Pamenate, žadėjau, jog papasakosiu jums apie savo pusryčių revoliuciją?:) Pusryčių, kuriuos susigrąžinusi į kasdienį “repertuarą” negaliu atsidžiaugti gera savijauta, sotumo jausmu ir noru keltis iš lovos, nes žinau, kad tuoj ant stalo garuos lėkštė pačios gardžiausios pusryčių košės. 

Iki šiol darbo dienos pusryčiai būdavo be galo paprasti: dažniausiai apsiribodavau 5 šaukštais avižinių dribsnių. Juos užpildavau vandeniu, įberdavau druskos, ir kai tik verdant košė sutirštėdavo, pusryčiai būdavo paruošti. Belikdavo pasigardinti kokiu nors naminiu džemu, medumi ir cinamonu, ir po 5 minučių galėdavu bėgti į darbą. 

Tačiau viskas pasikeitė, kai į mano rankas papuolė puiki Alex Hely-Hutchinson knyga “26 Grains”. Tai istorija apie jaunutę merginą, įsimylėjusią kruopas. Tiek įsimylėjusią, jog net atidariusią tokiu pat pavadinimu veikiančią kavinę viename Londono rajonų, garsėjančią pačiomis skaniausiomis pusrytinėmis košėmis! 

Pusryčių stalas

Pamažu mano virtuvinės spintelės prisipildė pačiomis įvairiausiomis kruopomis, o aš kas rytą eksperimentavau vis su kitokiu košės skoniu. Eksperimentavau, kol susidėliojau keletą esminių taisyklių bet kokiai skaniai košei pagaminti pagal šios knygos autorės rekomendacijas. Štai tos taisyklės:

  1. Košė skaniausia tada, kai joje dera įvairūs skoniai ir tekstūros: saldumas su sūrumu ir rūgštumu, glitumas su traškumu, karštis su vėsa. 
  2. Bet kokiai košei išvirti reikia 5 ingredientų: kruopų, skysčio virimui, prieskonių, maistingų riebalų, ir traškių pagardų. 
  3. Kad būtų greičiau darbo dienos rytą verta rinktis dribsnius (avižų, miežių, rugių, bolivinių balandų…). Jei turite daugiau laiko – griebkite pilnas kruopas (avižas, neskrudintus grikius, bolivines balandas, neapdirntus ryžius, speltos kruopas ar kt.). Tiek vienas, tiek kitas reikės iš anksto užmerkti vandeniu: dribsniams pakaks mirkti 30min., kruopoms – mažiausiai valandą (padarykite tai iš vakaro – sutaupysite marias laiko!). Dviem žmonėm pusryčiams prireiks 100g kruopų arba dribsnių, juos užmerkti reikės 1 stiklinėje (250ml) vandens. 
  4. Išbrinkusias kruopas kartu su skysčiu, kuriame jos brinko, sudėkite į puodą, ir įpilkite dar vieną stiklinę 250ml) virimo skysčio. Kas tas virimo skystis? Mano mėgstamiausias pasirinkimas – avižų pienas. Jį vieni juokai pasigaminti namuose, ir būsite visai savaitei pasiruošę! Receptas – šio įrašo pabaigoje. Tačiau košės virimui tiks ir kokosų pienas, migdolų pienas, sezamų, aguonų ar kanapių pienas. Visi šie augaliniai pienai gaminami pagal tą pačią metodiką, tad pamėginę su avižomis galėsite drąsiai eksperimentuoti ir su kitais produktais. 
  5. Maistingi riebalai – tai įvairūs riešutų sviestai. Žinoma, jei negalite gyventi be karvės pieno sviesto, tiks ir jis! Lygiai taip kaip graikiškas jogurtas ar net grietinė! Tačiau mano pasirinkimas pusryčiams – be laktozės, kitaip sakant, migdolų, sezamų, saulėgrąžų arba anakardžių sviestas. Dėkite šių riebalų ant ką tik išvirusios košės, pagal kiekvieno pageidavimą. 
  6. Skoniui išgauti būtinai įberkite mėgiamų prieskonių (kiekvienai porcijai – po 1/4-1/2 šaukštelio): malto cinamono, malto kardamono, imbiero, vanilės, ciberžolės, muskato ar kt. 
  7. Tam, kad košė būtų ypatinga, prieš patiekdami pabarstykite ją traškiais ir maistingais pabarstais: pakepintomis sėklomis (saulėgrąžų, sezamų, moliūgų), riešutais (migdolais, lazdyno, žemės, pekanais, kokosais), kakavos pupelių traškučiais (cocoa nibs) ar namine granola
  8. Ir būtiniausiai paskaninkite šviežiais vaisiais (obuoliais, bananais) arba džemu, arba šaldytomis uogomis. 

