Taip jau man pastaruoju metu nutinka, kad laisva minutė, kurią galiu skirti blog’ui ir kitiems mieliems, tiesiogiai su darbu nesusijusiems užsiėmimams, dažnai būna kokiame nors oro uoste, belaukiant skrydžio. Štai ir šįkart pakeliuj į Krokuvą, į kasmetinę knygų mugę, kurioje bus pristatyta mano knyga “Izraelio skoniai”, “užmušinėju” laiką laukdama vėluojančio lėktuvo iš Varšuvos į Krokuvą… 

Aš pavydžiu lenkams jų oro uosto. Labai labai pavydžiu. Nes gerai prisimenu kaip jis atrodė iki renovacijos ir praplėtimo. Jei mūsiškiame ankstyvą rytą, kai iš tikrųjų vienu metu išskrenda visi dienos lėktuvai, tiesiog erzina grūstys, prastas darbo organizavimas, prieblandoje skendinčios patalpos, oro uosto keleiviams nepritaikyti autobusai, stūgaujantis vėjas kol lauki autobuse pusvalandį su atidarytomis durimis ar kol visa minia kapanosis iki siauručio lėktuvo trapo, tai Varšuvoje – visiškai kitas pasaulis. Šviesu, erdvu, šilta ir labai jauku. Spindinčios kavinės su šviežiomis bandelėmis pusryčiaujantiems ir viliojančiu maistu labiau išalkusiems. Tualetai erdvūs ir be tos smarvės, kuri kažkodėl tvyro visuose Vilniaus oro uosto tualetuose (ar juos valo kokiais pigiausiais valikliais, o gal išvis nevalo?… Apie popierinius rankšluosčius nėra nė ko svajoti, net ir karšto oro džiovintuvų nėra. Varvink rankas arba šluostykis į kelnių šonus…) O koks Varšuvos oro uosto skyrius su lenkiškais maisto produktais… Kokios pakuotės, koks pasirinkimas… Vis galvoju – ko mums trūksta, kad mūsų gamintojai sukurtų ir patraukliai supakuotų tą, kas pas mus geriausia?… Taip kaip Graikijoj, Turkijoj ar Italijoj… Dabar gi 2-3 prekiniai ženklai su per dešimtmetį nepakitusiu dizainu, nei turiniu…

Na va, pasiskundžiau, o dabar jau galiu pereiti prie rimtesnių klausimų:) Neseniai buvau pasikvietusi svečių, ir reikėjo sprendimo vakarienei, kad ilgai nesugaiščiau virtuvėje, ir svarbiausia, galėčiau patiekalą pasiruošti iš anksto ir pabaigti jį gaminti svečiams jau atėjus. Ir tada kilo mintis iškepti štai tokias “užkepėles”, panašias į britiškąjį sheppard’s pie, bet turinčias ir ispaniškojo chili con carne požymių:) Pats įdomumas – tai kalafijorų piure, uždedama ant troškoinio viršaus ir apkepama, kartu sušildant visą likusį patiekalą prieš patiekiant. 

Gamindami maltos mėsos įdarą galite kiek norite improvizuoti, nes čia tiks tiek malta vištiena, tiek kalakutiena, tiek kitokia malta mėsa. Aš naudojau liesą jautieną. Taip pat aš naudojau konservuotus vyšninius pomidorus, kuriuos sudėjusi maišiau labai atsargiai, kad pomidorai išliktų nesuirę, tarsi švieži. Jei mėgstate aštriau, įdėkite daugiau čili prieskonių. Jei norisi švelniau – dėkite mažiau pomidorų pastos ir gardinkite ne tokiais išraiškingais prieskoniais. 

Jei neturite kalafiorų, viršutinį sluoksnį galite gaminti ir iš šakninių daržovių: bulvių, salierų, petražolių, pastarnokų… Patiekite su žaliomis salotomis ir gaiviu padažu. 

