Beieškodama Velykinių receptų interneto lobynuose atradau labai mielą tarsi vaikystės prisiminimas ragaišio receptą. Jei dar nesuplanavote kuo vaišinsitės per Atvelykį, siūlau jį išsikepti. Namai nuo pat ryto taip kvepėjo, kad negalėjome sulaukti, kol ragaišis atvės, ir puolėm jo pjaustyti, Tačiau kol karštas, ragaišio varškės įdaras dar būna skystas, tad jūs tokios klaidos nepadarykite – sulaukite, kol įdaras sukietės. Įpilkite namiškiams po stiklinę pieno ar arnbatos puodelį. Užsimerkite ir atsiduokite laiko mašinai, nunešiančiai jus į nerūpestingos vaikystės laikus…
250 ml pieno
2 šaukšteliai sausų mielių
100 g cukraus
100 g sviesto
2 kiaušinių tryniai
šaukštas vanilinio cukraus
500 g miltų
įdarui:
360 g varškės
kiaušinis
100 g cukraus
šaukštas vanilinio cukraus
Pašildome 100 ml pieno, suberiame mieles, šaukštą cukraus, išmaišome ir paliekame šiltoje vietoje 5 minutėms, kol mišinys ims putoti.
Ištirpiname sviestą ant nedidelės ugnies, kitame dubenyje ištirpiname sviestą ir pabaigoje supilame likusį pieną. Padedame į šalį.
Kiaušinių trynius išsukame su likusiu cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
Į didelį dubenį įsijojame miltus, supilame mielių mišinį, tirpintą sviestą su pienu, bei su cukrumi ištrintus trynius. Gerai išsukame mediniu šaukštu, kol tešla sulimpa, tada išverčiame ant miltais pabarstyto stalo ir minkome 5 minutes, kol tešla taps elastinga. Jei tešla limpa prie rankų, įberiame šiek tiek miltų.
Išminkytą tešlą suspaudžiame į kamuolį, sudedame į dubenį ir pridengiame virtuviniu rankšluosčiu. Paliekame šiltoje vietoje 1–1,5 valandos, kol tešlos padvigubės.
Varškę pertriname šakute, įmušame kiaušinį, suberiame cukrų ir gerai išmaišome.
Pakilusią tešlą lengvai paminkome, atskiriame gabalėlį tešlos. Didesnę tešlos dalį suspaudžiame į kamuolį – suformuojame apvalų kepalėlį – ir jį dedame į miltais pabarstytą kepimo formą (aš panaudojau mažą torto formą su išimamu dugnu). Viduryje padarome duobutę. Iš mažesnės tešlos dalies rankomis iškočiojame siaurą, maždaug 30 cm ilgio, volelį. Kepaliuką patepame pienu, duobutę apjuosiame voleliu, į ją sudedame varškės įdarą.
Kepame 180 C orkaitėje apie 40–45 minutes arba kol kepinys gražiai pagels.
I sveikata:)
kaip skanuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!
Jurgita, labai ačiū už receptą. Bandžiau pakomentuoti ir padėkoti tavo blog’e, bet kažkodėl nesusitvarkiau su instrukcijomis (mano kompas kažkodėl vienoj iš stadijų pereina į Hebrew kalbą ir aš nieko nesuprantu ko jis iš manęs nori, kad leistų patalpinti komentarą…). Pyragas išties nuostabus, tikrai labai primena vaikystę… Ir tas varškės įdaras – toks minkštas, sultingas… Pasaka! Kaip ir rašiau, nesulaukėm, kol atvės, puolėm valgyti dar karštą, tai gaudėm šaukštais išbėgusią varškę:)
O su įdaru tu teisi – reikia įgusti:) Bet tų naminių mielinių pyragų žavesys ir yra tame, kad jie tokie neprognozuojami, neaišku į kurią pusę labiau išsipūs… Žodžiu, nuo šiol tai bus mano šventinis kepinys visoms tradicinėms progoms 🙂 LABAI AČIŪ UŽ RECEPTĄ!!!
*vaikystės
🙂
Smagu, kad patiko, Nida 🙂 Man jis tikrai toks visas iš vaikysė atėjęs.
Matau, kad su įdaro įdėjimu pažaisti reikia – pirmą sykį per gilią duobutę išrausiau, varškė sukrito ir pasislėpė, o kitąsyk per viršų lipo 🙂 Man visgi skaniau, kai varškė labiau po ragaišį pasiskirsto, jis drėgnesnis tampa, bet čia jau rankeles miklint reik 🙂