Na ir vasarėlės puikumas šiemet! Panašu, kad tokių karščio rekordų Lietuva nematė per visą savo istoriją:) Kai pažiūriu TV reportažuose britukus, susisukusius į lietpalčius, kai peržvelgiu prognozes Prancūzijoje ar net Portugalijoje, tai suprantu, kad oro prasme Lietuva jau artėja prie Izraelio:) Turbūt nėra džiugi naujiena tiems, kas karščių nepakelia, ar tiems, kieno langai atsukti į pietų pusę, ir dar tiems, kurie neturi oro kondicionierių… Bet aš, kaip šilumos mėgėja, tikrai nesiskundžiu, o ir mūsų namai miško pavėsyje visai maloniai vėsūs, net be vėsinimo technikos:) 

Kai mudu su vyru persikraustėm į Izraelį ir dar tik ieškojom buto nuomai Tel Avive, besivadovaudami lietuvišku supratimu, žinoma, dairėmės kuo šviesesnio buto, su kuo didesniais langais, būtinai atsuktais į pietų pusę:) Tik paskui supratom, kodėl butai su šiauriniais langais, o ir tie, kurie medžių pavėsyje ar pirmame aukšte, daug brangesni nei stikliniai loftai kur nors didelio namo pastogėj:) Ogi saulė tokio kaitrumo kaip mūsiškė šiomis dienomis, ten kaitina vos ne kiaurus metus. Tad saulė ir šviesa ilgainiui smarkiai kerta per piniginę, kai reikia tas patalpas deramai atvėsinti:) Nemanau, kad mums Lietuvoje tas gresia, bet oro kondicionierius, manau, įsirengė jau ne vienas po keleto praeitų karštų vasarų…:) 

Toks oras, aišku, prašyte prašo mus kurti grilius, bet ne namų orkaites:) O ten kur grilis – ten ir pomidorų padažai, skirti gardinti mėsiškiems ir daržovių patiekalams. Žinoma, padažais nukrautos ištisos parduotuvių lentynos, bet sakau ir sakysiu, kad niekas nič niekas neprilygsta geram naminiam pomidorų padažui. Jį pasigaminsite per kelias minutes, o valgydami bent jau žinosite, ką dedate į burną (ne, jis nestovės lentynoje negendant metus, o šviežias šaldytuve išliks kelias dienas:)). 

Beje, šiuo padažu galite ne tik užsigardžiuoti dešreles, kepsnius ir daržoves. Jis tinka marinatui, ir labai tinka patepti, pvz., apvirtus kiaulienos šonkauliukus, kai šie keliauja ant karštų grotelių galutiniam pakepimui!

Naminį pomidorų padažą labai paprasta pasigaminti
Padažas tinkamas ne tik mėsiškų patiekalų pagardinimui, bet ir glazūruoti šonkaulius
Kepant tiesiog kelis kartus patepkite mėsą, ir apskrudinkite

Naminis pomidorų padažas grilio kepniams

  • 2 šaukštai aliejaus
  • 2 svogūnai, smulkiai supjaustyti
  • 8 česnako skiltelės, susmulkintos
  • 1 šaukštelis čili dribsnių (arba pagal skonį)
  • 1 šaukštelis rūkytos saldžiosios paprikos prieskonių
  • 400g konservuotų pomidorų savo sultyse (pjaustytų)
  • 100g (1/2 stiklinės) rudojo cukraus
  • 125ml (1/2 stiklinės) pomidorų pastos
  • 1 šaukštas raudonojo vyno acto
  • 1/2 šaukštelio druskos

Nedideliame puode storu dugnu įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus. Kai jie karamelizuosis, suberkite kapotus česnakus, čili ir rūkytas paprikas, ir dar pakepinkite apie pusę minutės, kol pasklis aromatas. Supilkite pomidorus su visomis sultimis, taip pat pomidorų pastą, užvirkite, ir pavirinkite ant nedidelės ugnies apie 5 minutes. Nukelkite nuo ugnies, viską sutrinkite blenderiu iki vientisos masės, pagardinkite actu ir druska, ir pilnai atvėsinkite. Laikykite šaldytuve, kol prireiks.

Komentarų apie "Naminis pomidorų padažas grilio kepniams": 4

  1. Renata:

    Padažas super, labai džiaugiuosi kad išbandžiau!!! Ir kitiems rekomenduoju 🙂

  2. Nida:

    Nijole, nėra didelio skirtumo kada – visvien viskas susimaišys verdant:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.