Nedažnai, bet kartais ir mano namuose gaminami tortai:) Aš nesu iš tų, kurie specializuojasi vien tik mėsiškuose patiekaluose, ar vien tik saldžiuose kepiniuose. Man patinka gaminti viską!

varskes tortas su zele

Šį savaitgalį bene ryškiausiai pajaučiau, kaip nusikalęs po savaitės darbų žmogus gali mėgautis išeiginėmis… Kasdieniai rūpesčiai, bėgimai, renginiai, statybos, nuolat darbais prikimšta galva taip išsekina, kad penktadienio vakarą vos velku kojas. Bet užtai žinau, kur galiu nuostabiai pailsėti. Virtuvėje!! Nieko nelaukusi, dar tą patį penktadienį, stoju “prie staklių” ir imuosi puodų… Nuovargis išgaruoja kaipmat, galva prašviesėja, o mintys sukasi vien apie malonius dalykus. Žinau, kad kai kas dabar traukot pečiais ir negalite atsistebėti, kad virtuvė – ne darbo, o poilsio zona:) Bet patikėkit, taip yra:)

Nekeptas varskes tortas-12_LR

Šį savaitgalį šventėme mano vyro gimtadienį. Kadangi vis dar neesu savo svajonių virtuvėje, suktis teko su tomis galimybėmis ir priemonėmis, kurios po ranka:) Svarsčiau, ar labiau tiktų toks tortas, ar kitoks pyragas, bet nusprendžiau, kad orkaitės nejungsiu:) Tad gimtadienio tortas šįkart nekeptas, užtai labai primenantis šiltą vasarą:) Beje. tortą galima gaminti šviežius vaisius pilnai pakeičiant džiovintais, ir dar paskaninant riešutais. Ir dar viena pastaba – tortas gausis labai švelniai saldus. Jei mėgstate labai saldžius desertus, cukraus pudros kiekį padidinkite.

Nekeptas varskes tortas su vaisiais ir uogom

Nekeptas varškės tortas su žele ir  vaisiais bei uogomis
Komentuoti
Spausdinti
Pagrindui
  1. 1 pakelis sausainių "Gaidelis"
  2. 50g sviesto
Varškės masei
  1. 1,5 l natūralaus pieno (aš pirkau "Dvaro" plastikiniame 2l konteineryje)
  2. 1 pakelis vanilinio cukraus arba šaukštelis vanilės pastos
  3. 500ml grietinės (25%)
  4. 5 dideli kiaušiniai
  5. 250g sviesto
  6. 1 stiklinė cukraus pudros
  7. 1/2 stiklinės džiovintų vaisių - džiovintų slyvų ir razinų
  8. 1/2 stiklinės šviežių vaisių ir uogų (šilauogių, braškių ar kitokių)
Žele sluoksniui ir papuošimui
  1. 2 pakeliai braškinės arba avietinės žele
  2. Šviežios uogos dekoracijai
Instrukcijos
  1. Išklokite pergamentiniu popieriumi torto nusegamais kraštais formos dugną. Labai smulkiai susmulkinkite sausainius, išlydykite sviestą ir viską sumaišykite. Šiuo mišiniu išklokite formos pagrindą ir kad viskas suliptų ir tolygiai pasiskirstytų, paspauskite bulvių trintuve.  Padėkite į šaldytuvą, kad stingtų.
  2. Supilkite pieną į didelį puodą ir suberkite vanilinį cukrų, užkaiskite. Kitame puode gerai išplakite kiaušinius ir sumaišykite juos su grietine. Kai pienas užvirs, supilkite grietinės ir kiaušinių masę į puodą su verdančiu pienu, iki minimumi sumažinkite ugnį ir kaitinkite, kad masė pavirstų "varške". Tik nemaišykite, kaitinkite apie 15 min. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite. Didelį sietą išklokite marle ir supilkite pasigamintą "varškę", palikdami pusvalandžiui, kad visas nereikalingas skystis išvarvėtų ir siete liktų tik vanilinės "varškės" biri masė.
  3. Dideliame dubenyje (arba elektrinio kombaino inde) sumaišykite sviestą su cukraus pudra iki purumo. Į sviestą dėkite po šaukštą pasigamintos "varškės" masės ir kiekvienąkart gerai išmaišykite, kad ingredientai susijungtų. Taip sumaišykite visą likusią "varškę".
  4. Džiovintus vaisius užpilkite verdančiu vandeniu ir kelias minutes palaikykite, kad suminkštėtų. Nusausinkite, slyvas supjaustykite gabaliukais. Uogas nuplaukite, nusausinkite, stambesnes (pvz., braškes) supjaustykite gabaliukais. Visas uogas ir džiovintus vaisius įmaišykite į varškės masę ir viską uždėkite ant paruošto pagrindo. Dėkite į šaldytuvą.
  5. Žele pakelius suberkite į kątik užvirusį ir nuimtą nuo ugnies puodą su 2 stiklinėmis vandens. Viską gerai išmaišykite, kol ištirps, ir palikite vėsti. Kai atvės ir pradės stingti, papuoškite tortą norimais šviežiais vaisiais, uogomis ir pamažu supilkite žele. Dėkite į šaldytuvą ir laikykite bent kelias valandas, kol žele pilnai sustings.
  6. Patiekiant peiliu apipjaukite kraštus, nuimkite formos kraštus, perkelkite ant serviravimo lėkštės ir papuoškite vaisiais ir uogomis.
Adapted from Kwestia smaku
Adapted from Kwestia smaku
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Nekeptas varškės tortas su žele, vaisiais ir uogomis": 23

  1. Nida:

    Živile, vasarą su nekeptais desertais (kaip ir su desertais iš ledų) reikia elgtis atsargiai:) Aš dažniausiai į tokius šaldomus desertus dedu šiek tiek daugiau želatinos, ypač jei nėra galimybės visą laiką iki pat patiekimo laikyti torto šaltai, ar tenka jį transportuot. O jei desertas su plakta grietinėle, visuomet dedu stabilizatoriaus (smietan-fix)… Na bet džiaugiuosi, kad bent skonis nenuvylė, o torto masės pasikeitimus dėl šilumos buvo teisingai suprastas valgytojų:) Ačiū, kad pasidalinote savo patirtimi, kitiems šios pastabos tikrai pravers!

  2. Živilė:

    Labai skanus tortas, jį dariau per savo sūnaus pirmąjį gimtadienį. Tik kadangi vasara buvo, varškės masė kiek suskydo…bet iš esmės nuostabus skonis torto leido tą nesėkmę pamiršti.

  3. Edita:

    Nida, kokio dydžio tortas gaunasi iš tiek produktų? Kokio dydžio naudojote formą? Ačiū

  4. Sandra:

    Ačiū:) tortą gaminau tada vyro mamai 🙂 be galo patiko! Tik atrodė, kad jei ilgiau pabūtų ne šaldytuve, tai ne taip išsilaikytų forma:) o vežti, jei reikia toliau, be formos manau nereiktų rizikuot:))) bet rezultatas NEREALUS!!!

  5. Nida:

    Sandra, nesibaiminkit, tikrai nesugrius ir be želatinos!:) Juk pati varškės masė gana sausa, o kai įmaišot sviesto ir viskas sustingsta – gaunasi tokia konsistencija, kokią matote nuotraukoje: lengvai pjaustoma ir ne guminė, kokia taptų, jei įdėtumėte želatinos.

  6. Sandra:

    Sveiki Sakykit prašau ar nereikia į varškės masę dėti želatinos tikrai? Ar nesugrius tortas?

  7. Nida:

    Vaida, taip, minėjau 16g vanilinio cukraus pakelį. Bet galima dėti ir natūralios vanilės grūdelius, arba vanilės pastą (1 šaukštelį), arba įlašinti kokybiškos vanilės esencijos… Vanilė skonio nepagadins (tiesa, pernelyg daug jos gali paversti patiekalą kartų). O varškės darymas – juokų darbas. Kai tik nepamirštu ir turiu vietos krepšiuose, visuomet nusiperku papildomai pieno ir mėgaujuosi šviežiai savo rankomis padaryta varške… Tikrai labai paprasta.

  8. Vaida:

    Sveiki, rasote, jog prireiks 1 pakelio vanilinio cukraus. Ar tai butu 16 gr pakelis? Ir as is tiesu varske taip lengvai pasigamina? 🙂

  9. Nida:

    Mergaitės, tikrai nesunkiai pagaminamas, ir sėkmė kaip ir garantuota, nes nei čia kam kilti, nei kam kepti, nei kam puriu būti:) Saugumas visiškas:) Skanu ir gražu!

  10. Ruta:

    Jetus vajetus koks man sitas tortas nerealus…. Nekaltas ir labai grazus!! O ypac grazu, kai perpjovus lieka uogos pilnos.. Man siaip viskas kas su varske labai skany :]

  11. Grita:

    Kazkur skaiciau,kad taip galima pasigaminti suri,manau,kad skonis turetu buti kaip ricotos.

  12. Nida:

    Donata, ir aš pirmąkart šį metodą išbandžiau. Konsistencija primena ricota, tik kadangi masėje yra kiaušinių, tai ji dar ir geltona:) Žodžiu, tikrai gaunasi šilkinė varškės masė – švelnesnė nei varškinio tinginio.

  13. Donata:

    Aš ir pirmą kartą susiduriu su tokia varške. Šiaip turėtų būti labai švelni,šlapia masė.
    O aš šiandiena kepiau kišą su cukinijomis ir sūrio trupiniais. Labai labai skanu:)

  14. Rima:

    Aciu, Nidut, uz atsakyma. As pirma kart susiduriu su tokia nestandartine varskes mase:). Reiks isbandyt, turiu namie smaliziu:)

  15. Nida:

    Taip, Rimut, tik t1 varškę patiems tenka pasidaryti:) Supili į karštą pieną grietinę su kiaušiniais ir gaunasi tokia šlapia “varškės” masė… Tikrai neįprastas šis tortas nei savo gaminimo būdu, nei skoniu, nei konsistencija.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.