Baklažanai dažnai žmonėms yra dažovė, su kuria jie turi labai keistą santykį: jie mėgsta patiekalus su baklažanais, jiems patinka kaip skirtingose pasaulio virtuvėse baklažanai paverčiami tai vieno, tai kito skonio valgiais, bet itin dažnai namuose su baklažanais jie nelabai draugauja. Aišku, aš nekalbu apie arabus, kuriems baklažanai – tai pats tikriausias jų kulinarinis identitetas! 

Baklažanai išties yra tuo pat metu paprasta, bet ir sudėtinga daržovė. Viena vertus, ji neturi jokio savo skonio, tad kokius priedus ar prieskonius besudėsite, baklažanai sugers viską:) Kita vertus, sugers baklažanai ne tik skonius, bet ir riebalus:) Todėl jei kas bandė kepti baklažanus keptuvėje, ir pylė riebalų tiek, kiek toje keptuvėje sausa pasidarydavo, matė, kad baklažanai tapo kempine, susiurbusia tiek, kiek jiems leidot tą padaryti:)

Nepilnai iškepę baklažanai kieti, perkeptę – ištęžta į košę:) Tad imk, žmogus, ir ištaikyk viduriuką, kokio reikia, ane?:)

Jei baklažanus mėgstate, bet nelabai žinote ką su jais gero nuveikti, pradėkite nuo šios Italijos virtuvės klasikos: baklažanų ir pomidorų apkepo, pagardinto parmezanu. Tai panašus į lazaniją valgis, tik miltinius lazanijos lakštus čia atstoja pakepinti baklažanai. Turėdami galvoje, kad baklžanai savo skonio neturi, pomidorų padažą padarykite kiek intensyvesnio skonio, nei darytumėt kitais atvejais: susibalansavęs su baklažanų juostelėmis, skonis bus kaip tik!

Melanzane parmigiana – vegetariškas itališkas apkepas

Sultingas ir gardus baklažanų ir pomidorų apkepas su parmezanu
Print Recipe
Melanzane Parmigiana: itališkas baklažanų ir pomidorų apkepas
Itališkos virtuvės klasika
Patiekalas Main Dish
Virtuvė Italian
Porcijų skaičius
asm
Ingredientai
Patiekalas Main Dish
Virtuvė Italian
Porcijų skaičius
asm
Ingredientai
Instrukcijos
  1. 1. Pradėkite nuo padažo: įkaitinkite didelėje keptuvėje šlaką aliejaus ir jame apkepinkite česnakus ir ančiuvius, čiobrelių ir įalavijų lapus. Kepinkite maišydami ir patrindami mentele, kol ančiuviai "ištirps", o česnakai paskleis aromatą. Supilkite į keptuvę konservuotus pomidorus, actą ir cukrų, įberkite druskos ir pipirų. Pamaišykite, užvirinkite, tada uždengę troškinkite apie 15-20 minučių, arba kol padažas sutrštės. Paragaukite, ar netrūksta druskos - padažo skonis turi būti gana intensyvus.
  2. 2. Kol padažas verda, pasigaminkite baklažanus. Įkaitinkite grilio keptuvę (griddle pan), jei nos neturite - paprastą keptuvę (arba įkaitinkite grilį ir baklažanus kepkite ant grlio grotelių). Baklžano juosteles patepkite alyvuogių aliejumi iš abiejų pusių ir kepinkite, kol jie gražiai apskrus (dar geriau, jei šiek tiek švelniai pridegs vietomis - taip bus dar ir dūmo skonis), iš abiejų pusių, kol baklažanai visiškai suminkštės. Išimkite jau iškepusias baklažanų juosteles ir dėkite naujas kepti.
  3. 3. Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Pasiruoškite gilų kepimui skirtą indą. Indo apačioje dėkite kelis šaukštus pomidorų padažo, klokite ant viršaus baklažanų juostelių eilę (baklažanai gali užlipti vienas ant kito). Baklažanus pabarstykite druska, pipirais. Vėl dėkite pomidorų padažo sluoksnį. Ant pomidorų padažo klokite mocarela sūrio gabalėlius, pabarstykite parmezano sūriu ir baziliko lapeliais. Toliau vėl kartokite nuo pradžių: pomidorai, baklažanai, pomidorai, sūriai. Kol baigsis ingredientai. Aš darau 2 baklažanų sluoksnių kepinį. Viršuje turi būti pomidorai ir sūriai.
Pastabos

Jei norite, ant viso apkepo viršaus dar galite pabarstyti baltos duonos džiūvėsių - jie suteiks papildomo traškesio. Gal ne visai autentiška, bet labai gardu 🙂

Komentarų apie "Melanzane Parmigiana: itališkas baklažanų ir pomidorų apkepas": 7

  1. Nida:

    Kol iškeps, apskrus. Ten juk viskas jau iškepę, tad svarbiausia, kad viskas sukeptų. Pusvalandis? 40 min? Pagal situaciją.

  2. Nida:

    Sorry, merginos, ačiū, kad pastebėjot. Nesuprantu kas buvo nutikę, receptas jau yra, buvo kažko nušokęs. Atsiprašau.

  3. Vida:

    susiruošiau gaminti, receptą galvojau vėliau pažiūrėsiu, o jo nebėra…gal galima dar kur rasti?

  4. Dalia:

    Koks gėris, kad aš šitą receptą radau. Gaminau ir dar gaminsiu ir gaminsiu…. Imrovizacijos galimos, o skonis puikumynas. Ačiū.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.