Kai ateina žiema (Lietuvoje, ne Izraelyje, kur ji vis dar neatėjo:)), prasideda toks keistas procesas: kažkodėl stebuklingai ima siaurėti kelnės. Ypač per liemenį. Jums taip nenutinka? Aš tokiais atvejais bandau save raminti, kad šalto klimato juostoje žmonėms reikia daugiau poodinio riebalų sluoksnio 🙂 Bet taip iš tikrųjų, giliai širdyje, nesinori, kad tas “kelnių siaurėjimo” procesas įsibanguotų taip, kad ilgainiui reiktų pradėti dairytis į didesnių dydžių lentyną drabužių parduotuvėje…

Yra vienas gelbėjimosi ratas, kuris gali sustabdyti platėjančias apimtis. Tai – moliūgas. Šiaip jau niekam ne paslaptis, kad įtraukus kuo daugiau daržovių į mitybos racioną, žymiai paprasčiau reguliuoti savo kūno svorį. Bet moliūgas lieknėjimo dietoje gali tapti empionu – tiek veiksmingumu, tiek nepakartojamu skoniu! Kadangi didžiąją moliūgo dalį sudaro vanduo, galima jį valgyti dideliais kiekiais ir be jokio sąžinės priekaišto. Žinoma, su sąlyga, kad toliau nuo moliūgo padėsime sviestą ir cukrų:)

Grūdai – dar vienas nepakeičiamas lieknėjimo dietos elementas. Todėl kodėl gi nesumaišius šių dviejų gėrybių ir nepasigaminus kokią nors smūginę lieknėjimo porcija?:)

Anksčiau savo blog’e esu aprašiusi savo mėgiamą moliūgo košę – patiekalą iš mano vaikystės, arba iš močiutės skrynios, kaip aš vadinu senoviškus patiekalus. Smagu, kad šis receptas džiaugiasi dideliu susidomėjimu iš skaitytojų pusės!

Štai keletas idėjų, kaip paprastai galima pasigaminti kitokius dietiškus patiekalus su moliūgais.

Visų pirma, pats laikas rytinius sumuštinius su geltonu sūriu pakeisti sveikomis, nekaloringomis košėmis! O kad tos košės būtų gardesnės, paskaninkite jas moliūgu. Nulupę moliūgo odą supjaustykite jį gabaliukais ir išvirkite nedideliame kiekyje vandens (pasūdykite vandenį). Kai daržovė sukris, nupilkite skystį (jis puikiai tiks daržovių sultiniui pagardinti arba verdant bet kokią sriubą), o moliūgo masę sutrinkite švelniai (visai nebūtina padaryti turelės). Tokia moliūgo koše bus galima paskaninti pusrytines košes: grikių, avižų, kviečių, ryžių. Išbandykite – skanu ir sveika!

Kitas sėkmingas būdas panaudoti moliūgą – tai išsikepti jį orkaitėje. Apskrudintas jis taps minkštas ir saldus ir puikiai tiks kaip garnyras prie bet kokio jūsų gaminamo patiekalo, ar tiesiog skanus užkandis. Nuluptą nedidelį moliūgą supjaustome kąsnio didumo kubeliais, apšlakstome šaukštu aliejaus, apibarstome rupia druska, pipirais ir pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 180C. Laikas nuo laiko pamaišom, kad moliūgo gabalėliai tolygiai apskrustų. Moliūgas bus iškepęs po 30-40 minučių.

Keptuvėje įkaitiname šaukštą aliejaus ir jame trumpai apkepiname kelias česnako skilteles (susmulkintas). Suberiame apskrudintus orkaitėje moliūgo gabalėlius ir maišydami pakepiname. Pabarstome kapotomis petražolėmis ir galime pateikti ant stalo!

Apskrudintą moliūgą galite atidėti į šoną ir juo pagardinti salotas. Man skaniausia, kai saldžiu moliūgu paskaniniu tradicines žalias salotas su saldžiarūgščiu padažu (ne kartą mano aprašytas blog’e) su kepta vištienos krūtinėle.

Skanaus ir sėkmingo lieknėjimo 🙂 !

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.