Dalinuosi keletu tikrai pasiteisinusių pusrytinių košių receptų.

Soti ir maistinga pusrytinė košė – tai dozė energijos visai dienai

Avižinių dribsnių košė su lazdyno riešutais, obuoliais ir cinamonu

2 asm.

Košei:

100g avižinių dribsnių, išmirkytų pusvalandį 250ml vandens

250ml avižų pieno arba migdolų pieno

1/4 šaukštelio druskos

Patiekimui:

1/4 šaukštelio malto cinamono

1 šaukštas kokosinių palmių cukraus

2 šaukštai migdolų sviesto arba paprasto sviesto

2 šaukštai paskrudintų lazdyno riešutų

1/2 saldžiarūgščio obuolio, supjaustyto šiaudeliais

Sudėkite visus košės ingredientus į nedidelį puodą (kartu su avižiniais dribsniais supilkite ir vandenį, kuriame jie mirko), užkaiskite ir virkite apie 3-4 minutes, kol košė įgaus tinkamą konsistenciją. 

Kokosų palmių cukrų sumaišykite su cinamonu. Košę padalinkite į du dubenėlius, pagardinkite sviestu, pabarstykite cukraus ir cinamono mišiniu, riešutais bei obuoliu. 

Kynva košė pusryčiams
Bolivinės balandos kuo puikiausiai tinka pusryčiams!

Bolivinių balandų košė su cinamonu ir bananais

2 asm.

Košei:

100g bolivinių balandų kruopų (kynva)

250ml avižų pieno arba migdolų pieno

1 šaukštelis malto cinamono

1/2 šaukštelio druskos

Patiekimui:

1 bananas, supjaustytas

1 šaukštas migdolų sviesto

1 šaukštas kakavos pupelių traškučių (cocoa nibs)

1 šaukštas agavų (arba datulių) sirupo

Išmirkykite bolivines balandas vandenyje bent valandą. Nuplaukite, nusausinkite. Suberkite į puodą, užpilkite 250ml vandens, virkite 15 minučių, kol kruopos suminkštės, o vanduo susigers*. 

Supilkite avižų arba migdolų pieną, suberkite cinamoną ir druską ir virinkite ant vidutinės ugnies dar apie 7 minutes, maišydami nuolatos, kol masė įgaus košės konsistenciją. 

Padalinkite košę į 2 dubenėlius, ant viršaus uždėkite supjaustytą bananą, migdolų sviestą, pabarstykite kakavos pupelių traškučiais ir palaistykite sirupu. 

*Šiai košei virti labai tiks iš vakaro likę nesunaudotos jau išvirtos kruopos. 

Avižų pienas
Pasigaminti avižų pieno – vieni juokai!

Avižų pienas

100g avižinių dribsnių, išmirkytų vandenyje mažiausiai 1 valandą

900ml geriamo vandens

Žiupsnis druskos

1 šaukštelis vanilės (pasirinktinai)

Išmirkusius dribsnius išskalaukite ir nusausinkite. Suberkite į elektrinio plakiklio (blender) indą, užpilkite vandeniu, sudėkite likusius ingredietnus, ir plakite, kol masė pavirs baltu skysčiu. Supilkite į keliais sluoksniais marlės išklotą sietelį arba sūrmaišį ir gerai nuspauskite skystį. Laikykite pieną gerai uždaromuose stikliniuose induose apie 4-5 dienas šaldytuve. 

Lygiai taip galite pasigaminti ir avižų grietinėlę – jai prireiks 450ml vandens. 

  1. Pingback: Bolivinių balandų granola – Nidos receptai

  2. Anonimas:

    Ačiū, Nida, už atsakymą! Toliau ieškosiu, jei pavyks – pasidalinsiu.

  3. Nida:

    Žinokit, ir aš iš užsienio esu parsivežusi…. Paskutinį kartą iš Meksikos puskilogramį parsivežiau… O Lietuvoj neteko matyti (bent jai tose visuotinai prieinamose parduotuvėse). Tikiu, kad gal specializuotose, skirtose konditeriams, yra? Gal kas iš skaitytojų pasidalintų, jei esate atradę Lietuvoje?…

  4. Anonimas:

    Sveiki, Nida, pasidalinkite kur perkate pupelių traškučiais (cocoa nibs)? Iki šiol esu radus visur kitur, tik ne Lietuvoje 🙂

  5. Pingback: Pusryčiai stiklinėje: mix and go! – Nidos receptai

  6. Pingback: Avižų pieno panna cotta – Nidos receptai

  7. Nida:

    Marija, kaip smagu girdėti! Man taip pat buvo atradimas tas, kaip jūs sakote, “sviestas sviestuotas”:) Bet ir konsistencija, ir skonis košės – fantastiškas. O be to, visaverčiai, sotūs pusryčiai – tai visos dienos svarbiausias valgymas. Po tokių pusryčių tikrai mažesnių porcijų norisi vakarienei. O mažesnė vakarienė, kaip visi žinom, visuomet geriau ir mūsų savijautai, ir kūno linijoms. Aš pieną dabar spaudžiu iš to, ką turiu po ranka – kanapių, riešutų, miežių dribsnių… Tinka viskas, ir kaskart pusrytinė košė valgosi vis kitaip:) Sėkmės ir jums eksperimentuojant:)

  8. Marija:

    Miela Nida, ačiū už šį įrašą ir labai “gardžias” nuotraukas. Priminėte man laikus, kai maitinant sūnų gydytoja liepė išbraukti iš raciono visus pieno produktus. Tada buvau pradėjusi eksperimentuoti su įvairiais augaliniais pienais. Koks netikėtas buvo atradimas, kad avižų košė skaniausia virta avižų piene! Atrodytų sviestas sviestuotas, bet rezultatas nustebina. Tik anuomet pirkdavau avižų pieną parduotuvėj, o vakar pagaminau pagal jūsų receptą pati. Išėjo labai gerai, o mano 1,5 metų berniukas mielai gėrė tą šviežiai pagamintą avižų pieną! Šįryt košę valgėme pagardintą traškiu žemės riešutų sviestu, obuoliukais ir pabarstytą ruduoju cukrumi su cinamonu. Buvo labai skanu! Ačiū 🙂

  9. Nida:

    Dalia, tų, kuriuos tik vandeniu reikia užpilti (per 1 minutę pagaminamų) neperku. Juose mažiausiai likę naudingų medžiagų. Dažniausiai perkuo tuos senoviškus “rolled oats”, stambius dribsnius, kuriems prireikia 5-8 minučių ir daugiau. Perku arba ekologiškus “Du mėnuliai”, arba iš Ilzenbergo dvaro parduotuvėlės. Jei turiu laiko, žinoma, verdu ne dribsnius, o pačias avižų kruopas. Mano jos be galo skanios.

  10. Dalia:

    Sveiki,Nida,o kokius dribsnius Jūs perkate? Yra pačių įvairiausių…nuo per 1min pagaminamų ir tokių,kur virti reikia 10-15min?

  11. Nida:

    Jūrate – tikiu, kad atrastos jos ilgam užsibus jūsų gyvenime:)

  12. Laura:

    Didziausia problema vaiku pusryciai!!!!! Su jusu pagalba bandysim pamegti koses.

  13. Ausra:

    Sveiki, Nida, nuostabus kosiu receptai! Sakykite, kokia vanile perkate?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.