Per karantiną aš įgijau vieną naują įgūdį – ėmiausi video reportažų ir live transliacijų:) Nė nebūčiau apie tai galvojusi, jei ne pasikeitęs gyvenimas, arba kitaip sakant, gyvenimo persikėlimas į elektroninę erdvę:) Ir man taip patiko šis interaktyvus bendravimas, kad tęsiu tas transliacijas net ir karantinui pasibaigus:) Man tai unikali proga pabendrauti su jumis gyvai, o jums, užuot skaičius, galima viską savo akimis pamatyti, kas darosi mano virtuvėje:) 

Ir ne tik virtuvėje:) Nes su filmavimo kamera ir internetu aš išsikraustau į netoli namų esančią pievelę. Ten ima rūkti mano Žaliasis Kiaušinis, o man tik belieka tik sugalvoti ką padėti ant grotelių:)

Šįkart, artėjant Joninėms, kilo tokia mintis: mėsą juk visi žinom kaip gaminti, tačiau kai kalba pasisuka apie daržoves, dažnam ima ir pritrūksta idėjų. Tad aš sugalvojau jus visus nukelti į Artimuosius Rytus, ir kartu su tais, kurie prisijungė gyvai, pasigaminti pilną stalą nedidelių užkandėlių, populiariai vadinamų meze.

Meze, arba mažytėmis lėkštutėmis su užkandėlėmis, stalas Izraelyje arba arabiškuose kraštuose dažniausiai užklojamas svečiams tik atvykus, ir sėdant prie stalo. Kartais lėkštelės dedamos net dviem aukštais – tiek ten tų užkandžių būna! Vos viena ištuštinama, lėkštelė kaip mat pakeičiama kita, pilna. Tiesiog tokia tų šalių kultūra: tuščios lėkštės rodo šeimininko nesvetingumą:)

Kai kursite Big Green Egg (ar kitą grilį), ir kol jis kais mėsiškiems patiekalams (dažniausiai būtent šiai funkcijai prie grotelių mielai stoja vyrai:)), pasinaudokite proga ir ant grotelių užmeskite kelis baklažanus (nepamirškite jų subadyti šakute ir aptepti aliejumi) ir kelias saldžiąsias paprikas. Šias daržoves į grilį galite dėti net esant gyvai ugniai, arba tiesiai ant įkaitintų anglių: kuo labiau daržovės apdegs, tuo daugiau dūmo skonio patiekalas turės, o apdegusią odelę jūs išmesite, valgysite tik dūmais kvepiantį minkštimą. 

Mano siūlomas meze stalas yra toks:

  • Humusas
  • Pomidorų salotos su balzamiko actu ir svogūnais (galite patiekti su mocarela)
  • Keptų paprikų užkandis
  • Baklažanų užkandis baba ganush
  • paskrudintos šviesios duonos riekelės (bruschetta)
  • Kepti baklažanai su mėtų ir citrinų marinatu
  • tzatziki 
  • Folijoje kepta duona su česnakais ir petražolėmis

Vaizdo transliaciją kaip gaminau šiuos patiekalus galite pažiūrėti mano Youtube kanale

Jei grilis užkurtas, galite pradėti gaminti meze 🙂
Humusas – būtinas meze stalo atributas
Pasigaminkite pomidorų salotų su balzamiko actu ir svogūnais bei bazilikais
Saldžios marinuotos keptos paprikos ir baklažanų užkandis
Apkepinti baklažanai, marinuoti mėtų ir citrinų marinate
Ypač skani ant grotelių kepta duona, gausiai pertepta česnakiniu sviestu ir petražolėmis
Kuo daugiau užkandėlių ant meze stalo, tuo jis gražesnis
Meze stalas – rojus ne tik vegetarams! 🙂
Print Recipe
Grilyje kepti baklažanai citrininiame mėtų marinate
Kuo ploniau supjaustysite baklažanus, tuo skanesnis bus patiekalas. Kepkite baklažanų riekeles ant groblėtos keptuvės (griddle pan), arba tiesiog ant grotelių - taip dar gausite ir dūmo aromatą. Kuo ilgiau baklažanai pabus marinate, tuo jie bus skanesni.
Pasiruošimas 5 min
Laikas 15 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Pasiruošimas 5 min
Laikas 15 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Visus marinato ingredientus sumaišykite dubenėlyje. Ant įkaitusių grilio grotelių dėkite baklažano juosteles ir apkepinkite iš abiejų pusių, kol suminkštės. Dėkite į indą (kurį vėliau galėsite uždengti) sluoksnį keptų baklažanų, ir juos palaistykite marinatu. Tada vėl dėkite baklažanus, ir laistykite marinatu. Kiek liks, supilkite marinatą į baklažanų indelį. Palikite pasimarinuoti ir atvėsti. Patiekite ant paskrudintos baltos duonos riekelių (bruschetta).
Print Recipe
Grilyje keptos marinuotos paprikos
Jei yra tobulas užkandis tiesiai nuo grilio - tai man toks yra šis. Ypač ant riekės paskrudintos bruschett'os. Kuo ilgiau paliksite marinuotis, tuo paprikos bus skanesnės.
Course Užkandžiai
Virtuvė Artimųjų Rytų
Raktažodis vegetariški, grilis
Pasiruošimas 10 min
Laikas 10 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Course Užkandžiai
Virtuvė Artimųjų Rytų
Raktažodis vegetariški, grilis
Pasiruošimas 10 min
Laikas 10 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Gerai įkaitinkite Big Green Egg (ar kitokio griliaus) groteles, iki maždaug 230C Paprikas aptepkite aliejumi ir dėkite ant grotelių arba tiesiai ant rusenančių anglių. Kepkite vartydami apie 10 min, arba kol taps minkštos ir lengvai apanglėję.
  2. Išimkite ir sudėkite paprikas į sandariai užsidarantį maistinį maišelį (zip lock). Palikite "paprakaituoti". Kai atvės, perpjaukite pusiau, išimkite sėkleles, pašalinkite membranas, nulupkite odeles. Supjaustykite plonomis juostelėmis.
  3. Sudėkite šias juosteles atgal į tą patį maišelį, ten pat supilkite likusius ingredientus ir palikite pasimarinuoti. Kuo ilgiau marinuosis, tuo bus skanesnės. Patiekite ant paskrudintų baltos duonos riekelių (bruschetta)
Print Recipe
Folijoje kepta balta duona su česnakiniu sviestu ir petražolėmis
Vienąkart pasigaminę tokios duonos patys, jūs niekada nepirksite parduotuvėje šaldytos:) Nuostabi vakarėlio pradžia, kuomet karšta, ką tik nuo grotelių nukelta duona laužoma gabalėliais, užsigardžiuojant kitomis meze stalo užkandėlėmis.
Course Užkandžiai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis grilis
Pasiruošimas 5 min
Laikas 15 min
Porcijos
kepalas
Ingredientai
Course Užkandžiai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis grilis
Pasiruošimas 5 min
Laikas 15 min
Porcijos
kepalas
Ingredientai
Procesas
  1. Įkaitinkite Big Green Egg (arba kitokį grilį, geriausia kamado tipo) iki maždaug 200C.
  2. Duonos kepalėlį suraikykite riekelėmis, neperpjaudami iki galo, palikdami kepaliuko apačioje neperpjautas. Visus likusius ingredientus sumaišykite dubenėlyje, tada šaukšto bugarėle ištepkite kiekvieną duonos kepaliuko ertmę, pagrūsdami sviesto mišinio.
  3. Susukite visą kepaliuką į foliją ir dėkite ant grotelių. Kepkite vis apversdami, apie 12-15 minučių.

Šis įrašas sukurtas bendradarbiaujant su Big Green Egg. 

Komentarų apie "Meze stalas – tiesiai nuo Big Green Egg!": 3

  1. Pingback: Grilio užkandžiai: kaip paruošti ir patiekti daržoves – Nidos receptai

  2. Nida:

    Renata, atsiprašau už šį netikslumą. Citrinų sulčių pilkite pagal skonį.

  3. Renata:

    Sveiki,
    recepto „baklažanai citrininiame padaže” ingridientų sąraše neradau nurodytų citrinų:) Kiek citrinų sulčių reikia šiam receptui? Ačiū!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *