Tokios vasaros, turiu prisipažint, nepamenu. Ji man atgaivina pačius geriausius prisiminimus iš Izraelio, kai netrūkdavo saulės ir karščio… Žinau, kad kai kas Lietuvoje rimtai nuo to karščio vargsta, tačiau kiek daug pozityvios energijos suteikia ryto saulės spinduliai, tiesa?:)

Vasaros vaizdai ir spalvos... Kaip norsi, kad sustotų akimirka...
Vasaros vaizdai ir spalvos… Kaip norsi, kad sustotų akimirka…
Pakeliuj aptiktas mekenantis gyventojas:)
Pakeliuj aptiktas mekenantis gyventojas:)
Autentika
Autentika

Šį savaitgalį pagaliau ištrūkom pas savo mielus bičiulius į sodybą. Tas savaitgalio pabuvimas gamtoje su rytiniais pasipliuškenimais ežere, su namuose paliktu kompiuteriu, su ramybe, tyla ir kvapą gniaužiančiais lietuviškais kraštovaizdžiais – mano labiausiai laukiamos vasaros akimirkos. Kadangi sodyba, kurioje įsikūrę mūsų draugai, garsėja savo itin draugišku bendravimu su kaimynais, vakarinis pasisėdėjimas prie taurės vyno ir kokio nors gardėsio čia būna tiesiog neišvengiamas. Todėl visuomet prieš važiuodama į tą rojaus kampelį, pagalvoju kuo vaišinsiu seniai nematytus bičiulius. 

Šįkart tos vaišės buvo saldžios ir labai spalvotos. Visiškai atitinkančios metų laiką, sirpstantį mėlynių derlių, gaivią šilumą ir vasaros malonumus. Kadangi torto nereikia kepti, jį pasigaminsite per itin trumpą laiką, o šaldytuve jis pastovės parą ir daugiau, Transportuojant tortą palikau jį formoje, kurioje stingo, ir nusivežiau priduktus, reikalingus viršutinio, baltojo šokolado sluoksniui pagaminti. Tad radusi laisvą minutę tik ištirpinau šokoladą, sumaišiau su kokosų aliejumi ir paprastu aliejumi, ir užtepiau jo viršų bei papuošiau iš daržo ir miško parsineštomis uogomis. 

Nereikia nė sakyti, kad torčiukas svečiams labai patiko. Išgaravo per vakarą:) 

Nekeptas varškės ir mėlynių tortas su baltuoju šokoladu - tobulas vasaros desertas
Nekeptas varškės ir mėlynių tortas su baltuoju šokoladu – tobulas vasaros desertas
Gal norėtumėte gabalėlio?:)
Gal norėtumėte gabalėlio?:)
Pasivakarojimas
Pasivakarojimas
Nekeptas mėlynių ir varškės tortas su baltuoju šokoladu
Porcijos 10
Gaivus, nesaldus, nesunkus tortas karštoms vasaros popietėms. Ir ne tik.
Komentuoti
Spausdinti
Pagrindui
  1. 1 pak (180-200g) paprastų sausainių (naudojau klasikinius "Gaidelio")
  2. 2 šaukštai kokoso drožlių
  3. 80g tirpinto sviesto
Mėlynių ir varškės masei
  1. 2 pakeliai žele miltelių (naudojau braškių skonio)
  2. 2 šaukštai cukraus
  3. 2 šaukštai Malibu likerio (pasirinktinai)
  4. 350 g mėlynių (tiks arba šviežios, arba šaldytos) + dekoracijai
  5. 2 pak (360g) saldžios varškės (naudojau "Rokiškio pieno" plombyro skonio saldžią varškę)
  6. 250 g rikotos sūrio
  7. 250 ml plakimui skirtos grietinėlės 36% (labai gerai atšaldytos)
Baltojo šokolado sluoksniui
  1. 100 g baltojo šokolado
  2. 1 šaukštas kokosų aliejaus arba tirpinto sviesto
  3. 1 šaukštelis augalinio aliejaus (bekvapio)
  4. mėtos lapeliai dekoracijai
Pasigaminkite pagrindą
  1. Torto formos (24 cm skersmens) su nusegamais kraštais dugną išklokite pergamentinio popieriaus rateliu. Dubenėlyje sumaišykite sutrupintus sausainius su kokosų drožlėmis, ir sumaišę su tirpintu sviestu, išklokite torto formos apačią. Gerai prispauskite masę prie dugno ir padėite į šaldytuvą, kad sustingtų.
Pasigaminkite varškės masę
  1. Nedideliame puode užvirinkite 250ml vandens. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite dviejų žele pakelių turinį, suberkite cukrų, supilkite Malibu likerį, ir maišykite, kol visas cukrus ištirps.
  2. Mikseriu sutrinkite mėlynes. Nesistenkite, kad jos visiškai susitrintų, bus gražiau, jei liks kelios nesutrintos uogos. Supilkite trintas mėlynes į žele masę ir padėkite visiškai atvėsti (tik ne į šaldytuvą, kad nesukietėtų).
  3. Dubenyje gerai sumaišykite (arba suplakite mikseriu) varškę ir rikotos sūrį. Įmaišykite mėlynių ir žele masę.
  4. Grietinėlę suplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į varškės ir mėlynių masę. Supilkite į torto formą ant paruošto sausainių pagrindo, ir padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
Baltojo šokolado sluoksnis
  1. Karštų garų vonelėje ištirpinkite baltąjį šokoladą kartu su kokosų aliejumi ir paprastu aliejumi.
  2. Peiliu atsargiai apipjaukite torto kraštelius palei nusegamą formos kraštą, nuimkte šoninę briauną. Perkelkite tortą ant serviravimo lėkštės. Viršų palaistykite baltojo šokolado mase, ir padėkite šaltai, kad sustingtų. Pabaigoje viršų pabarstykite mėlynėmis ir papuoškite mėtomis.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Nekeptas mėlynių ir varškės tortas su baltuoju šokoladu": 32

  1. Anonimas:

    Sveiki, Nida, sakykite ar šiam tortui tiktų šaldytos šilauogės?

  2. Pingback: Kai kulinarija sujungia Kiniją ir Lietuvą – Nidos receptai

  3. Neringa:

    Labai ačiū už superinį tortuko receptą. Šiandien sūnaus gimtadienio proga išbandžiau ir labai skaniai gavosi. Tik kitą kartą pabandysiu su paprastu želatinu padaryti, nes nelabai norisi vaikams to pirktinio duoti su priedais ir dažikliais.

  4. Nida:

    ačiū, Inga, už pastebėjimus. Tikra tiesa, kad kai apatinis sluoksnis storesnis, tai gražiau pjaustosi, netrupa. Aš dažniausiai iš akies pridedu dar kokių nors riešutų (ir atitinkamai daugiau sviesto, kad suliptų), arba darau pusantros porcijos pagrindo. Bet kai patiems sau darau tokio tipo tortus, tai kuo mažiau tų sausainių dedu, kad sąžinė mažiau griaužtų 🙂

  5. Inga:

    Sveiki, dariau ir as si tortuka. Labai patiko! Ypac vyrui, nes jis ne riebiu tortu megejas. Tikrai dar gaminsiu, tik man buvo mazoka sviesto sausainiams sulipdyti pagrinde – labai trapus liko, sunkiai i lekste isidejom ir pjovesi nelabai graziai. O dejau 200g sausainiu ir 90g sviesto. Tai desiu kitakart daugiau. Nebent dar kitaip sulipdyt galima? Ir as siek tiek per velai imaisiau i varskes mase zele, ji jau buvo pradejusi stengti, tai tokiais gabaliukais vietomis susalo. Tiems, kas megsta tortus su zele gabaliukais-puiku, na o as kitakart meginsiu greiciau suktis 🙂
    Aciu uz puiku recepta!

  6. Nida:

    Jurga, dėkui už komentarus ir pastabas. Iš tiesų, glajus stingsta pernelyg greitai, o norėtųsi, kad gražiai užsiteptų. Ir man tas užkliuvo. Pamėginsiu kitąkart įpilti daugiau aliejaus, kad būtų skystesnis pats šokoladas. Bet turėkite omeny dar vieną detalę – glajus pilamas visai prieš pat patiekiant, tad jo užpylus torto laikyti šaldytuve nereikėtų, reiktų tiesiai patiekti ant stalo.

  7. Jurga:

    Savaitgaly dariau šį tirtą, labai skanu, visas buvo suvalgytas iškart. užkliuvo vienas dalykas, kurį ateityje norėčiau patobulinti. Pasigaminau balto šokolado glajų, tačiau jau betepant ant šalto torto jis man pradėjo stingti. Palaikius šaldytuve apie valandą, iki kol reikėjo nešti ant stalo, tas baltas šokoladas sustingo visiškai. Buvo sunku supjaustyti, nes šokoladas kietas, o varškės masė pakankamai minkšta, todėl norisi, kad ir tas šokoladas taip stipriai nekietėtų, galbūt reiktų daugiau aliejaus pilti??

  8. Odeta:

    Šiandien darysiu, antrų vestuvių metinių proga ☺ labai skaniai atrodo 😊

  9. Nida:

    Smagu girdėt, Lina:) Jei būtumėte palikę tortą šilumoj, tikrai būtų sutežęs negyvai, nes želatinos tikrai reikia daugiau… Ypač kai karšta lauke ir tortas pastovi ant stalo. Laisvai mėginčiau su juodaisiais serbentais, su braškėmis (šaldytomis, pvz), ir su šaldytomis mėlynėmis tikrai darysiu pati ne kartą.