Maltos mėsos užkepėlė skaniausia su žaliomis salotomis
Maltos mėsos užkepėlė skaniausia su žaliomis salotomis
Šį patiekalą galite gaminti individualiose porcijose, bet galite kepti viename dideliame kepimo inde
Šį patiekalą galite gaminti individualiose porcijose, bet galite kepti viename dideliame kepimo inde
Konservuoti vyšniniai pomidorai atrodo kaip švieži:)
Konservuoti vyšniniai pomidorai atrodo kaip švieži:)
Maltos mėsos užkepėlė po kalafijorų patalu
Porcijos 6
Nesudėtingas patiekalas, pagaminamas iš anksto ir tinkamas pamaitinti minią:)
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 2 šaukštai aliejaus
  2. 1/2 svogūno, susmulkinto
  3. 3 skiltelės česnako, susmulintos
  4. 800g maltos mėsos (naudojau jautieną)
  5. 2 šaukštai sojos padažo
  6. 1 šaukštas cukraus
  7. 1 šaukštas vorčesterio padažo
  8. 3 šaukštai pomidorų pastos
  9. 1 šaukštas maltos saldžios paprikos
  10. Žiupsnis čili pipirų
  11. grūstų juodųjų pipirų
  12. 1 indelis konservuotų raudonųjų pupelių
  13. 1 indelis konservuotų pomidorų (naudojau vyšninius)
Kalafiorų patalui
  1. 400g kalafioro
  2. 600g bulvių
  3. Druskos
  4. 2-3 šaukštai minkšto sviesto
Instrukcijos
  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame kepinkite svogūnus, kol jie taps permatomi, minkšti. Suberkite česnakus, dar pusę minutės pakepinkite, ir sudėkite maltą mėsą. Šaukštu suskaldykite sukepančius didesnius gabalus ir maišydami kepinkite, kol mėsa pakeis spalvą, nugaruos šiek tiek skysčio. Supilkite sojų padažą ir vorčesterio padažą, pomidorų pastą, sudėkite cukrų, pariką ir čili pipirus, grūstus juoduosius pipirus. Kepinkite maišydami kol didžioji dalis skysčio išgaruos. Nupilkite pupelių skystį ir nusausinkite, tada sudėkite pupeles į keptuvę ir viską maišydami dar pakepinkite kelias minutes. Pačioje pabaigoje supilkite konservuotus pomidorus, ir atsargiai išmaišę kepinkite kol išgaruos likęs skystis. Paragaukite ar netrūksta druskos, aitrumo ir atidėkite į šąlį (šį įdarą galima pasigaminti iš anksto ir laikyti mėsos troškinį šaldytuve).
  2. Kalafijorus ir bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, tada nusausinkite ir sugrūskite. Įmaišykite sviestą ir gerai išsukite.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Sudėkite į indelius arba vieną diedesnį kepimo indą mėsos padažą, ant viršaus uždėkite kalfiorų patalą. Kepkite apie 20 minučių, arba kol gražiai apskrus. Patiekite karštą.
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Maltos mėsos troškinys po kalafiorų patalu": 9

  1. Pingback: Maltos jautienos, pupelių ir bulvių-kalafiorų apkepas – Pirmiausia pavalgyk

  2. Nida:

    Kaip miela girdėti, Diana!!!:) Vaikų įvertinimas visada pats tikriausias, juo ramiai galima pasitikėti:) Sėkmės jums gaminant, o aš pasistengsiu nenuvilti naujais patiekalų receptais:)

  3. Diana:

    Tapote man gaminimo guru :), kai gaminu, žinau, kad valgys visa šeima, net mažiausioji dukra, kuri nedrąsiai ragauja naujų patiekalų, visada sako, kad skanu. Taip buvo įvertintas ir šis troškinys. Labai skanu, smagiai ir gana greitai gaminasi, žodžiu, linkėjimai nuo visos šeimos. Ačiū, kad nebereikia sukti galvos – “ką čia rytoj suvalgius”. O dabar jau pasiruošus gaminti “dūmo skonio burokėlių užtepą”.

  4. Živilė:

    Dėkui, atliksiu Rimi konservų skyriaus inventorizaciją. Gaminau su “paprastais” pomidorais ir mano gentis taip įvertino: paklausė recepto pavadinimo, kad galėtų kitą kartą užsisakyti :). Ačiū už idėjas!

  5. Nida:

    Živile, konservuotus vyšninius pomidorus pirkau Rimi, tiesiog pastebėjau gražią pakuotę ir priėjau. Kuo puikiausios kokybės ir skonio, stovi šalia kitų konservuotų pomidorų. Pavartykite pakuotes, paskaitinėkite etiketes, tikiuosi tai nebuvo kokia nors vienkartinio pabandymo akcija:) Gaila, išmečiau indelį, tad negaliu net pasufleruoti gamintojo pavadinimo….

  6. Živilė:

    Labai jaukus patiekalas, kai už lango pobjauris oras. O konservuotus vyšninius pomidoriukus kur pirkti: marinuotų yra, bet savo sultyse???? Iš anksto ačiū.

  7. Nida:

    Kaip smagu žinoti, kad dar kažkas valgo tą patį, ką ir aš savaitgaliais:) Sėkmės, Lina:) Beje, kalafiorų galite dėti ir daugiau, jei juos labai mėgstate. Tik bulvių taip pat reikės bent trupučio, kad surištų masę.

  8. lina:

    Aciu Nida, beveik visada, jei produktai neimantrus, savaitgali gaminu jusu patiekala.
    Ryt gaminsiu sita uzkepele,nes su kalafijorais beleka galiu valgyt.
    Aciu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.