Šie štrudeliukai buvo kepami tada, kai Kalėdomis toli gražu nekvepėjo:) Tačiau receptą laikiau gruodžiui, kai mieliniai kepiniai, ir dar kvepiantys migdolais – patys paklausiausi! Spirgėjau ir nekantravau, kada pagaliau su jumis juo pasidalinsiu, nes šios bandelės buvo tikrai vienos skaniausių mano kada nors iškeptų namuose. 

Virtuvės pradinukams toks ilgas tešlos minkymo ir kočiojiomo procesas gali pasirodyti baisokas:) Bet tokiems maniakams kaip aš, kuriems saldumynų kepimas yra tarsi terapija, o virtuvė – visiško komforto zona, tikrai tokia meditacija patiks. Nieko čia sudėtingo, iš tikrųjų, nes viskas, ką reikia padaryti, tai keletą kartų tešlą perlenkti ir iškočiojus vėl įdėti atgal į šaldytuvą. 

Gal tai ir nebus jūsų Kalėdinis kepinys (nors kas čia žino, ypač jei kitus darbus susiplanuosite iš anksto, ir dar ypač šiemet, kai tiek laisvų dienų išpuls?), bet pavyzdžiui imtis šio iššūkio tarpušvenčiu, kai nereikės skubėti į darbus,- pats tas! 

Žinot kas šiuose susuktuose štrudeliukuose skaniausia? Aišku, migdolinis kreminis įdaras… Bet taip pat nepaprasto minkštumo pusiau mielinė, pusiau prancūziška sluoksniuota tešla… Jei iki šiol esate ragavę tik pirktas šaldytas tešlas, tikrai pajusite skirtumą!  Tad jei jau nuspręsite pasilepinti, tai tikrai džiaugsitės pasirinkę šį neįprastą, ne iš paprastųjų kepinį:)

Svarbiausia turėkite omeny, kad tešlą užsiminkyti reikės iš vakaro, tad tinkamai suplanuokite laiką:) Pats štrudeliukų sukimo ir kepimo procesas ilgai neužtruks, tačiau pakočioti bus ką:) Skanaus! Ir nepamirškite parašyti kaip jums sekėsi:)

Migdolais kvepiančios bandelės – šventė bet kokia proga:)
Traški, minkšta, kvapni ir saikingai saldi bandlė: taip turėtų prasidėti idealus rytas…

Mieliniai mini štrudeliai su migdolais

20 štrudeliukų

Mielinei-prancūziškai tešlai

  • 1 stiklinė (250 ml) kambario temperatūros pieno
  • 1 šaukštas sausų mielių (12 g)
  • 1 didelis kiaušinis
  • 1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 3,5 stiklinės kvietinių miltų
  • 3 šaukštai cukraus
  • žiupsnis druskos
  • 225 g sviesto, kambario temperatūros (30 g tešlai ir  195 g pertepimui)

Migdoliniam įdarui

  • 250 g sumaltų migdolų
  • 1 didelis kiaušinis
  • 1/3 stiklinės 36% grietinėlės
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 2 šaukšteliai migdolų ekstrakto

Kepimui ir puošimui

  • 1 kiaušinis, suplaktas, patepimui
  • migrodlų plokštelės, pabarstymui

Pradėkite iš vakaro, nuo tešlos minkymo: dideliame dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus tarpusavy (sausas mieles, miltus, cukrų ir druską), tada supilkite pieną, kiaušinį, vanilę ir pirštais arba virtuviniu kombainu maišykite, kol masė ims įgauti vientisą pavidalą. Pabaigoje supilkite 30g tirpinto sviesto ir greitai užminkykite minkštą, šiek tiek lipnios konsistencijos tešlą (neminkykite pernelyg ilgai!). Suformuokite iš tešlos kvadratą, įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą vienai valandai. 

Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite iš jos stačiakampį 30×15 cm, taip, kad trumpesnės kraštinės būtų stačiakampio viršuje ir apačioje. Likusį labai minkštą sviestą (195g) kuo tolygiau ištepkite ant tešlos paviršiaus, palikdami apie 1cm stačiakampio kraštuose. Užlenkite apatinį tešlos trečdalį į viršų, o tada viršutinį tešlos stačiakampio trečdalį užlenkite uždėdami ant apatinio. Pasukite gautą mažą stačiakampį 90 laipsnių kampu (kad būtų patogiau kočioti) ir vėl iškočiokite stčiakampį 25x17cm, vėl trumpesnes kraštines turėdami viršuje ir apačioje. Stenkitės kočiojant naudoti kuo mažiau papildomų miltų. Vėl lygiai taip pat sulaknkstykite tešlą: užlenkite apatinę dalį iki 1/3 tešlos ploto, tada užlenkite viršutinę dalį ant šios. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 45 minutėms. 

Kartokite lygiai tokį pat tešlos kočiojimą ir lankstymą dar mažiausiai 3 kartus, kaskart atšaldydami tešlą mažiausiai 30 minučių. Po paskutinio tešlos iškočiojimo ir sulankstymo šaldykite tešlą mažiausiai  5 valandas, o geriausiai – per naktį. 

Prieš formuodami bandeles išimkite tešlą iš šaldytuvo ir palikite 20 minučių kambario temperatūroje. Paruoškite dvi kepimo skardas, išklokite jas kepimo popieriumi. 

Per tą laiką pasigaminkite migdolų įdarą: visus įdaro ingredientus susėkite į virtuvinio smulkintuvo indą ir kapokite kol gausite vientisą tirštą konsistenciją. 

Visą tešlos gabalą padalinkite į 4 dalis. Kiekvieną iš šių dalių iškočiokite į keturis stačiakampius 20x35cm. Ant dviejų tešlos stačiakampių ištepkite migdolų įdarą, o tada juos užklokite likusiais tešlos gabalais. Gausite du stačiakampius tešlos.

Taip atrodys paruošti tešlos stačiakampiai, pertepti migdolų įdaru

Kiekvieną jų supjaustykite į 10 juostelių, pjaudami lygiagrečiai trumposios kraštinės. Imkite kiekvieną juostelę ir sukite ją aplink savo ašį, o tada galus sujinkite, formuodami apskritimą su skyle (kaip riestainį).

Kiekvieną juostelę susukite aplink savo ašį…
…ir sujunkite galus, suformuodami apvalų riestainį

Dėkite taip paruoštą bandelę į kepimo skardą. Kartokite su visomis likusiomis tešlos juostelėmis, palikdami tarpus skardoje tarp jų, kad turėtų vietos kilti kepant. Uždenkite abi skardas švariais virtuviniais rankšluosčiais ir palikite pakilti kambario temperatūroje apie 40 min (arba kol tūris padvigubės).

Suformuotos bandelės, paruoštos kildinimui ir kepimui

Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Pireš pat pašaunant kepti patepkite kiekvieną bandelę kiaušinio plakiniu ir pabarstykite migdolų plokštelėmis. Kepkite apie 17 minučių, arba kol gražiai paruduos, apskrus. Iškepusias bandeles atvėsinkite ant grotelių. Prieš patiekiant pabarstykite cukraus pudra. 

Iškepusias bandeles apibarstykite cukraus pudra

Recepto šaltinis: Moje Wypieki.

  1. Nida:

    Žana, bravo, kad priėmėt iššūkį!! Ačiū už analizę ir patarimus:) Man tikrai taip pat tai vienos skaniausių kada nors keptų bandelių, kiekviena valanda praleista jas kočiojant verta darbo:)… Džiaugiuosi labai, kad ir jums patiko.

  2. Žana:

    Tai bent štrūdeliukai!!! Bet prisipažinsiu, paskaičiusi nepatikėjau, kad tai buvo skaniausios kada nors iškeptos bandelės….
    Viską atlikau, kaip recepte nurodyta, iš vakaro. Ryte iš 1/3 tešlos iškepiau kruasanų (papildomai pakildinau, kaip pridera ir t.t) – kitaip pasielgti negalėjau, nes taip gyvenime dar jų ir neiškepusi esu…, tai turėjau pasinaudoti proga, jog užminkiau tokią tešlą!!! Sulaukiau komplimentų, bet sau pasakiau, kad tegul kepa meistrai, kad ir Lidl…
    Tada vakarop įvyko štrūdeliukai! Mielių tikrai ne perdaug, tik kvapų perpus mažiau dėjau, nors įdaro 2/3 tešlos nemažinau. Tikrai geriausios ir gražiausios (!) kada nors iškeptos bandelės. Kas svarbiausia, visiškai atšalę kogero skanesnės nei šiltos. Tiesiog puiki tešla ir įdaras. Aš manau, kad ateity ir cinamoninį variantą gaminsiu su šia tešla.
    Labai labai ačiū!

  3. Nida:

    Aurelija, ir man toks klausimas kilo:) Bet dėjau tiek, kiek parašyta, buvo labai gerai:) Tikrai nė menkiausios užuominos skonyje apie mieles nebuvo… O kaip būtų buvę, jei būčiau mažiau dėjus, tai nežinau:)

  4. Aurelija:

    Fantastiškas vaizdas! Tikrai kepsiu, tik turiu klausimą: ar tikrai reikia 12 g sausų mielių? Ar ne per daug jų tokiam nedideliam kiekiui miltų? Nesijaus koks mielių poskonis :)?

  5. Nida:

    Aš visada viskam pastaruoju metu naudoju speltų miltus. Bet tiks ir tradiciniai kvietiniai. Labai iš proto eiti dėl miltų nereiktų – tiks bet kurie purūs kepiniams skirti kvietiniai miltai!

  6. Nida:

    Asta, jei tas jūsų veganas ne iš reikalo (sveikatos bėdų), bet iš pasirinkimo, tai lai seilę pavarvina:) Bet į veganišką šio gardėsio tikrai nesukonvertuosite 🙂

  7. Asta:

    Turetu būti labai skanu. Butinai ismeginsiu, tik ‘perkonvertuoti’ i veganiska sunkiai seksis, teks musu veganui ziuret i mus valgancius..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.