Žiūriu aš pro langą į brėkštantį saulėtą rytą, ir visomis išgalėmis noriu prilaikyti vasarą, kad ji dar pasiliktų, kad nepabėgtų iki pat kitų metų… Šią savaitę žada ypatingai puikius orus, tad kodėl gi nepasidarius sau šventės ir nepasijutus savo nuosavuose namuose tarsi karštoje Meksikoje?:)

Su Meksika mane sieja ypatingas ryšys, jo nė neslepiu… Kaskart kukurūzų tortilijų skonis mane sugrąžina į tuos laikus, kai visą vasarą Monterėjaus mieste krimtau mokslus. Jei po teisybę, ne mokslų niuansus labiau iš tų laikų pamenu, bet meksikietiškų takų krimtimą:) Man jos buvo tokios neatsivalgomos, kad kasdien jas tarsi iš naujo atrasdavau:) Vėliau į Meksiką mane keliai vedė dar ne kartą, bet tie pirmosios pažinties su šia egzotika momentai man įstrigo labiausiai. 

Kai vasarą keliavom po Lenkiją, užsukau į vietinę pasaulio virtuvių parduotuvę labai specifinio dalyko – kukurūzų miltų, skirtų meksikietiškoms tortilijoms kepti. Tad išsitraukusi savo sunkųjį presą, parsivežtą prieš nežinia kiek metų iš Mechiko, spaudžiau kukurūzinius paplotėlius ir formavau plonytes „lėkšteles”, į kurias meksikiečiai krauna mėsą su pačiais įvairiausiais priedais ir padažais. Kuo gausesnis stalas, tuo geriau, tuo visiems smagiau. Juk savo skonio taco kiekvienas tikrai moka susidėlioti, kad tik būtų iš ko rinktis:)

 
Meksikietiškos tortilijos kepamos iš specialių kukurūzų miltų, vandens ir žiupsnelio druskos

Priedai priedais, bet pagrindinis takų įdaro elementas yra mėsa. Ir šįkart išmėginau šios mėsos paruošimą gana neįprastu būdu – ilgas valandas labai žemoje temperatūroje ją kepiau savo Big Green Egg grilyje. Iškaulinusi ėriuko mentę, ją įtryniau prieskoniais, panardinau į apelsinų sulčių bei alaus vonią, ir įkūrusi Big Green Egg palikau emaliutame ketaus puode troškintis beveik 4 valandoms! Sakysit, išprotėjau, kaip per tiek laiko mano mėsa, prabuvusi ant žarijų, nepavirto anglių gabalu?:) Čia ir yra didysis Big Green Egg džiaugsmas, kad sureguliuota temperatūra palaikoma itin tiksliai, paprastai nebūna jokių jos svyravimų, nustačius reikiamą galima eiti miegoti arba važiuoti susipirkti kitus reikiamus ingredientus vakarėliui:) Tas temperatūros nustatymas taip pat itin paprastas – du tarpeliai dviejose ertmėse grilio kaminėlyje ir jo apačioje: kuo tarpeliai didesni, tuo karščio daugiau. 

Po tiek valandų troškinimo, ėriuko mentė buvo tokia, kad ją patogiausia buvo net ne pjaustyti, bet plėšyti šakute. Peilių ant meksikietiško stalo apskritai nereikia (kaip ir šakučių – viskas valgoma rankomis!). Kadangi ėriena kepė krosnyje (kamado tipo grilis yra pagamintas iš keramikos, tad užvožus dangtį jis tampa tarsi senoviškas pečius, išlaikantis ne tik karštį, bet ir neleidžiantis kepamam maistui išdžiūti!), mėsa buvo nežmoniško sultingumo ir aromatingumo! Nuo šiol visas plėšytas kiaulienas ir jautienas gaminsiu tik Kiaušinyje, taip ir namuose orkaitės laisvos lieka kitiems dalykams kepti, ir iškepusios mėsos kokybė gaunasi išskirtinė. Toks ilgas mėsos kepimas nedidelėje temperatūroje taps dar aktualesnis kai orai atvės, ir norėsis vis daugiau komfortiškų sočių patiekalų… Va tada mano kamado grilyje dar dažniau kunkuliuos troškiniai…. 

Bet kol dar saulė šviečia- skubiai visi skrendam į Meksiką, reisas jau šį savaitgalį! 

 
Grilį įkurkite likus 4-5 valandoms iki vakarėlio, nustatykite 120C temperatūra
Dėkite sumarinuotą ėrieną į troškintuvą ir palikite lėtai kepti
Ant stalo neturėtų pritrūkti traškių tortilla čipsų
Ir šio bei to geriamo, pageidautina (nealkoholinio, savaime suprantama:))
Meksikietiškas stalas privalo būti gausus ir spalvingas
Būtiniausiai pagaminkite aromatingų meksikietiškš ryžių ir juodųjų pupelių pagardo
Svarbiausias tortilijų įdaro elementas – šakute plėšoma ėriena
Grilyje keptų daržovių salsa bus aštresnis akcentas takoms pagardinti
Tortilijas (nesvarbu, ar kepsite patys, ar naudosite pirktas, laikykite šiltai, įvyniotas į rankšluostėlį
Svečiai tikrai patys žinos kaip pasigaminti patį skaniausią taco 🙂
Print Recipe
Plėšyta ėriena meksikietiškoms takoms
Minkšta ir sultinga ėriena, lėtai troškinta kelias valandas, aromatingame padaže. Puikiai tiks takoms įdaryti
Pasiruošimas 15 min
Laikas 5 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Pasiruošimas 15 min
Laikas 5 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Patiekalą pradėkite gaminti likus mažiausiai parai iki patiekimo. Nukaulintą ėrieną keliose vietose įpjaukite peiliu (nupjaukite riebalų perteklių). Sumaišykite visus prieskonius ir apelsinų bei laimo sultis ir apelsino žievelę, ir šiuo mišiniu gerai įtrinkite visą mėsą. Sudėkite mėsą į troškinimo puodą (geriausia tiks špižinis), uždenkite ir palikite marinuotis per naktį.
  2. Kitą dieną įkurkite grilį (arba įkaitinkite orkaitę) iki 130-140C. Į troškinimo indą supilkite alų. Pašaukite lėtai troškintis apie 4 valandom. Kelis kartus patikrinkite, ar nesumažėjo skysčio, apverskite mėsą kita puse. Mėsa turi būti tokia minkšta, jog byrėtų vos palietus, ją būtų galima plėšyti dviem šakutėm. Skysčio kiekis turėtų būti gerokai sumažėjęs. Šioje stadijoje mėsą galite padėti šaltai ir pabagti ją gaminti po keletos dienų.
  3. Prieš patiekiant, ypač jei mėsą laikėte šaldytuve, įdėkite į įkaitintą grilių (arba orkaitę) iki 180C. Po maždaug 20 minučių mėsą išimkite, o troškintuvą su skysčiu palikite orkaitėje tol, kol padažas sutirštės. Dviem šakutėm "suplėšykite" mėsą ir sudėkite atgal į troškintuvą. Parragaukite, ar netrūksta druskos (gal šiek tiek saldumo?). Laikykite šiltai iki pat patiekiant. Patiekite su kitais priedais, salsomis, meksikietiškais ryžiais ir guacamole.
Print Recipe
Meksikietiški ryžiai
Aromatingi meksikietiški ryžiai tiks kaip pagardas takoms, arba kaip atskiras patiekalas
Course Užkandžiai
Virtuvė Meksikos
Raktažodis ryžiai
Porcijos
asm
Ingredientai
Course Užkandžiai
Virtuvė Meksikos
Raktažodis ryžiai
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepinkite svogūnus, Kai jie suminkštės, sudėkite česnakus ir dar truputį pakepinkite, tik neleiskite susvilti. Suberkite ryžius ir kepinkite kelias minutes, maišydami, kol ryžiai pasidengs riebalais ir taps mažumėlę skaidrūs (apie 5 min).
  2. Kitame puode užvirinkite sultinį ir sumaišykite jį su pomidorų tyre (arba tarkuotu pomidoru). Karštą sultinį supilkite į keptuvę su ryžiais, pasūdykite, įberkite pipirų, uždenkite (jei neturite dangčio uždenkite folija) ir palikite troškintis ant nedidelės ugnies apie 25 minutes. Patiekdami pabarstykite šviežiomis kalendromis.
Print Recipe
Meksikietiška salsa
Paskrudintų daržovių salsa labai tiks meksikietiškoms takoms pagardinti. Šis padažas puikus ir kitiems patiekalams gaminti, gali būti naudojamas kaip bazė padažui
Course Užkandžiai
Virtuvė Meksikos
Raktažodis grilis, vegetariški
Porcijos
stiklinės
Ingredientai
Course Užkandžiai
Virtuvė Meksikos
Raktažodis grilis, vegetariški
Porcijos
stiklinės
Ingredientai
Procesas
  1. Įkaitinkit grilio groteles (arba pasinaudokite tuo laiku, kol grilis kaista kitiems kepiniams). Ant grotelių arba ant špižinės keptuvės) sudėliokite čili pipirus, svogūną. pomirodus ir nenuluptus česnakus ir kepinkite kol gražiai apsvils odelės. Nuimkite nuo grotelių, atvėsinkite, nulupkite odeles nuo pomidorų, nulupkit svogūnus, išspauskit česnakus, ir viską sudėkit į blenderį. Susmulkinkite iki vientisos masės, pagardinkite laimo sultimis, kapotomis kalendromis ir druska. Laikykite sandariai uždarytame inde šakdytuve savaitę.
Pastabos

Recepto šaltinis - žurnalas Olive

Print Recipe
Meksikietiškas juodųjų pupelių pagardas
Puikus meksikietiško stalo patiekalas - šiltas užkandis su juodosiomis pupelėmis
Porcijos
asm
Ingredientai
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus. Pabaigoje, kai svogūnai suminkštės, sudėkite česnakus. Supilkite juodąsias pupeles kartu su skysčiu, įbertkite kumino, ir užvirkite. Sumažinę ugnį uždenkite keptuvę ir patroškinkite apie 15 minučių, vis pamaišant, kol masė sutirštės, taps aromatinga. Paragaukite ar netrūksta druskos. Patiekite šiltą

 

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su Big Green Egg. #reklama. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *