Kartais man atrodo, kad aš turiu rimtą priklausomybę maistui… Man beveik nuolatos norisi kažką kramsnoti, jei ne kramsnoti, tai pjaustyti, maišyti, kepti, arba bent jau mintyse planuoti visos likusios savaitės meniu… Kai keliauju užsienyje, mano mėgiamiausias užsiėmimas būna vaikščioti po vietines maisto produktų parduotuves, apžiūrinėti lentynas, skaityti etiketes, mėginti suprasti kodėl maisto produktai sudėlioti būtent tokia, o ne kitokia tvarka:) Ypač man įdomūs užsienio parduotuvėse parduodami užkandžiai (snacks) – būtent pagal juos galima spręsti, koks toje šalyje gyvenančių žmonių požiūris į maistą, jų pomėgiai ir dalinai koks gyvenimo būdas. 

Bene daugiausia užkandžių galima rasti JAV parduotuvėse, kioskuose ir užeigėlėse. Ir iš tiesų, tiek aplink valgančių, kramsnojančių žmonių kažin ar yra kur nors kitur… Susidaro įspūdis, kad didžioji dauguma maisto pakuočių skirtos tam, kad jas galima būtų pasiimti į darbą ar mokyklą, jos itin išvaizdžios, sandariai užsidaro ir patogiai susipakuoja į bet kokį krepšį ar rankinuką. Ir nors mano mėgstamas Whole Foods orientuotas į sveikesnius produktus ir švaresnę mitybą, net ir perskaičius dažno ten pirkto užkandžio etiketę (ypač tą jos dalį, kuri surašyta smulkiu šriftu:)) įsitikinu, kad su ingredientais dar yra kur padirbėti:) 

Lietuvoje prekybos centruose parduodamų sveikuoliškų užkandžių mada, galima sakyti, dar neatėjo:) Todėl visais atvejais juos geriausia pasigaminti patiems! Turint dėželę iš anksto iškeptų miusli batonėlių, bepigu organizmą pasipildyti naudingomis ir energijos suteikiančiomis medžiagomis! Jie tikrai tilps į jūsų kelioninį krepšį, mokyklinę kuprinę arba darbinį rankinuką. Aš šį savaitgalį kaip reikiant “padirbėjau” ir išsikepiau net trijų rūšių muesli batonėlius – Šokoladinius avižinių dribsnių, Riešutų sviesto ir bananų bei Lazdyno riešutų ir šokolado skanėstus. Visi jie praturtinti baltymais iš riešutų ir sėklų, o saldumą suteikia džiovinti vaisiai ir klevų sirupas arba medus. 

Sveikuoliškus miusli batonėlius labai paprasta pasigaminti patiems
Riešutai, džiovinti vaisiai ir avižiniai dribsniai – štai pagrindiniai šių batonėlių ingredientai

Šokoladiniai avižinių dribsnių miusli batonėliai

8 batonėliai

  • 1 šaukštas juodųjų chia sėklų
  • 1/4 stiklinės (60ml) vandens
  • 1/2 stiklinės (125ml) klevų sirupo
  • 1/2 stiklinės (70g) viso grūdo speltų miltų
  • 1 ir 1/2 stiklinės (135g) avižinių dribsnių
  • 1/2 stiklinės (100g) džiovintų figų, supjaustytų gabaliukais
  • 1 stiklinė (80g) migdolų plokštelių
  • 1/4 stiklinės (25g) raw kakavos miltelių
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 1/2 stiklinės (80g) migdolų, susmulkintų

Įkaitinkite orkaitę iki 160C. Kepimo indą (20x20cm) išklokite pergamentiniu popieriumi. 

Į dubenį suberkite chia sėklas ir supilkite vandenį. Išmaišykite ir palikite apie 10 min išbrinkti. Tada supilkite klevų sirupą, suberkite miltus, avižinius dribsnius, figas, migdolų plokšteles, kakavą, vanilės ekstraktą ir susmulkintus migdolus, viską sumaišykite. Masę sukrėskite į paruoštą kepimo indą ir paskirstykite per visą paviršių, galiausiai gerai suplokite, suspauskite, kad viršus būtų tolygus ir visi kraštai prisipildytų mase. Kepkite 30 min., arba kol gražiai patamsės. Išimkite iš orkaitės ir pilnai atvėsinkite kepimo inde. Tada išimkite ir dantytu peiliu supjaustykite norimo dydžio batonėliais (aš supjausčiau į 8 dalis). 

Miusli batonėliai su anakardžių riešutais, riešutų sviestu ir bananais

Miusli batonėliai su riešutų sviestu ir bananais

  • 1/2 stiklinės sutrintų sunokusių bananų (maždaug 1 bananas)
  • 1/4 stiklinės (70g) natūralaus žemės riešutų sviesto 
  • 1/4 stiklinės (90g) medaus
  • 1 ir 1/2 stiklinės (135g) avižinių dribsnių
  • 1/4 stiklinės (50g) baltųjų chia sėklų
  • 1/2 stiklinės (80g) saulėgrąžų
  • 1 stiklinė (150g) anakardžių riešutų, pasmulkintų

Įkaitinkite orkaitę iki 160C. Kepimo indą (20x20cm) išklokite pergamentiniu popieriumi. 

Į dubenį sudėkite bananus, riešutų sviestą ir medų ir išmaišykite. Tada suberkite likusius ingredientus: avižinius dribsnius, chia sėklas, saulėgrąžas ir anakardžius, viską sumaišykite. Masę sukrėskite į paruoštą kepimo indą ir paskirstykite per visą paviršių, galiausiai gerai suplokite, suspauskite, kad viršus būtų tolygus ir visi kraštai prisipildytų mase. Kepkite apie 40 min., arba kol gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir pilnai atvėsinkite kepimo inde. Tada išimkite ir dantytu peiliu supjaustykite norimo dydžio batonėliais (aš supjausčiau į 8 dalis). 

Recepto šaltinis: Donna Hay, Fresh & Light

  1. Pingback: Miusli batonėliai su graikiškais riešutais ir spanguolėmis – Nidos receptai

  2. Rita:

    Nuostabūs! Išbandžiau ir tikrai reiks kartoti!!! Ačiū Jums!🤗😚

  3. Pingback: Miusli batonėliai su lazdyno riešutais ir šokoladu – Nidos receptai

  4. Nida:

    Kristine – taip, pilno grūdo stambias! Jos kuo minkščiausios, visgi kepa pakankamą laiką, kad suminkštėtų. Tikrai kietumo nėra, vien tik riešutų traškumas:)

  5. Kristine:

    Sveiki, Nida,
    ar naudojate pilno grudo stambius avizu dribsnius? Noriu pasiteirauti ar nesigauna per kietos avizos? Dekui Jums!

  6. Nida:

    Bus įdomu išgirsti, ar patiko. Kuo man patinka šie batonėliai, kad jie visiškai “nepikti”: visi riebalai – tik iš riešutų, cukraus minimaliai (saldumynų mėgėjams gali būti net nepakankamai saldūs:)). Valgai ir jokio sąžinės griaužimo. Ypač traškūs tie su anakardžiais….

  7. Mi.:

    labai laiku ir vietoj, dabar kaip tik esu “pasinešus ant” sveikuoliškų batonėlių:) iki šiol gaminau pagal receptą sėklos+riešutai+medus+datulės+kokosų aliejus, dabar bus proga išbandyti šitą naujo 🙂

  8. Nida:

    Gineta – būtent šias parsivežiau iš Portugalijos penktadienį:) Neieškojau sveiko maisto parduotuvėse – gal ten netyčia yra?…

  9. Gineta:

    Nida, kur perkate mažytes džiovintas figas? Pas mus nerandu, laaaabai skanios!

  10. Nida:

    Andrej, neslėpsiu, gera žinoti, kad esu ne viena šioje “(ne)laimėje” 🙂

  11. Andrej:

    Iš pirmos pastaipos galiu diagnozuoti, kad sergame ta pačia liga 🙂

  12. Nida:

    Laura – patalpinsiu receptą artimiausiom dienom, nespėjau sutvarkyti nuotraukų:) Skanūs ir tie nežmoniškai 🙂

  13. Laura:

    o kaip su lazdyno riešutais ir šokoladu? Tarsi ir nematau recepto, o skamba skaniai 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.