Sūrio (varškės?) pyragų sezonas man atsidaro artėjant Kalėdų laikotarpiui:) Ir nors tai universalus kepinys, tinkantis bet kuriam metų laikui, kažkodėl skaniausias jis man per didžiąsias šventes. Na dar per kokį nors gimtadienį, ypač jei reikia pavaišinti didesnį būrį svečių. Sūrio pyragas visuomet gražiai atrodo, nesunkiai pagaminamas, lengvai dalinamas porcijomis, jame nėra biskvitų nei kremo pertepimų, tad desertas nors ir mažiau pretenzingas, bet paprastai visų mėgstamas. Aš pati, jei tik nežinau kokį desertą kavinėje rinktis, ir jei tik meniu yra sūrio pyragas, dažniausiai renkuosi būtent šią opciją. 

Kitas prieššventinis dalykas yra šildančiais prieskoniais pagardinti kepiniai. Man norisi, kad namai nuolatos kvepėtų cinamonu, imbieru, muškatais ir vanile. Moliūgas, tarsi šviesus prisiminimas apie prabėgusią vasarą, taip pat būtiniausias elementas virtuvėje, nes geltona spalva man matyt padeda ištverti natūralios šviesos nepakankamumą tamsiausiais metų mėnesiais:) 

Amerikoje labai populiarus “pumpkin spice mix” – tai įprastinių žiemiškų prieskonių mišinys, kuriuo paprastai lapkritį gardinami pyragai. Ir neatsitiktinai, nes nuo baisiojo Helovyno iki pat Padėkos dienos moliūgai yra svarbiausi lapkričio švenčių dalyviai. Todėl lapktitį kavinių meniu atsiranda pumpkin spice latte, nes gurkštelti aromatingos saldžios pienu ir moliūgais pagardintos kavos su putele arba ir visa plaktos grietinėlės puta – tai vienas itin veiksmingų vaistų nuo rudeninės depresijos, kuris išduodamas be gydytojo recepto:) 

Tad jei esate ragavę pumpkin spice latte, jums tikrai patiks šis moliūgų sūrio pyragas, mat ir jo skonis, ir išvaizda atkartoja aksominį rudeninės kavos skonį. Jei ne lapkritį, tai Kalėdoms privalote jį pasigaminti. Padėkosite man po švenčių, pamatysite:) 

Keletas patarimų, norint iškepti idealios konsistencijos sūrio pyragą (cheese cake):

  • Pyragą kepkite mažiausiai likus dienai iki jo patiekimo – bent parą pabuvęs šaldytuve, cheececake sustings, skoniai pasiskirstys, ir kepinys įgaus tobulą konsistenciją pjaustymui ir patiekimui
  • Sūrio pyragą patariu kepti vandens vonelėje. Kaip tai daroma? Kepimo forma su nusegamais kraštais (kuri turi būti super sandari, neišsikraipiusi!!) apgaubiama bent dviejų sluoksnių tirtos aliuminio folijos lakštais. Atkirpkite du didelius folijos lakštus ir patieskite juos ant darbastalio. Centre statykite kepimo formą, ir folijos kraštus užlenkite taip, kad jie tampriai ir sandariai apgaubtų visą formą. Taip paruoštą formą vėliau reikės įdėti į didesnę gilią kepimo formą, ir į tą didesnę reikės pripilti verdančio vandens, kad jis siektų maždaug  du trečdalius sūrio masės. Kepdant karštoje vandens vonelėje, užtikrinamas itin tolygus karščio pasiskirstymas, todėl temperatūra panaši būna ir pyrago viduje, ir šalia sienelių. 
  • Sūrio masės nereiktų labai suplakti. Pakaks sumaišyti ingredientus tik tiek, kad jie susijungtų. Pernelyg intensyviai plakdami rizikuojate gauti ne tolygų, bet korėtą, iškilusį ir susmegusį kepinį.
  • Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi taip, kad jo kraštai išsikištų iš pyrago formos (tiesiog iškirpkite keletu centimetrų didesnį nei formos skersmuo popieriaus lakštą, ir juo iškloję formos dugną, prispauskite kepimo formos šonais ir užsekite sklendę). Iškepusį pyragą bus labai paprasta perkelti ant serviravimo padėklo, jei pageidausite, galėsite lengvai nuplėšti popierių nuo sustingusio dugno. 
  • Kepdami būtent šį sūrio pyragą, dekoruokite jį visai prieš pat patiekdami. 
Aromatingas ir šildantis moliūgų varškės pyragas
Tradicinis cheesecake, pagardintas moliūgais ir šildančiais prieskoniais
Drėgna sūrio masė, puri plakta grietinėlė ir traškūs karamelizuoti pekanų riešutai
Visada gerai, jei gabalėlis pyrago po šventės lieka rytojui, pasimėgavimui su kavos puodeliu 🙂

Moliūgų varškės pyragas su karamelizuotais pekanais ir klevų sirupu

Pagrindui:

  • 80 g pekano riešutų
  • 125 g sviestinių sausainių (naudojau petit bureau
  • 80 g tirpinto sviesto

Sūrio sluoksniui:

  • 650 g varškės (9% arba riebesnės), sumaltos bent 2 kartus
  • 400 g keptų moliūgų piure*
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 1 indelis (400 g) saldinto kondensuoto pieno
  • 60 ml (1/4 stiklinės) klevų sirupo
  • 1,5 šaukštelio malto cinamono
  • 1 šaukštelis maltų muškatų
  • 1 šaukštas krakmolo

Karamelizuotiems riešutams:

  • 3/4 stiklinės pekano riešutų
  • 60 ml (1/4 stiklinės) klevų sirupo
  • žiupsnelis druskos dribsnių

Papuošimui:

  • 250 ml labai šaltos 36% riebumo grietinėlės

Įkaitinkite orkaitę iki 175C. Kepimo formos (su nusegamais kraštais) dugną išklokite pergamentiniu popieriumi (kaip aprašyta viršuje). 

Sausainius ir riešutus sukapokite virtuviniu kombainu iki smulkių trupinių, tada sumaišykite juos su tirpintu sviestu. Šia mase išklokite visą paruoštos formos dugną, gerai prispauskite prie dugno, kad susitrombuotų (geriausia tam tinka arba bulvių grūstuvė, arba stiklinė plokščiu dugnu).

Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 12 minučių, arba kol trupinių sluoksnis gražiai apskrus. Išimkite ir leiskite atvėsti. 

Per tą laiką pasigaminkite sūrio masę: sumaišykite trintą varškę su moliūgų piure, kiaušiniais, kondensuotu pienu, klevų sirupu, cinamonu, muškatais ir krakmolu. Išmaišykite, kad susijungtų ingredientai (neperplakite!). Kepimo formą su apkeptu sausainių pagrindu sandariai įvyniokite į aliuminio foliją. Supilkite į formą varškės masę, išlyginkite paviršių. 

Paruoštą kepimo formą dėkite į kitą, didesnį indą, ir į tą išorinį indą įpilkite verdančio vandens tiek, kad vanduo apsemtų maždaug du trečdalius sūrio masės. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 75 minutes 160C temperatūroje. Visas sūrio masės paviršius turi būti sutvirtėjęs (pajusite prilietę pagaliuku), nekliuksėti pajudintas. Jei kepant išgaruotų vandens, įpilkite iki pradinio kiekio papildomai. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės, pilnai atvėsinkite, ir nuėmę folijos apvyniojimą, laikykite šaldytuve bent per naktį, kad pyragas sutvirtėtų galutinai.

Pasiruoškite karamelizuotus riešutus: Į dubenėlį sudėkite riešutus ir juos užpilkite klevų sirupu. Kaitinkite maišydami, kol sirupas sutirštės, karamelizuosis. Išimkite karamelizuotus riešutus ir pažerkite ant aliuminio folijos lakšto, iškar pabarstykite druska, tada šakute atskirkite vieną riešutą nuo kito, ir palikite sukietėti. 

Prieš pat patiekiant, suplakite grietinėlę (jei norite, galite įdėti plakant apie 1-2 šaukštus cukraus pudros, bet man saldumo pakako iš pyrago, tad į grietinėlę cukraus aš nedėjau), ir papuoškite karamelizuotais riešutais (aš dar papuošiau dumplainiais), galite pabarstyti cinamonu arba šokolado drožlėmis, jei norite. 

*Moliūgo piure labai paprasta pasigaminti: moliūgą supjaustykite riekelėmis, išimite sėklas, sudėkite į kepimo indą ir uždenkite aliuminio folija. Kepkite 180C temperatūroje 30-60 minučių (priklauso kokia moliūgo rūšis), kol moliūgas taps visiškai minkštas (į jį lengvai įsmeiksite šakutę). Atvėsinkite, išskobkite minkštimą, odelę išmeskite. Sutrinkite moliūgo masę plaktuvu iki vientisos konsistencijos, laikykite šaldytuve iki savaitės. Jei moliūgas labai vandeningas, dalį skysčio galite nusunkti, tačiau nesistenkite piure padaryti pernelyg sausos, ji turi būti gana skysta. 

Recepto šaltinis: Moje Wypieki

  1. Nida:

    Migle, niekuo netepiau. Tiesiog apipjoviau aštriu peiliu kraštus, prieš nuimant užsegamos kepimo formos šonus….

  2. Nida:

    Viktorija, gal neaiškiai surašiau, norėjau pasakyti, kad moliūgų piure galima pasigaminti iš anksto, ir ji nesuges bent savaitę. O galite ir tą pačią dieną pasigaminusi naudoti 🙂 Aš apskritai šiam tortui panaudojau šaldytą piure, nes buvau per daug pasigaminusi, tai užsišaldžiau 🙂

  3. Nida:

    Kristine, ne, nesu bandžiusi, nes Lietuvoje varškės pilna. Bet jei tos varškės neturėčiau, tai rikota būtų mano pirmas pasirinkimas vietoj varškės. Kažkodėl įtariu, kad su rikota cheesecake’kai būna dar skanesni 🙂

  4. Viktorija:

    Ar ta moliugu piure butina laikyti savaite saldytuve kepant si torta, nelabai sito sakinio supratau.

  5. Nida:

    Daiva, skoninės savybės tikrai neturėtų nukentėti. Labiausia kuo rizikuojate – tai sutrūkinėjęs ir netolygiai pakilęs pyrago viršus. Bet jį uždengsite grietinėle, tad nėra ko baimintis net šito.

  6. Daiva:

    Kažin ar kepant paprastuoju būdu, be vandens, pyrago skoninės savybės nukentėtų ar ne?

  7. Nida:

    Deimante, šito ir aš labiausiai bijojau. Grietinėlę uždėjau ant pyrago prieš pat patiekdama. Iki pat vakaro pabaigos išsilaikė puikiai. Kas liko – sudėjau į šaldytuvą. Galvojau, kad rytojaus dieną jau bus nutirpusi. Bet lygiai tokia pat standi išsilaikė dar 2 dienas šaldytuve! Beje, atpjautas gabalėlis fotografuotas rytojaus dieną, su ta pačia grietinėle:) Todėl galima dėti standiklius į grietinėlę, bet tikrai nebūtina, nes ne tik vakare išsilaikys, bet ir rytojaus dieną tikrai. Tik, žinoma, suplakite iki tinkamos konsistencijos.

  8. Deimantė:

    Atrodo pasakiškai:) sakykite, kaip su grietinėle? Neištirps ten viskas, palaikius ant stalo šiltai?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.