  10. Kristina:

    Sveiki, Nida 🙂 Norėjau labai padėkoti už šį puikų torto receptą- itin gaivus, neriebus ir nuo stalo dingo net nespėjus pastebėti.. Gaminu pagal Jūsų pasiūlytus receptus jau ne pirmą kartą ir galiu drąsiai pasitikėti- viskas nuo desertų iki ne tokių saldžių patiekalų išeina tiesiog fantastiškai!

  11. Lina:

    Sveiki.Dekui uz atsakyma. Tortas sustingo ir su vienu pakeliu, bet noretusi didesnio stangrumo. Taigi kita karta tikrai desiu du pakelius. O griztamasis rysys labai geras. Siandien turejau sveciu ir torto nebeliko labai greitai. Ar esate bande si torta su kitomis kokiomis nors svieziomis uogomis? Tiesiog neabejotinai noresis daryti si torta dar syki, bet melyniu greit nebebus..

  12. Nida:

    Sandra, tortas stingsta porą valandų šaldytuve. Tai jei jau padarėt iš vakaro, tai kirskit nors ir pusryčiams:)

  13. Sandra:

    Nida, kiek laiko stingsta tortas?Ryte pagaminus vakare turbut jau galima vaisintis?:)

  14. Nida:

    Lina, pakelis standartinis. Gaila, neturiu nei vieno namuose, kad patikrinčiau kiek gramų. Tikriausiai 77g. Kodėl pagalvojot, kad per daug? Jug torto masė, kurią reikės tai želatinai stingdinti, ne vien iš 250ml vandens susidaro, bet dar ir iš 250ml grietinėlės, ir dar varškės pusės kilogramo, ir trintų mėlynių, kurios skystos… Tad tikrai ne per daug. Ypač vasarą, kai šilta. Bus įdomu sužinoti, ar jums sustingo so vienu pakeliu žele. Turėkite, beje, omeny, kad tortą reikės pjaustyt, o ne šaukšteliu iš formos kabint…

  15. Lina:

    Man iskilo klausimas del „2 pakeliai zele milteliu”. Kokio dydzio pakelis? As dejau tik viena pakeli 77 gr Dr.Oetker zele, nes man 2 pakeliai i 250 gr pasirode per daug. Po to suabejojau, ar sustings..

  16. Nida:

    Labai smagu girdėt, Ona!! Jei dar ir šventės kaltininkas skanavo, tai jau išvis fantastika:)

  17. Ona:

    Ruošiau sūnaus antrajam gimtadieniui – buvo labai skanu! Dėkui už receptą!

  18. Nida:

    Vaida, aš naudojau apvalią torto formą apie 24cm skersmens. Su nuimamais kraštais. Jei darysit mažesnėj, bus tiesiog aukštesnis, storesnis varškės sluoksnis.

  19. Nida:

    Edita, gal pamėginkite paieškoti lenkų parduotuvėse tokio „serek homogenizowany”, pvz. Danio firmos. Jis toks tarsi jogurto konsistencijos. Jei nerasite, tiesiog naudokite paprastą varškę, tik jei turit galimybę, sumalkite ją arba sutrinkite elektriniu blenderiu. Ir būtinai įdėkit kokius 1/4 stiklinės cukraus, nes tos recepte paminėtos varškės saldžios… O net jei ir nesumalsit – nieko tokio! Man visai patinka, kai sūrio pyrage jaučiasi varškės konsistencija!

  20. EDITA:

    Nida, gal galit pasiulyti alternatyva saldziai varskei, kuria butu galima rast Anglijoje? artimiausios variacijos vietiniam prekybos centre yra cottage cheese arba standartine varske (lenku skyriuje) 🙂 aciu!

  21. vaida:

    Bandysiu si tortuka savo trecios princeses pirmajam gimtadieniui, iskilo klausimas, kokio didumo forma buvo panaudota, aciu.

  22. Nida:

    R – jūs visiškai teisi (us?), recepto gaminimo eigoje klaida. Varškę reikia sumaišyti su mėlynių ir žele mase. Klaida jau pataisyta. Labai ačiū už jūsų pastabumą!!

  23. R:

    Jeigu i želė mase sudesim visas 350g melynes, tai kokias trintas melynes reikia deti i varskes ir rikotos mase?
    „Įmaišykite trintų melynių masę, ir pabaigoje įmaišykite mėlynių ir žele masę”

  24. Laima:

    Labai vasariškas torčiukas ! O jau staltiesių grožis – tiek spalvų 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *