Kai mano gera pažįstama Osnat pasiūlė man idėją, kad mano virtuvėje visam pusdieniui “apsigyventų” geriausias izraelio konditeris Eden Elkobi, pradžioje maniau, kad ji juokauja. Bet kai suderinom detales, trypčiojau iš nekantrumo – na kada prasidės meistriškumo pamoka, kurią asmeniškai gausiu iš šefo, krimtusio mokslus Izraelyje, vėliau du metus studijavusio Prancūzijoje, ir neseniai grįžusio iš stažuotės dviejų Mišelin žvaigždučių restorane Italijoje. Galvojau, kad jis greičiausiai bus storas ir pasipūtęs, gerai žinantis savo vertę meistras, Tačiau aš išpūtusi akis žiūrėsiu į tai, ką jis daro, ir viską stengsiuosi užsirašyti arba prisiminti.

Eden Elkobi

Viskas buvo priešingai: pro mano duris įžengė jaunas ir simpatiškas vaikinas, ir mudu iškart tapome bičiuliais. Kantrybė Edeno neišpasakyta – aš nuo pat pirmos minutės pradėjau karksėti klausinėdama pačių paprasčiausių dalykų, o jis viską man aiškino su detalėmis. Edenas atsivežė dvi dėžes rakandų ir įvairiausių žaisliukų. Pridėjus maniškius, gavosi nebloga kolekcija:)

 001

Visų pirma gavau sąrašą gardėsių, kuriuos Edenas rengėsi tą dieną su manimi gaminti. Sunku buvo patikėti, kad visa tai įmanoma pagaminti per dieną (žinant, kad daugelis dalykų tur būti šaldoma, vėsinama, stingdoma ir t.t. Gerai, kad dalį darbų jis jau buvo atlikęs namuose, tad užtrukome tik… devynias valandas:) Turiu prisipažinti, kad po tokio laiko jau vos stovėjau ant kojų, tik Edenas atrodė linksmas, mandagus ir visai nepavargęs:)

 016

034

Chef 053

156

159

185

216

217

Ar imčiausi gaminti šiuos gardumynus viena?… Na, jiems reikia daug daug labai specifinių ingredientų, kurių galima rasti tik profesionalių konditerių spintelėse (jų įsigyti gana paprasta Izraelyje, reikia tik žinoti specializuotas parduotuves), na, ir visos dėžės puošybos elementų. Didžiąją daugumą tų elementų Edenas pasigamino pats – iš šokolado, iš cukraus masės, iš kakavos, karamelės ir kitokių produktų.

 093

 281

275

325

423

431

Man tai buvo viena įdomiausių dienų, per kurią sužinojau tiek naujo, kiek nebūčiau perskaičiusi keliasdešimtyje tomų literatūros. Norėčiau kokią dieną Edeną atsivežti į Lietuvą, kad ir mūsų šefai (ir mėgėjai) galėtų pasisemti patirties iš visai nežvaigždiškos žvaigždės!…

 107

168

378

84

388

229

 251

468Darbas su šokoladu reikalauja labai griežtos disciplinos laikantis tam tikros temperatūros (Izraelio klimatas jokiais būdais nedraugiškas šokoladui – nusipirkusi kelis kilogramus juododojo ir pieniško šokolado, įsidėjau maišelius į rankinę. Kol nuėjau iki mašinos – apie 200m., kraštai buvo gerokai aptirpę. Juk lauke +36C!) . Kondicionierius turėjo veikti visu pajėgumu. Mes vienu momentu taip sušalom, kad turėjom išeiti į terasą pasišildyti:) Ta proga dar ir lietuviškos Stumbro trauktinės paragavom:) Ant šilumos, kaip sakant:)

306O paskui ir vėl tęsėm darbą… Iki pat sutemų…

447

501

21

 537

f 539

574Ir dar šiek tiek šokoladinių saldainių su kokosų įdaru…

 547

585

Ir galima jau dėlioti visos dienos darbą ant stalo. Gaila, kad šviesa ne kokia fotografavimui…

563

580

597

 613

 604

605

614

642

623

629Rytojaus dieną teko sukti galvą kam sumaitinti šiuos grožius:) Porciją gavo kaimynai, o didžioji dalis atiteko ambasados kolektyvui:)

  1. Nida:

    Oi, Lilija, aš vien nuo kvapo kelias savaites buvau soti:) O jau skonis tai išties nepakartojamas (ne vien grožis:))

  2. Nida:

    Tikrai kažką suorganizuosiu Lietuvoje! Jau tikrinuosi keletą kontaktų:) Mielai pranešiu iš anksto, kad visi norintys galėtų pabūti “šokolado karalystėj”:)
    Joana, priminei man mano vaikystę – aš turėjau bendraamžes kaimynes, kurių namuose VISADA būdavo šokolado (saldainių dėžutes atnešdavo jų mamai, kuri buvo dantistė:)), ir pas juos namuose lygiai taip pat “dingdavo” saldaingiai – ne vien mergaitės juos triaukšdavo, bet ir smaguris tėvelis:)) Mes su vyru stengiamės net neturėti tokių dalykų namuose, nes nesusilaikytumėm:)

  3. Viktorija:

    Ohoho! Ši pamoka, kaip koncentruota filmo “Šokoladas” versija 🙂 Nida, šauni mintis – atsivežti Meistrą į Lietuvą. Ir dar tradicinės žydų virtuvės šefą/-ę prigribk kartu ir anšlagas garantuotas 🙂

  4. Joana:

    Nida, mes su vyriausiu sunum ziurim i nuotraukas , o seiles semia kruminius dantis 🙂
    musu namuose nekiltu klausimo, kur juos padeti 🙂
    pas mane net nakti vyras kelia saldainiu valgyti, o vaikai ryte renka popieriukus ir bumba, kad saldainiu vel nera 🙂

  5. Julija:

    Kaip gražu! Kaip kruopštu! Pavydėtinas nuotykis. Labai, labai pavydėtinas 😀

  6. Nida:

    Ačiū visoms. Iš tiesų man tiesiog labai pasisekė, kad šalia manęs atsirado tokių kulinarijos ir konditerijos virtuozų:) O man tik beliko spaudinėti foto aparato mygtuką:) Tu teisi, Ilona, sakydama, kad visas mūsų gyvenimas susideda iš mažų švenčių – kaip ir ši, įvykusi eilinio ketvirtadienio popietę:) Tikiuosi, kad su Edenu pakartosim dar ne vieną tokią pamokėlę, o gal net man jį kaip nors pavyks atsigabenti į Lietuvą. Jei kas turit minčių, kaip tą padaryti (finansavimas!!!), parašykit – suorganizuosim!

  7. Ruta:

    Kaip nerealllluuuuuu super, labai labai idomu!! Tikiuosi, kad pasisemei puosybos ikvepimo :]

  8. Ilona:

    Nuostabu ! Žaviuosi Nidos entuziazmu ir mokėjimu iš paprastų dalykų padaryti šventę…. Iš mažučių švenčių ir susideda visas mūsų gyvenimas !!!

  9. Dovilė:

    Nereali pamoka ir kaip gražiai papuošėte saldumynus. Visą laiką skaitydama galvojau kas čia viską suvalgys ir tik paskutinis sakinys sudėliojo viską;-)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.