Kiekvienąkart, kai pagaminu kokį naują patiekalą su moliūgais, pagalvoju, kad jau šitas tai tikrai buvo paskutinis, nes daugiau receptų, mano dar neišmėgintų, neįmanoma išrasti! Ir kai randu kažką naujo, tai labai nuoširdžiai nustembu ir nenusiraminu tol, kol to recepto neišbandau. 

Taip buvo ir su šiuo keksu. Vaikščiojo ta mintis iš paskos tol, kol nepaėmiau vieną dieną ir neužmaišiau tešlos. Jau buvau atpratusi pyragams tešlą maišyti ranka! Visuomet jungiu savo virtuvinį kombainą! Bet kad viskas čia taip paprasta, kad neverta teršti jokios įrangos – pakanka dviejų dubenų ir patogios šluotelės (arba šaukšto!):) Ingredientai – paprastučiai. Dietologai tikrai labai nepyktų, jei tokiu gardėsiu pasilepintumėte laiks nuo laiko, nes riebalų čia – minimumas, o ir cukraus nedaug. Smaližiai gali keksą pagardinti kokiu šokolado ar karamelės glajumi, tačiau man saldumo pakako. 

Ir kaip smagu šiandien ryte buvo keltis, kai žinojau, kad po pusryčių dar galėsiu pasimėgaut riekele drėgno, minkšto, rudeniu kvepčiančio kekso… 

Marmurinis keksas, tik šiek tiek kitaip – su moliūgais:)
Kažin ar diena gali būti nepasisekusi po gabalėlio tokio gardėsio po pusryčių…
Keksas išliks šviežias, minkštas ir drėgnas kelias dienas

Marmurinis moliūgų keksas su šokoladu

  • 415 g miltų (naudojau speltų apie 1/3 kiekio dėjau viso grūdo)
  • 300 g rudojo cukraus (smaližiai gali dėti 350g mažiausiai) 
  • 2 ir 3/4 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 šaukštelis kepimo sodos
  • 1 šaulštelis malto cinamono
  • 1 šaukštelis malto imbiero
  • 2 dideli kiaušiniai
  • 500 ml kepto moliūgo piure (iškepkite moliūgą orkaitėje, atvėsinkite ir suplakite blenderiu iki vientisos masės)
  • 250 ml kefyro
  • 60 ml rapsų arba saulėgrąžų aliejaus
  • 60 g kakavos

Orkaitę įkaitinkite iki 170C. Pailgą kekso kepimo formą ištepkite riebalais (sviestu) ir pabarstykite miltais (arba išklokite kepimo popieriumi).

Viename dubenyje sumaišykite birius produktus: miltus, cukrų, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir imbierą (tik nedudėkite kakavos:)).

Kitame dubenyje lengvai išplakite kiaušinius, sudėkite moliūgo piure, 3/4 kiekio kefyro, aliejų, ir viską sumaišykite. Tada dalimis dėkite sausų ingredientų mišinį ir gerai išmaišykite (neplakite, maišykite tik tol, kol susijungs ingredientai). Padalinkite tešlą į dvi dalis. Į vieną dalį tešlos supilkite likusį kefyrą ir suberkite kakavą (geriausia per sietelį, kad geriau susimaišytų), ir išmaišykite. 

Dėkite šaukštu tešlą į kepimo skardą, vis pamaišydami šviesią tešlą su tamsia. Pabaigoje mediniu pagaliuku dar pamakaluokite per visą kekso masę, kad viduje šios dvi spalvos taip pat šiek tiek pasimaišytų, kad iškepęs keksas būtų gražesnis. 

Pašaukite keksą į orkaitę ir kepkite apie 60-75 minutes, arba kol įbedę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą. 

Atvėsinkite pyragą ant grotelių, tik tada pjaustykite. 

Recepto šaltinis – Moje wypieki. 

Komentarų apie "Marmurinis moliūgų keksas su šokoladu": 2

  1. Nida:

    Ach, Jurga, ir aš dažnai neturiu kantrybės recepto perskaityti iki galo, tai padarau klaidų… Bert čia klaida buvo didžiąja dalimi mano, tad pataisiau receptę, kad nesudėtų žmonės kakavos su biriais produktais:) Ačiū jums, kad paskatinot pasitaisyti:)

  2. Jurga:

    Labai skanus keksas! Drėgnas, aromatingas, išraiškingo skonio! Nepavyko tik zebrinis variantas, nes maišant birius produktus sudėjau ir kakavą:) Gavosi alia brown’is:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.