Net matau, kaip nustebote aptikę šį receptą mano blog’e:) Per 10 metų šioje erdvėje buvo visko – įvairiausių pasaulio skonių, sudėtingų ir paprastesnių patiekalų, įmantrių desertų ir ypatingos technikos reikalaujančių valgių. Bet atėjo laikas, ir supratau, kad tie, kurie dar tik pradeda savo atradimus virtuvėje, norėtų pradėti nuo klasikos. Nuo pačių paprasčiausių, vaikystės skonius primenančių patiekalų. Jų receptų kartais net nedrąsu klausti, nes mes, šiek tiek labiau pažengę, manom, kad tuos patiekalus ruošti juk ir taip visi moka:)

Tad šis receptas jums: pradinukams, ir tiems, kurie vis dar ieško tobulo keptų varškėčių recepto. Žinokit, ir aš dažnai “nusimušu” nuo ritmo, ir iš įsibėgėjimo, pavyzdžiui, šliūkšteliu pernelyg daug miltų, o tada kramtom visi guminius blynus ir griaužiuosi, kad buvau neatidi:) Tad verta kartais “susiderinti” mato vienetus, kai kalba eina apie paprastus dalykus, tiesiog sugrįžti atgal į ten, kur slypi jų tobulumas:)

Ką čia bekalbėti – varškėčiai visad buvo ir bus pats populiariausias valgis vaikams, visi mes su jais išaugom, ir savo vaikus bei anūkus auginsim varškėtukais lepindami:) Varškėtukai visada asocijuosis su jaukiausiais pasaulyje pusryčiais, o mes laiks nuo laiko net išsiruošime į skaniausių varškėtukų paieškas pavyzdžiui, Vilniaus restoranuose. Aš nė neketinu slėpti – man patys skaniausi varškėtukai Vilniuje yra Stebukluose. Ir net nežinau kas juose tokio ypatingo – tikriausiai mažo skersmens blyneliai ir tas gražus pateikimas:) Bet juk visa tai mes galim pasigaminti sau patys, namuose, be didelio vargo ir nors ir kasdien galime mėgautis šventiniais pusryčiais:)

Šį varškėtukų receptą testavau tam, kad tiksliai apskaičiuočiau ingredientų proporcijas itin įdomiam projektui, dalyvauti kuriame esu pakviesta spalio mėnesį. Tas projektas – tai lietuviškų produktų pristatymas Kinijos restoranų šefams, distributoriams ir tiems, kurie domisi vakarietiško maisto tendencijomis. Taip, jūs atspėjote, būtent šiais varškėtukais (ir dar kitais patiekalais iš lietuviškų produktų) pamėginsiu sužavėti ir Pekino smaližius!:) Juk lietuviška varškė yra tai, kuo mes pagrįstai galime didžiuotis, nes niekas kitas pasaulyje tokios neturi!! Daugiau įspūdžių iš Pekine vyksiančių mano kulinarinių šou ieškokite spalį mano instagram paskyroje arba Facebook erdvėje:)

Varškėčius formuokite išspausdami juos stikline – taip gausite vienodo storio ir skersmens blynelius
Patiekite varškėtukus su jogurtu arba grietine, su uogomis arba mėgstama uogiene
Varškėčiai – tai mėgstamiausias vaikų ir suaugusių savaitgalio pusryčių patiekalas
Kuo mažiau dėsite į tešlą miltų, tuo puresni ir minkštesni bus varškėčiai

Minkšti ir purūs kepti varškėčiai

4 asm.

  • 2 dideli kiaušiniai
  • Žiupsnelis druskos
  • 1-2 šaukštai cukraus (priklausomai kaip saldžiai mėgstate)
  • 1/2kg varškės (skaniausia – pusriebė)
  • 5-6 šaukštai miltų plius darbastalio pabarstymui
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • Lydyto sviesto arba aliejaus kepimui

Rankomis arba virtuviniu kombainu suplakite kiaušinius kartu su druska ir cukrumi. Sudėkite varkškę ir toliau plakite (arba trinkite šaukštu). Sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir suberkite į masę, gerai viską sumaišykite. Tešla bus lipni, tačiau miltų daugiau nedėkite, antraip varškėtukai bus kieti.

Ant darbastalio paberkite saujelę miltų. Išimkite visą tešlą iš dubens ir dėkite ant šio gausiai miltuoto paviršiaus. Pabarstykite dar šiek tiek miltų ant tešlos viršaus ir kočėlu iškočiokite tešlą į maždaug 1cm storio “blyną”. Nedidelės stiklinės kraštelius (prisiminkite – kuo blyneliai mažesni, tuo skanesni:)) išpjaukite iš tešlos vienodo dydžio blynelius.

Keptuvėje įkaitinkite sviesto arba aliejaus. Dėkite suformuotus blynelius ir kepkite juos ant vidutinės ugnies, kol gražiai pagels, tada apverskite ir pakepkite dar šiek tiek, kad pagelstų ir kita pusė.

Patiekite karštus, pabarstę cukraus pudra, su grietine, šviežiomis uogomis arba mėgiamu džemu.

  1. Nida:

    Na va, Aurelija, pasirodo ir ta paprasta klasika praverčia dažnam…

  2. Aurelija:

    Na va, pagaliau išsikepiau jūsų varškėčius :)! Kaip tik valgau ir jie, tai tie pirmieji varškėčiai, kurie pavyko!!! Tikrai labai skanūs, puikiai iškepę, ne guminiai, nors miltų dėjau šaukštu daugiau (o apskritai gaminau iš pusės normos, nes varškės turejau tik 250 g). Niam niam niam :). Ačiū :).

  3. Aurelija:

    Na nesu aš naujokė virtuvėje, gaminu kasdien, aišku ne pačius sudėtingiausius patiekalus, bet varškėčiai, kad ir koks elementarus patiekalas bebūtų, man – misija neįmanoma :D. Dažniausiai gaunasi kažkokie pusžaliai, tai dar dedu į orkaitę trumpam, o taip norėtųsi greitai pagaminamų, skanių skanių, kaip iš mokyklos valgyklos varškėčių :). Tikrai išmėginsiu šį receptą ir paskui parašysiu, kaip gavosi :).

  4. Nida:

    Jo, super, labai džiaugiuosi! Turėkit omeny, kad ir varškė būna skirtingo drėgnumo, ir kiaušiniai skirtingo didumo, todėl tas miltų kiekis labiau pagal konsistenciją… Tik aišku, kuo bus daugiau, tuo bus kiečiau:) Bet forma bus greažesnė:)

  5. Jolita:

    O tai kiek miltų gramų tas vienas matuojamas šaukštas? 🙂 Gramai jau toks matas, kurio su niekuo nesupainiosi ir tikslu 🙂

  6. Jo:

    Nuostabus receptas! Forma nesigavo, truko miltu, nes norejau islaikyti minkstus, bet skonis neapsakomai puikus. Visa seima patvirtino recepta,dabar kepsim daznai 🙂

  7. Nida:

    Apšvietimas ir spalvos pasodrinimas tvarkant nuotraukas gal šiek tiek geltonumą ir paryškina, bet tikrai nedaug, Trynių geltonumas svarbiausias…

  8. Nida:

    Danute, aš dažniausiai perku tą, kuri po 1kg supakuota:) Mes mažesnių kiekių nenaudojam:) Man patinka biresnė ir šlapesnė. Bet kiti mėgsta tolygesnę konsistenciją, tada gal geriau tuose pakeliuose po 180 ar 200g. Dėl miltų – aš naudoju matavimui skirtus (o ne sriubai valgyti skirtus) šaukštus, tai kaupo ten neturėtų būti, jei jau tiksliai matuojant. Bet jei varškė šlapesnė – kaupas nepakenks

  9. Ugne:

    Aš norėčiau sužinoti, kodėl nuotraukose varškėčiai tokie geltoni? Nesinori tikėti, kad dėl kaimiškų kiaušinių (pati tokius irgi naudoju), nes labai jau ryški spalva.

  10. Danute:

    Ačiū, Nida,
    Du klausimai –
    kokią varškę dažniausiai vartojat? Kad nebūtų reklamos – tik paminėkit ar iš pakelių po 180g kuri yra jau sutrinta ar tą kuri biresnė?
    Jei jau preciziškai – tai kiek gramų miltų, nes šaukštai su kaupu ar be t.p. bus didelis skirtumaas.
    Tikrai, nors varškėčius kepu kas savaitę ar dažniau reikėtų kartą nusistatyti tikslias proporcijas. 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.