti sūrio masę. Pačiomis žemiausiomis mikserio apsukomis. Temperatūrą galima ir mažesnę uždėt, ir ilgiau kepti. Jei svyla kraštai, tai ženiklas, kad per aukšta temperatūra. Bet jei viršus ima svilti, tada galima pridengti aliuminio folija. Tik ne sandariai, o tiesiog lakštą ploną uždėti ant viršaus. Tikiuosi, kad kitąkart pasiseks geriau:)

  16. Anonimas:

    Sveiki,
    Jau kuris laikas ieškau tobulo klasikinio sūrio pyrago recepto. Tačiau ar aš labai išsiblaškius ar šiame recepte iš ties nėra parašyta kur naudoti prie ingridientų paminėtą cukraus pudrą? Beto, kepant 220 laipsnių orkaitėje man apdegė krašteliai. Ir galbūt kažką netaip padariau, tačiau pyrago vidurys vos išėmus iš šaldytuvo tuoj pat pradeda smigti. Nepaisant to su trintomis braškėmis (be cukraus) valgėme labai skaniai 🙂

  17. Nida:

    Aciu Daiva uz ispudzius, Rovena, – uz minti ir recepta! As vis dar neprisiruosiau isbandyti:)

  18. Daiva:

    gaminau pagal Gordona, gavosi laaabai skanus nekeptas surio pyragas 🙂 aciu uz nuoroda, Rovena 🙂

  19. Nida:

    Nu tikrai skamba labai intriguojanciai. Artimiausia proga ir isbandysiu!:) O tuomkart linkejimai nuo P. Afrikos krantu, ties kuriais kaip tik siuo metu siluma megaujasi banginiai su savo kudikiaias (sverianciais daugiau nei 5 tonas):)

  20. Rovena:

    Labas!
    Del to nekepto cheesecake’o – zinok, laiko forma (aisku, silumoje nereiketu ilgai laikyti), matyt gerai suplakta ir atsaldyta grietinele, bei sustinges sokoladas savo padaro. Labai rekomenduoju pabandyti – as, tiesa sakant, net nesitikejau tokio gero skonio.
    O dar nesenia uzmaciau ypatinga “cheesecake’o” varianta – pagalvojau, kad tau turetu patikti:-)
    http://www.the-girl-who-ate-everything.com/2012/05/cheesecake-stuffed-strawberries-and.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FofLCo+%28The+Girl+Who+Ate+Everything%29

  21. Nida:

    Sveika, Rovena! Smagu tave girdėti:) Na, aš net abejonių neturiu, kad Cheesecake’us tu turėtum būti tobulai įvaldžiusi:) Kai parsikraustysiu, galėsim pasidalinti patirtim ir pyragais:) O štai nekepto nesu bandžiusi – iš nuotraukų ir aprašymo atrodo labai paprastas. Tik ar iš tiesų laikosi jo tvirta forma, nes kreminis sūris visgi turi kreminę konsistenciją, kiek jį bešaldytum? Tas šokoladinis swirl – nuostabus… Labai gražiai atrodo. Labai ačiū, kad pasidalinai!

  22. Nida:

    Grita, mieloji, net apsalau… Man būtinai reikės sužinoti to ūkio adresą. Bijau, kad po mano apsilankymo kitiems aviečių gali ir nebelikti:) Beje, šiemet pirmą kartą sužinojau, kad avietės būna dviejų rūšių – ankstyvosios ir rudeninės. Kai pastarąjį kartą viešėjau Lietuvoje, turėjau svečią iš PAR. Mudu nuvykom trumpam pas mūsų draugus į jų sodybą, ir štai einam pro aviečių krūmus, o ten – milžiniškos prisirpę avietės kabo!… Tas mano svečias išpūtęs akis žiūrėjo į šiuos grožius, nes niekuomet gyvenime nebuvo matęs štai taip tikrovėje augančių aviečių! Panašiai kaip mano mama, kuomet pirmą kartą pamatė ant medžio prinokusius apelsinus, ir būtinai norėjo bent vieną nuskinti:) O tas džemas su čili…. Ech, skanu turėtų būti….. Šaunuolė tu, Grita! Visokių įdomybių žinai ir sugebi!!

  23. Grita:

    Labas Nida,si mano vasara avietine.Netoli Kauno yra ekologinis avieciu ukis kur galima patiems prisiskinti uogu.Taigi prisaldziau,priviriau ir netgi pasigaminau sulciu, kai atvyksi i Lietuva duok zinia,butinai su Tavim pasidalinsiu.Sios avietes auga iki salnu ,manau,kad dar teks koki karta vaziuoti.As verdu avieciu dzema su cili pipiriukais,labai pikantiska.

  24. Nida:

    Rennie, nekantrauju pamatyti tavo saldų kūrinį su avietėmis:) Oi, net saldu pasidarė, kai prisiminiau aviečių skonį:) Čia aviečių nei su žiburiu nerastum (na nebent tokias bekvapes importuotas už koooooosminę kainą), o Lietuvoje dar spėjau indelį šviežių sukirsti…:) Man avietės – bene tobuliausios uogos: ir spalva, ir išvaizda, ir aromatu, ir skoniu…
    O šis sūrio pyrago receptas – išties tobulas. Gali drąsiai jį išsisaugoti. Aš žinau, ką reiškia “nekokie” variantai, nes pati ilgojai ieškojau tokio kaip šis. Neapvylė ir jaučiu, kad taps mano “firminiu”:)

  25. Dovilė:

    Grita, kaip gražu, kad švenčiate lygiadienius ant piliakalnio….

  26. Rennie:

    Aš savo sūnaus gimtadieniui, prieš gerą savaitę, irgi kepiau sūrio pyragą, tik su avietėmis. Jis vis dar laukia savo eilės, būti aprašytas 🙂 Niujorko sūrio pyragą esu kartą kepusi, bet receptas pasitaikė ne visai tobulas, būtinai išbandysiu tavo variantą. Be galo mėgstu sūrio pyragus!

  27. Nida:

    Labas Grita! Tikiuosi, kad šventei Trakuose oras pasitaikė geras?:) Neabejoju, kad pyragas buvo tobulas, nes šokolado ir riešutų kombinacija – patikimas derinys. Ypač rudenį. O gal receptu pasidalintum ir su mumis??:)

  28. Grita:

    Labas Nida,vakar kepiau pyraga su sokoladu ir riesutais.Gavosi labai geras ir svarbiausia,kad labai greitai pagaminamas.Su draugais ant piliakalnio Trakuose sventem rudens lygiadieni,tai vaisems buvo kaip tik.Visiems labai patiko,receptas paplatintas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.