Artėjant Mamos dienai ir aš pabūsiu idėjos, kuo pradžiuginti brangiausią pasaulyje žmogų, generatoriumi:)

Atpažįstate šį kepinį?? Tikėkite arba ne – tai buvo pirmasis kartas, kai išbandžiau klasikų klasiką – tortą Napoleoną. Mūsų giminėje skaniausiais napoleonais garsėjo mano močiutės sesuo. Ji iki šiol tuos tortus kepa nepralenkiamai, nors ir sulaukusi garbingo amžiaus. Galiu tik pasakyti, kad iki pabandant pasigaminti šį grožį pačiai, procesas atrodė kur kas sudėtingesnis, nei iš tikrųjų buvo! Tad jei ir jūs nesiryžtate imtis šio iššūkio, imkite ir pasiryžkite:) Ir pradžiuginkite savo mamas (ir save pačius:)) tokiu puošniu nostalgišku gardėsiu!:)

Klasikinis nostalgiškas tortas
Klasikinis nostalgiškas tortas
Mūsų tėvų jaunystės tortas
Mūsų tėvų jaunystės tortas
Tortas Napolenoas
Komentuoti
Spausdinti
Tešlos lakštams
  1. 200 g sviesto, supjaustyto kubeliais
  2. 1 kiaušinis
  3. 320 g miltų
  4. 70 ml vandens
  5. 2 šaukštai konjako
  6. 1 šaukštas citrinos sulčių
  7. žiupsnis druskos
Kremui
  1. 3 kiaušinių tryniai
  2. 500 ml 3% riebumo pieno
  3. 1 stiklinė cukraus
  4. 1/2 stiklinės miltų
  5. 100 g sviesto, supjaustyto kubeliais
  6. 1 šaukštelis vanilės pastos (arba vanilės esencijos)
  7. 1 šaukštas konjako (nebūtina, ypač jei prie stalo sės vaikai)
Spanguolių pertepimui
  1. Sauja šviežių arba šaldytų spanguolių, sutrintų su 2-3 šaukštais cukraus
  2. Arba rūgščios spanguolių uogienės
Instrukcijos
  1. Pirmiausia užminkykite tešlą lakštams. Dubenėlyje išplakite kiaušinį, supilkite vandenį, konjaką, citrinos sultis ir žiupsnį druskos, viską išplakite. Šaltą sviestą supjaustykite kubeliais, apvoliokite juos miltuose. Suberkite miltus į elektrinio smulkintuvo indą, sudėkite miltuose apvoliotus sviesto gabalėlius, ir pulsuojančiais judesiais kapokite, kol masė virs trupiniais. Supilkite kiaušinio plakinį ir užminkykite kietą tešlą. Iš tešlos suformuokite rutulį, jį susukite į maistinę plėvelę, ir padėkite valandai į šaldytuvą, kad gerai atšaltų.
  2. Kol tešla šąla, pasigaminkite kremą tortui. Trynius išplakite kartu su cukrumi, vanile, puse stiklinės pieno ir konjaku (jei vartojate).  Į plakinį suberkite miltus, ir gerai išsukite. Puode užkaiskite pieną. Kai jis beveik užvirs, sumažinkite ugnį ir nuolat maišydami po truputį pilkite į jį paruoštą trynių masę. Kremo masę kaitinkite ant nedidelės ugnies nuolat maišydami, kol kremas pradės tirštėti. Tik neužvirinkite kremo, anraip gali gautis kiaušinienė:) Pabaigoje, kai kremas sutirštės tiek, kad laikysis ant šaukšto nugarėlės,  suberkite kubeliais pjaustytą sviestą, ir gerai išmaišykite. Puodą su kremu uždenkite ir palikite ataušti.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 220C.
  4. Atšalusią tešlą padalinkite į 10 vienodų dalių. Kiekvieną tešlos dalį labai plonai iškočiokite ant darbastalio, pabarstyto miltais. Ant tešlos uždėję nedidelę lėkštę, apipjaukite apvalios formos torto lakštą. Jį perkelkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Tešlą subadykite šakute, kad ji kepdama  nesipūstų. Nupjautus tešlos gabalėlius atidėkite į šalį. Skardą su lakštu pašaukite į orkaitę ir kepkite 5 minutes, kol jis gražiai paruduos, taps traškus ir iškepęs. Kol pirmasis lakštas kepa, pasiruoškite sekantį, ir taip iškepkite visus likusius lakštus. Tešlos nuopjovas sumaigykite ir dar kartą iškočiokite (forma visai nesvarbi), tada lygiai taip kaip tešlos lakštus, iškepkite orkaitėje, tačiau apskrudinkite labiau, nei pačius lakštus (gausis gražesni - tamsesni - trupiniai). Išėmę paskutinį trupiniams skirtą lakštą atvėsinkite ir sutrinkite į miltus.
  5. Formuokite tortą: atidėkite į šąlį apie 6-8 šaukštus kremo- jo prireiks torto viršui ir šonams. Kiekvieną  lakštą pertepkite kelias šaukštais  kremo, du torto sluoksnius (pvz., ketvirtą ir septintą) sutepkite spanguolių džemu.  Pabaigoje kremu patepkite torto viršų ir šonus. Pabaigoje apibarstykite tešlos trupiniais ir statykite į šaldytuvą. Laikykite pernakt, kad torto lakštai prisigertų kremu ir suminkštėtų.
  6. Patiekdami galite papuošti šviežiomis braškėmis ir cukraus pudra.
Adapted from Sezoninė virtuvė
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

 

 

 

 

Recepto pagrindas – iš Sezoninės Virtuvės, bet mano pakoreguotas ir “pagerintas”:)

 

Komentarų apie "Napoleonas. Klasika. Gėris.": 6

  1. Nida:

    Dovile, čia tai gera istorija… Galiu tik įsivaizduoti, kaip viskas tame bute kvepėjo…:) Tikiu, kad kokias dvi savaites kaifavai valgydama napoleono likučius, bet dar labiau tikiu, kad į tą pusę pažiūrėt nenori:)) Čia gaunasi gera “natūrali” saldumynų dieta:)

  2. Dovilė:

    Kai buvau studentė nuomavau butą pas tokią Kauno ponią, kuri viso Kauno baliams Napoleonus kepė. Tai per tuos metus tiek to Napoleono privalgiau, kad sunku apsakyti. O tas tortas buvo nerealus, dar su visokiais paskaninimais, slaptais priedais. Po 15 metų dar vis negaliu vėl Napoleono valgyt 😉

  3. Nida:

    Dėkui, Indre. Naminis su pirktiniu, kaip pati žinai, neturi nieko bendro:) Aš tai kepsiu ir dar ne kartą – likau tiesiog sužavėta skonio ir efekto, patiekus ant stalo desertą:)

  4. Indrė:

    Aš jo irgi nesu dar kepusi – nelabai gal sužavėjo pirktiniai. Bet tavo toks gražus. Jei mama norės – reikės būtinai iškepti 🙂

  5. Nida:

    Odeta, tai kad visos mes užimtos… O ir visos žinom, kad kai norim, tai ir spėjam:) Tu taip pat puikiausias pavyzdys kaip norint viską galima spėti:) Dėkoju už komplimentus!:)

  6. Odeta:

    Nida foto pasakiškos:) Nenustoju žavėtis, kaip Tu būdama tokia užimta. Gyvendama tarp ten ir čia sugebi tokį nerealų gėrį gaminti fotografuoti ir dalintis. Linkiu nesustoti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.