Tik ką perskaičiau komentaruose po praeitu įrašu, kad ir Lietuvoje galima įsigyti kukurūzų miltų! Puiki naujiena. Tikiuosi, kad jie tinkami kepti tortilijas, kadangi prieš kiek laiko esu kukurūzų miltus pirkusi Londone, tačiau tortilijos iš jų nesigavo… Bet už tai sėkmingai tuos miltus panaudojau šiai pikantiškai kukurūzų duonai.

Ar jūsų širdyse jau prasidėjo pavasaris?? Maniškės dar tas jausmas nepasiekė. Gal kalti orai – spiegiantis iš pasiutimo vėjas, besitaškančios didžiulės jūros bangos ir šaltas lietus, plaunantis terasą… O gal darbų gausa, kuri, tiesą pasakius, blokuoja net ir šį ne visai malonų vaizdą:)

Nuotaikai pagerinti – dar vienas meksikietiškas patiekalas. Tai vienas mano mėgiamiausių, kuomet lankausi saulėtoje Meksikoje. Fahitų esmė – į pašildytą tortiliją įsukta mėsa, pakepinta su svogūnais ir žaliosiomis paprikomis, o jos pateikiamos būtinai su trimis tradiciniais padažais: guakamole, pomidorų salsa ir grietine. Skamba truputį lietuviškai, tiesa?:)

Fahitos su vištiena (6 asm)

12-15 kukurūzų arba paprastų miltų tortilijų

0.5 kg iš anksto paruoštos mėsos fahitoms (receptas – žemiau)

2 vidutiniai svogūnai, supjaustyti plonomis juostelėmis

1 žalioji paprika, supjaustyta plonomis juostelėmis

Druska, pipirai, truputis aliejaus

Keptuvėje įaitiname aliejų ir jame pakepiname ant vidutinės ugnies svogūnus kartu su paprika. Pabaigoje sudedame pasmulkintą mėsą ir dar trumpai pakepiname. Pagardiname, jei trūksta, druska ir pipirais.

Tortilijas arba pasidarom patys (receptas čia) ir laikom jas šiltai, arba pirktas pasišildom kelias sekundes iš abiejų pusių pakepdami sausoje įkaitusioje keptuvėje (nelaikom per ilgai, kad nesudžiūtų, nesukietėtų).

Ant kiekvienos tortilijos dedame po keletą šaukštų paruošto mėsos ir svogūnų mišinio, pagardiname guakamole, pomidorų salsa ir grietine.

Kaip paruošti mėsą fahitoms

Visų pirma, fahitoms galima naudoti tą mėsą, kokią turite arba kokią mėgstate. Galite mėsą paruošti lygiai taip pat, kaip gaminant enčiladas (receptas čia). Taip pat galima vištienos krūtinėles arba kiaulieną iš anksto pamarinuoti tokiame marinate:

3 citrinų sultys

3 šaukštai alyvuogių aliejaus

1 šaukštelis malto cumino

1 šaukštelis džiovinto oregano

1/2 šaukštelio čili dribsnių (flakes)

Sumaišome šį marinatą ir į jį pamerkiame supjaustytą gabalais vištieną arba kiaulieną. Uždengiame ir paliekame pasimarinuoti mažiausiai valandą (geriausia – per naktį).

Išimame mėsą iš marinato, nusausiname. Pabarstome druska ir pipirais.

Įkaitiname keptuvę (geriausia – grilinę, su juostuotu dugnu), ir aukštoje temperatūroje kepiname mėso sgabaliukus iš abiejų pusių, kol jie tampa minkšti, sultingi, iškepę (apie 10-12 min).

Guakamole (gausis apie 2 puodeliai)

3 dideli prinokę avokadai

3 svogūnų laiškai, susmulkinti

1 česnako skiltelė, susmulkinta arba sutrinta

1 šaukštas alyvuogių aliejaus

1 šaukštas grietinės

1/2 šaukštelio druskos

2 šaukštai citrinos arba laimo sulčių

Avokadą sutriname šakute, sudedame likusius ingredientus ir išmaišome. Pabaigoje pagardiname druska. Atsiminkite, kad guakamole pastovėjusi patamsėja, todėl gaminkite prieš pat peteikiant ant stalo, o jei reikia šiek tiek palaikyti, paviršių uždenkite plėvele.

Pomidorų salsa (apie 3 puodeliai)

1 šviežias žalias čili pipiras be sėklų, susmulkintas

1 česnako skiltelė, susmulkinta

1/2 raudonojo svogūno, sukapoto

3 svogūno laiškai, susmulkinti

1/4 puodelio šviežių kalendrų, sukapotų

1 kg šviežių prinokusių pomidorų, supjaustytų mažais gabaliukais

1 šaukštas alyvuogių aliejaus

2 šaukštai šviežių citrinos arba laimo sulčių

1/2 šaukštelio druskos (arba pagal skonį)

Visus ingredientus sumaišome tarpusavy. Salsai leidžiame pastovėti apie pusvalandį prieš pateikiant, kad visi skoniai susijungtų.

 

Komentarų apie "Meksikietiškos fahitos su guakamole ir pomidorų salsa": 7

  1. Nida:

    Yra keletas vertų dėmesio ir pabandymo:) Kai tik bus laiko imsiuosi darbo ir iškart parašysiu į blog’ą:)

  2. Forelle:

    Aš savo guakamolės receptą sužinojau iš tikro meksikiečio, bet jis ir sakė, jog deda visi skirtingus ingredientus.
    Gal jūsų knygelėje ir yra kokių meksikietiškų kepinių? Būtų labai įdomu kažką iš jų pasigamint

  3. Nida:

    Ačiū už info, Forelle. Turėjau tokį įtarimą, kad tie kukurūzų miltai netinkami tortilijoms, nes ne kartą esu bandžiusi jas gaminti iš ne meksikietiškosios masekos, ir niekaip nesigavo. Bet neišbandęs tų Lietuvoje parduodamų juk negali ginčytis:) O dėl guakamolės – sutinku su tavim! Ir aš kiekvienąkart kitaip ją ruošiu. Tiesa, šitą receptuką nurašiau iš meksikietiškos knygutės, į kurią žvilgteliu kai gaminu meksikietiškus patiekalus:) O šiaip tai be tokia guakamole (su sąlyga, kad avokadas šviežias, gerai prinokęs) – tikras gardumėlis….

  4. Forelle:

    Lietuvoje paduodami kukurūzų miltai netinkami tortilijų kepimui 🙁 jie visai kitaip ruošiami, nei tie tikrieji tortilijų miltai.
    Guakamole labai mėgstu tik mes ruošiame visai kitaip (nors žinau, jog jų variacijų begalės). Aš gaminu su jalepanais, pomidorais, svogūnais, kalendra ir laimo sultimis. Tikras skanumėlis

  5. Nida:

    Labas, Grita! Su pavasariu ir tave:) Jau greitai tie žalumynai, skoniai ir džiaugsmai atsiras ir ant tavo stalo! Linkiu, kad saulė kuo ilgiau užsibūtų danguje, ir dar kad saulė ir pas mus pagaliau sugrįžtų, nes tos audros ir skraidžiojančios terasoj kėdes jau galutinai pabodo:( Skanių akimirkų:)

  6. grita:

    Labas Nida .Su pavasariu.Visi sitie tavo patiekalai tiesiog priartina mus prie taip issiilgtos pavasario zalumos,kad net akys dziaugiasi,nekalbant jau apie skoni.Saunuole.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.