Šiandien pakviečiau savo gerą draugę atšvęsti jos gimtadienį į vieną labai žinomų Tel Avivo restoranų. Man patinka su ja pietauti, kadangi ji padaro tokį šou, kad padavėjai ir pats restorano šefas nežino kaip elgtis. Kaip žinia, plepūs žmonės gali aplink greitai paskleisti gerą žinią apie kokią naujai atrastą vietelę, bet gali ir tiek bėdos padaryti, jei ta vietelė jiems nepatiko… Matyt, tai suprasdami, restorano darbuotojai ima nešti patiekalus, kurių mes neužsakėme, vis pakuždėdami „čia nuo Šefo”… Na ir ką – vietoje standartinių pietų šiandien prisikirtom dvigubai daugiau nei paprastam žmogui normaliomis sąlygomis sutilptų, žinoma, išragavom visus naujausius restorano patiekalus tarsi būtumėm „most valuable clients”. Mano draugė persisvėrusi per barą net pasisiūlė Šefui tekėti už jo, arba numirti čia pat, jo virtuvėje… 🙂

Tiek persivalgiusi negaliu net pagalvoti apie maistą. Na, nebent apie desertą:) Ir tokį nesunkų, lengvutį, kaip šis:) Morenginis lizdelis, į kurį galite „įtupdyti” ir kitokias gėrybes, kokias turite: ledus, uogas ar plaktą grietinėlę, pabarstytą tarkuotu šokoladu…

Morenginiai lizdeliai (6 žmonėms)

2 baltymai

60g baltojo cukraus

60g cukraus pudros

Įkaitiname orkaitę iki 100C. Skardą išklojame pergamentu.

Švariame inde suplakame baltymus. Kai susidaro minkštos putos, plakant suberiame cukrų ir plakame, kol susidarys tvirtos putos. Supilame cukraus pudrą ir plakam dar kokias 6-8 minutes, kol morengo masė pasidarys standi ir žvilganti.

Masę supilame į konditerinį maišelį ir ant pergamentinio popieriaus „piešiame” apskritimus. Ant viršaus padarome „antrą aukštą” aplink išorinį aukštą, kad lizdelis turėtų formą ir ertmę, į kurią patalpinsite įdarą. Jei norite gilaus lizdelio, uždėkite dar vieną „aukštą” išoriniame žiede.

Iškart kišame į orkaitę ir kepame 1 valandą ir 50 min. Po šio laiko išjungiam orkaitę ir leidžiam dar pabūti prieš išimant (bent 15 min).

Aš lizdelius pateikiau su lengvai saldinta plakta grietinėle ir šviežiomis braškėmis, tačiau šioje stadijoje – visiška laisvė jūsų fantazijai. Gražiai žiūrisi kaušelis šokoladinių ledų baltame lizdelyje. Arba kaušelis plombyro – šokoladiniame. Žemiau – kokių dar skonių morengus galima pasidaryti pagal tą patį receptą.

Šokoladiniai lizdeliai: Pakeičiame 20g cukraus dvidešimčia gramų (20g) kakavos miltelių. Kakavą įsijojame į masę likus minutei iki baigiant plakti.

Kaviniai lizdeliai: Į suplaktą masę atsargiai įmaišome 2-3 šaukštelius labai stiprios espresso (atšaldytos!).

 

Komentarų apie "Morenginiai lizdeliai": 2

  1. Nida:

    Taip, Egidija, beveik pavlovos:) Šiek tiek kita konsistencija paties morengo, bet tikrai panašu. Ir be gali patogiai serviruojamas desertas:)

  2. egidija:

    praktiškai mini pavlovos 🙂 užsižymiu, tikiuosi iki vasaros (kai bus šviežių braškių) neužmiršiu 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *