Ar ir jūsų soduose jau bumpsi alyviniai obuoliai? Aš nors savo obelų ir neturiu, bet turiu bičiulių, kurie tokiais gardėsiais aprūpina:) 

Alyviniai obuoliai Lenkijoje dar vadinami „popieriniais”. Ir išties jiems tai turbūt labiausiai tinkantis pavadinimas, nes būdami tokie skanūs jie deja stovi labai trumpai, o nukritę nuo medžio turi būti kuo skubiau suvartojami… Labai visuomet laukiu alyvinių obuolių sezono pradžios, bet kartu su džiaugsmu, prisipažinsiu, aplanko ir liūdesys, kad tai pirmasis ženklas, jog ateina ruduo. 

Kai jau prisivalgysite obuolių sočiai, arba kai jau skaudės širdį žiūrint į kasdien vis labiau tamsėjančius krituolius, nepatingėkite ir išsivirkite greitam naudojimui skirtos obuolienės pagal šį receptą. Sulaižysite ją ir su pusrytiniais blynais, ir su varškės sūriu, bet labiausiai džiaugsitės, jei išskitepsite mielinių bandelių su štai tokiu obuolių įdaru:) Pagardintos riešutiniais trupiniais, šios įdaro kupinos bandelės atstos ir pusryčius su puodeliu kavos, ne tik lengvą desertą:) 

Mielinės minkštos bandelės su labai gausiu obuolių įdaru
Šlapias saldžiarūgštis obuolių įdaras dera su riešutiniais trupiniais
Ne per daug saldžios mielinės bandelės – tai ir pusryčiai, ir nepiktas desertas
Print Recipe
Mielinės bandelės su alyviniais obuoliais ir riešutiniais trupiniais
Minkštutėlės bandelės su gausiu obuolių įdaru ir trapiais riešutais paskanintais trupiniais. Puikus būdas sunaudoti nuo medžių prikritusius alyvinius obuolius
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos, Lenkijos
Raktažodis riešutai, obuoliai
Pasiruošimas 15 min
Laikas 20 min
Pasyvus laikas 2 val
Porcijos
vnt
Ingredientai
Mielinei tešlai
Riešutiniams trupiniams
Įdarui
  • 800 g obuolienės (tiks šviežiai virta iš nukritusių alyvinių obuolių)
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos, Lenkijos
Raktažodis riešutai, obuoliai
Pasiruošimas 15 min
Laikas 20 min
Pasyvus laikas 2 val
Porcijos
vnt
Ingredientai
Mielinei tešlai
Riešutiniams trupiniams
Įdarui
  • 800 g obuolienės (tiks šviežiai virta iš nukritusių alyvinių obuolių)
Procesas
  1. Užminkykite tešlą: dideliame dubenyje arba virtuvinio kombaino inde sumaišykite birius ingredientus: miltus, druską, cukrų, mieles. Įmuškite kiaušinį, supilkite šiltą pieną ir maišykite, kol ingredientai susijungs, pabaigoje supilkite tirpintą sviestą ir labai gerai išsukite iki vientisos elastingos masės (tešla bus lipni, nesusigundykite įberti daugiau miltų, antraip bandelės bus pernelyg kietos). Iš tešlos suformuokite rutulį ir uždengę indą palikite šiltoje vietoje pastovėti apie valandą, arba kol tūris padvigubės, tešla gerai pakils.
  2. Pasiruoškite dvi kepimo skardas, abi išklokite pergamentiniu popieriumi.
  3. Ssumaigykite tešlą ir padalinkite ją į 12 lygių dalių. Iš kiekvienos suformuokite po rutuliuką. Tešlos rutuliukus sudėliokite ant skardų, po 6 ant kiekvienos, palikite didelius tarpus, nes kepant bandelės plėsis. Uždenkite maistine plėvele ir virtuviniu rankšluosčiu ir palikite dar maždaug 30-60 minučių pakilti.
  4. Per tą laiką pasiruoškite trupinius: visus ingredientus sumaišykite tarpusavy, kol gausis masė panaši į šlapią smėlį. Atidėkite į šalį.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Platesnės stiklinės dugną patepkite trpučiu miltų ir įspauskite stikline gilią ertmę kiekvienoje pakilusioje bandelėje. Spauskite stipriai, iki pat skardos dugno. Į kiekvieną ertmę pridėkite obuolių masės, o ant viršaus pabarstykite paruoštus trupinius.
  6. Kepkite bandeles 18 minučių, arba kol gražiai pagels.

  1. Rita:

    Aš ir dėjau riešutų sviestą ir viskas puikiai pavyko! Kitą kartą kartosiu lygiai taip pat! Ačiū Jums už nuostabius receptus!

  2. DALIA:

    Oi geras cia su tuo riesutu sviestu 🙂 !!!! Nezinau, Nidute, bet mano seimynai patiko (na as truputi nustebau, vietoj iprasto pamacius riesutini, bet uzkibau :)) As dar naudojau ta crunchy tai gabaliuku buvo 🙂 Viskas iskilo viskas gavosi, taip kad kita syki gal panaudosiu koki kitoki 🙂 O KO NAPADURNAVOJUS 🙂

  3. Nida:

    Vaje, Daiva…. Gerai kad pastebėjot!!! O siaubas, čia matyt automatinis korektorius „sukoregavo” ką nereikia… Siaubas, labai ačiū, puolu taisyt, o ką suklaidinau, tai labai atsiprašau….

  4. Daiva:

    Nida, prie tešlos ingredientų parašyta “75 g žemės riešutų sviesto” 😉

  5. Nida:

    Dalia, nu kaip džiaugiuosi!!! Čia tie alyviniai obuoliai labiau dėl dabarties realijų – pas visus byra ant žemės, visi neturi kur dėt:) O naudoti čia galima viską (jau nekalbant apie bet kokius obuolius). O jau slyvų džemas yra išvis PASAKA.

  6. Nida:

    Daiva, nežinau kur jūs perskaitėt, kad sviestas žemės riešutų. Aš dėjau paprastą.

  7. Dalia:

    oi Nidute, puikumelis bandeles. Kadangi esam emigrantai tai alyviniai obouliukai PRABANGA (gavo praeita savaite, tai kaip koki lobi lygiom dalim suvalgem ;)) Gavosi puikios bandutes su slyvu dzemu (pati gaminau aisku is pirktiniu ;( ) Naudojau speltos miltus ir vietoj cukraus dejau Stevia 🙂 Aciu Nidute !!!!

  8. Nida:

    Rima, nedėkit riešutų išvis, galite pakeisti pvz avižiniais dribsniais, arba daugiau miltų įberkit.

  9. Rima Laurinavičienė:

    Laba diena,ačiū už receptą! Anūkai alergiški riešutams,todėl kokius trupinius daryti patartumėt. Ačiū!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *