Įnirtingai ruošiamės Kalėdoms. Lauke kepina +29C karštis, todėl Kalėdinė nuotaika – švelniai tariant „kitokia” nei turėtų būti. Bet dėlioju šventinį meniu, nes svečiuose sulauksiu net dešimties mielų bičiulių iš ko ne visų pasaulio kontinentų. Ruošiuosi supažindinti juos su lietuviškomis švenčių tradicijomis, žinoma, kiek leis sąlygos ir produktų pasirinkimas.

Prieš kelias dienas iškepiau dvi skardas kūčiukų. Jie išgaravo taip greitai, kad nespėjau net nufotografuoti. Teks kepti iš naujo:) Šiandien užsakiau didžiulį kalakutą. Dabar nervinuosi, ar tas milžinas tilps į mano orkaitę… Jei netilps, vešiuosi jį pas savo draugę Anne, gyvenančią maždaug už 50km nuo manęs, kuri turi net 6 orkaites, iš kurių viena sutalpintų net ir įmitusį paršą! 🙂

O kol Kalėdos dar tik planuose, mes „pasninkaujam”. Nevalgome mėsos. Užtai smaginamės žuvimi ir jūros gėrybėmis. Šiandienos patiekalas – Midijos „Kruvinosios Merės” padaže. Mano vyras šį patiekalą nominavo kaip patį skaniausią iki šiol ragautą kriauklių patiekalą. Išbandykit:)

Midijos Kruvijoji Merė (3 asm)

1 kg šviežių midijų

2-3 šalotiniai svogūnai

300g passata – geros kokybės pomidorų piure (arba šviežių prinokusių pomidorų, sumaltų blenderiu)

1 šaukštas Vorčesterio padažo

3 kaupini šaukšteliai krienų

1/2 šviežio raudonojo čili pipiro (arba pagal skonį)

1/2 saliero šaknies ir 4-5 stiebai

4 česnako skiltelės

Šlakas porto vyno

Šlakas degtinės

1/2 citrinos sultys

Pundelis šviežių petražolių

Cukraus, druskos, pipirų, alyvuogių aliejaus

Midijas nuplauname, išmetame tas, kurios neprasidarę.

Blenderyje suplakame passatą (arba pomidorus) kartu su česnako skiltelėmis, vorčesterio padažu, krienais, žiupsniu druskos, šaukšteliu cukraus, citrinos sultimis, vynu, degtine, čili pipiru ir juodaisiais pipirais.

Dideliame puode įkaitiname šlakelį aliejaus. jame trumpai apkepiname susmulkintus šaločių svogūnus ir saliero šaknį (supjaustytą gabaliukais) bei stiebus. Supilame padažą ie vos tik jis užverda sudedame midijas. Paverdame karts nuo karto krestelint puodą, kad midijos susimaišytų. Po 3-5 minučių midijos turėtų vūti prasivėrę.

Kiaurasamčiu išgriebiame midijas į dubenį, o likusį padažą paviriname apie 5-7 min., kad nugaruotų dalis jo kiekio ir jis sutirštėtų. Pabaigoje paragaijame, pataisome skonį, sudedame kapotas petražoles ir atgal supilame midijas.

pateikiame nedelsiant su šviežia pašildyta balta duona arba bulvytėmis fri.

Bulvytes aš kepu taip: supjaustau juostelėmis, nuplaunu vandeniu, nusausinu. Skardą iškloju pergamentiniu popieriumi. Sausas bulvytes apšlakstau alyvuogių aliejumi, pabarstau druska ir pipirais, rankomis išmaišau, kad visos būtų pasidengę aliejumi ir iškloju vienu ištisu sluoksniu skardoje. Kepu maždaug 180C temberatūroje, kol paskrunda, kelis kartus pamaišau kepant.

 

Komentarų apie "Midijos „Kruvinosios Merės” padaže": 6

  1. Agnė:

    PUIKUS receptas. Midijas gaminau pirmą kartą. Rezultatas pranoko net drąsiausius lūkesčius. Valgė su pasimėgavimu ir įprastai vengiantys jūros gėrybių šeimos nariai.

  2. Nida:

    Neįtikėtina! Pati nesugalvočiau. Bet būtinai išbandysiu, kai užsikursim grilį. Ačiū, kad pasidalinai patirtimi ir įspūdžiais 🙂

  3. Odeta:

    Nida, pirmą kartą paragavau Prancūzijos Baskuose pipirų turgaus šventėje. Ten darė labai paprastai, išpylė iš maišo ant keptuvės su grioveliu , kad nutekėtų vanduo, o tada perstumdavo ant grotelių ir tiesiog kepdavo kol šios atsiverdavo (nuolat maišant). Pateikė su citrina, kad paragauti šio skanumyno laukti eilėje reikėjo:)Buvo nerealu. Pati bandžiau kepti keptuvėje, bet skonis gavosi ne tas.

  4. Nida:

    Odeta, kaip įdomu – ant griliaus keptos midijos? Nesu apie tai net girdėjusi! Pasidalink, prašau, patirtim – nekantrauju išbandyti!!

  5. Odeta:

    Dievinu, nerealiai skaniai atrodo, jau rezgu planus kaip čia pasidarius midijų vakarėlį. Kada nors pabandykite išsikepti midijas ant griliaus, skonis irgi superinis:))

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *