Pastarąjį kartą keliaudama po Pietų Afriką, užėjusi į savo mylimiausią Johanesburgo knygyną, kuriame kiekvienąkart praleisdavau valandų valandas naršydama po visas knygų lentynas, pamačiau, kad jis…. užsidaro!!! Tiksliau, tinklas, turėjęs du knygynus tame pačiame milžiniškame prekybos centre, sugalvojo abu juos sujungti. Todėl ta proga – visoms knygoms 75% nuolaida!!!:) Kaip kulka nulėkiau prie kulinarinių knygų skyriaus, bet kadangi tai nebuvo pirmoji diena po šios viliojančios nuolaidos paskelbimo, tos lentynos buvo gerokai pašluotos!:) 

Bet buvo šis tas dar likę… Viena knyga, kurią įsigijau pasinaudojusi štai tokia viliojančia nuolaida buvo garasaus šefo Michael Caines parašyta knyga “At home”. Daug yra šefų žvaigždžių, kurie pasiekę svaiginančių aukštumų savo srutyje, bet šis ypatingas tuo, kad jaunystėje patyrė avariją ir neteko dešinės rankos. Nepaisant to, per ketverius metus po to, kuomet su amputuota ranka Michael grįžo į restorano virtuvę, jis sugebėjo gauti net dvi Mišelino žvaigždes!

Tad štai ši knyga – apie tai, kaip nieko nėra neįmanomo. Ir apie tai, kuo garsūs šefai maitina savo mylimus namiškius ir draugus. Ir net jei daug kur prasimuša restoraninės vituvės elementai (dažniausiai patiekalams nadojamo sviesto kiekiais:)), visos maisto gaminimo technikos yra gana paprastos ir įgyvendinamos neprofesionalioje virtuvėje. 

Tad šio lietingo vakaro patiekalas, kurį pagaminau įkvėpta Michael Caines (šiek tiek pakoreguodama receptą) – tirštas mokiūgų risotto. Ir dar pagalvojau: kodėl taip retai gaminu risotto, kurį tiesiog dievinu??… Ypač tokiais darganotais vakarais….

Tirštas ir maistingas moliūgų risotto
Tirštas ir maistingas moliūgų risotto
Moliūgų risotto gali būti kaip atskiras vegetariškas patiekalas arba kaip garnyras su mėsa ar žuvimi
Moliūgų risotto gali būti kaip atskiras vegetariškas patiekalas arba kaip garnyras su mėsa ar žuvimi
Moliūgų risotto
Porcijos 4
Tirštas ir maistingas patiekalas, ypač tinkantis darganotiems šaltiems vakarams...
Komentuoti
Spausdinti
Moliūgų pastai
  1. 2 šaukštai sviesto
  2. Žiupsnis kumino sėklų, sutrupintų arba sugrūstų
  3. 1 nedidelis svogūnas, susmulkintas
  4. 300g moliūgo, supjaustyto gabalėliais
  5. Druskos, pipirų
  6. 100ml vištienos sultinio
Moliūgų risotto
  1. 50ml alyvuogių aliejaus
  2. 2 česnako skiltelės, susmulkintos
  3. 1 vidutinio dydžio svogūnas, supjaustytas gabalėliais
  4. 200g moliūgo, supjaustyto gabalėliais
  5. Žiupsnelis šafrano
  6. 200g (1 stiklinė) risotto ryžių
  7. 100ml baltojo vyno
  8. 200ml karšto vištienos sultinio
  9. 300ml karšto vandnens
  10. Druskos, juodųjų pipirų
Pagardinimui
  1. 100g moliūgų pastos
  2. 20g sviesto, arba mascarpone, arba minkšto švelnaus skonio ožkų sūrio
  3. 2 šaukštai tarkuoto parmezano sūrio
  4. Šlakelis alyvuogių aliejaus
  5. 2 šaukštai paskrudintų moliūgo sėklų
  6. 1 šaukštas kapotų šviežių petražolių
Pasigaminkite moliūgų pastą
  1. Puode storu dugnu ištirpinkite sviestą ir jame 2 minutes kepinkite kuminą. Kuminas suteiks moliūguo pastai stipresnio skonio. Suberkite svogūnus, moliūgo gabalėlius, ir toliau kepinkite ant švelnios ugnies, apie 10 minučių. Įberkite truputį druskos, pipirų, supilkite vištienos sultinį, uždenkite puodą ir virinkite 20 minučių. Naudodami elektrinį plaktuvą, sutrinkite masę iki vientisos piure. Pagardinkite dar gabalėliu sviesto ir jei trūksta, druska, pipirais. Palikite šiltai.
Pasigaminkite risotto
  1. Kol moliūgo piure verda, kitame puode storu dugnu įkaitinkite aliejų. Suberkite česnakus ir svogūnus, ir kepinkite, kol jie suminkštės, bet neapskrus. Tada suberkite moliūgus ir dar kelias minutes pakepinkite maišydami. Suberkite ryžius ir maišydami toliau kepinkite, kol ryžiai pasidengs riebalais ir taps karšti. Pabrastykite druska, pipirais.
  2. Supilkite į puodą vyną ir virinkite maišydami, kol vynas visiškai išgaruos. Pakaitomis po mažą samtelį pilkite tai sultinio, tai vandens, kaskart įpylus pavirindami maišant risotto, kol skystis visiškai susigers į ryžius. Nuo to momento, kai išgaravo vynas, risotto turėtų išvirti per maždaug 18 minučių. Svarbiausia, ryžių nepervirkite, jie turi būti šiek tiek kieti.
  3. Prieš patiekiant į puodą supilkite moliūgo pastą (galite truputį pasilikti dekoracijai, patikiant į kiekvieną lėkštę), sudėkite sviestą (arba mascarpone, arba ožkų sūrį), tarkuotą parmezaną, šlakelį aliejaus. Patikrinkite, ar ntrūksta druskos, pipirų.
  4. Patiekite pašildytose lėkštėse, pabarstykite moliūgo sėklomis, petražolėmis, pašlakstykite aliejumi.
Adapted from At Home
Adapted from At Home
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

  1. Nida:

    Ačiū už pastebėjimą! Tiesiog recepte dar ir nurodyta, kad vegetariškai versijai galima naudoti vietoje vištienos – daržovių sultinį.

  2. Anonimas:

    Sveiki,as tik pastebejima noriu pateikti. Skiltyje vegetariski patiekalai radau si risotto su vistienos sultiniu

  3. Aušrinė:

    Labai labai gardu. Verta nepatingėt ir pagaminti moliūgo pastą atskirai. Ačiū už puikų receptą !

  4. Pingback: Burokėlių risotto – Nidos receptai

  5. Nida:

    Odeta, prie viso moliūgų grožio ir skanumo, juos valgyti dar ir sveika:) Mes irgi juos labai mėgstam visokiuose pavidaluose:)

  6. Odeta:

    Risotto visada yra gerai, o su moliugais is viso pasaka. Labai megstame moliugus. Keptus, virstus, troskintus ir net zalius 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.