Kai labai labai pasiilgstu Artimųjų Rytų, tai tą ilgesį efektyviausiai numalšinu kokiu nors tipiniu to regiono patiekalu. Humusas, žinoma, yra vienas tipinių pasirinkimų, tačiau antras pagal tipiškumą – tai madžadra. Pirmąkart madžiadros paragavau savo bičiulės Nazareto arabės Balkees namuose – ji neapsakoma šeimininkė, išmananti seniausius maisto gaminimo būdus, žinanti tradicinius receptus ir turinti nepaprastą talentą gaminti. Lęšiai ir ryžiai, pagardinti tradiciniais arabiškais prieskoniais – kvapiaisiais pipirais, gvazdikėliais, kalendromis ir, be jokios abejonės, kepintais svogūnais – tai maistingas, sotus ir labai skanus patiekalas, visuomet atsiduriantis ant arabiškų vaišių stalo. Jis dažniausiai valgomas kaip garnyras, nes arabai valgo labai daug mėsiškų patiekalų, daržniausiai ėrienos ir vištienos. Daržovėmis ir užtepėlėmis užkandžiaujama pačioje puotos pradžioje, o su antrais patiekalais daržovės patiekiamos retai. Tad arabiškos puotos išties sočios ir labai skanios.

Manęs dažnai žmonės teirausjasi kaip vartoti daugiau lęšių – juk šis produktas, nepelnytai mūsų virtuvėje retas svečias, turi be galo daug baltymų ir yra itin naudingas mūsų organizmams. Tai štai madžiadra – vienas iš lęšių panaudojimo būdų. Šiam patiekalui, beje, tiks ne tik rudieji, bet ir raudonieji lęšiai. 

Madžadra - arabiškas lęšių ir ryžių troškinys su kepintais svogūnais
Madžadra – arabiškas lęšių ir ryžių troškinys su kepintais svogūnais
Be galo maistongas patiekalas tiks vegetarams arba kaip garnyras prie mėsiškų patiekalų
Be galo maistongas patiekalas tiks vegetarams arba kaip garnyras prie mėsiškų patiekalų
Arabiškas lęšių ir ryžių troškinys su karamelizuotais svogūnais
Porcijos 4
Sotus, maistingas ir kvapnus vegetariškas troškinys, tinkantis ir kaip granyras
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 3 šaukštai aliejaus
  2. Gabalėlis sviesto
  3. 3 dideli svogūnai, supjaustyti pusžiedžiais
  4. 3 skiltelės česnako
  5. 1 šaukštelis kumino (cumin)
  6. 1 šaukštelis maltų kalendrų
  7. 1/2 šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų
  8. 1/2 šauštelio malto cinamono
  9. 1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių
  10. 1 šaukštelis cukraus
  11. 1 stiklinė rudųjų arba raidonųjų lęšių, nuplautų ir nusausintų
  12. 1 litras vandens arba daržovių sultinio
  13. 1 stiklinė ryžių, nuplautų ir nusausintų
  14. Druskos, grūstų juodųjų pipirų
Patiekimui
  1. Šviežių petražolių arba kalendrų
  2. Tiršto graikiško jogurto (pasirinktinai)
Instrukcijos
  1. Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų su sviestu, sudėkite supjaustytus svogūnus ir kepinkite maišydami, kol gerai apkeps (5-6 min). Atidėkite pusę svogūnų į šalį, likusius palikite puode.
  2. Sudėkite į puodą kapotus česnakus, suberkite visus prieskonius ir cukrų ir kepinkite toliau maišydamia apie 2 min.
  3. Suberkite nuplautus ir nusausintus lęšius ir pakepinkite porą minučių, maišydami juos su svogūnais ir prieskoniais. Supilkite vandenį (arba sultinį), užvirinkite ir sumažinę ugnį uždekite puodą, virinkite 10 min.
  4. Suberkite ryžius, padidinkite kaitrą, kad skystis užvirtų, įberkite druskos, pipirų. Vandeniui užvirus, sumažinkite ugnį ir virkite uždengtame puode 10 min, arba kol visas skystis bus susigėręs. Išjunkite ugnį ir palikite kelioms minutėms patsiušinti.
  5. Atidėtus svogūnus apkepinkite keptuvėje kol jie taps visiškai rudi ir sukepę (įpilkite truputį aliejaus, jei trūksta). Šiuos svogūnus galite įmaišyti į troškinį arba jais pavarstyti patiekdami.
  6. Patiekdami pabarstykite kalendromis, su šaukšteliu-kitu tiršto jogurto.
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

  1. Danutė:

    Nuostabus skonis! Vakar grįžau iš Izraelio, tiesiu taikymu į šį blogą 🙂 Gaminsiu daug ką, negaliu pamiršti tų patiekalų…
    Tik pridėjau dar džiovintų spanguolių (bekepinant gale svogūnus) ir daug žalių kalendrų – apsivalgymas.

  2. Nida:

    Valentina – atsiprašau, apsižioplinau, neatsakiau. Lęšių mirkyti nereikia!!

  3. Nida:

    Prajuokinot, gerbiamas/a taDŽine:) Net nebūčiau pagalvojusi, jog tam, kad būti pranašesniu, pakanka parašyti TAGINE:)

  4. taDŽinas:

    Žmonės lietuviškai Nidai rašo, klausia “tadžinas”, tai ne – autorė užsispyrus rodyti savo pranašumą – “tagine, tagine”, nu kad tik pavaizduoti, kokia aš šustresnė. Ar lazaniją irgi rašot “lasagne”? Kam tas snobizmas?

  5. Nida:

    Smagu girdėt, Joana! Iš tiesų, čia toks “tuščio šaldytuvo” patiekalas:) Kartais juk ir tokių dienų būna – arba kai šaldytuvas tuščias, arba kai nieko labai mandro gamint nesinori…

  6. Joana:

    Sveiki, Nida,
    Mžadrą galiminu jau labai seniai, tik pats jauniausias sūnus šiek tiek priešinasi “tom mažom pupelėm”, visi kiti labai skaniai valgo. Mes kartu visada dar patiekiam agurkų-pimidorų salotas su džiovintomis mėtom, citrinos sultim ir alyvuogių aliejumi 🙂
    Tikras išsigelbėjimas, kai šaldytuvas tuščias 🙂

  7. Nida:

    Oi taip, Odeta.. Kaip ten vikas paprasta, ir skanu, tiesa?… O lęšius gerai, kad prisijaukinai. Nes jie itin geras daiktas maistine prasme.

  8. Nida:

    Dėkui už info, Valentina – reikės patikrinti tą Ornamentum. Nes vis pagalvoju, kad reiktų tagine normalaus indo…

  9. Odeta:

    Nida, net ir aš atradau lešių skanumą! O jau galvojau, kad jų niekada nebus mano virtuvėje 🙂
    O šis derinys man irgi primena arabiškus kraštus, taip ir jaučiu jų salsvą skonį 🙂

  10. Valentina:

    Ačiū už atsakymą. O lęšius ar mirkot prieš gaminimą? Įsigijau puikų prancūzišką tadžiną Europoj,Ornamentum’e. Gamintojas duoda garantiją keletui metų.

  11. Nida:

    Valentina – pabandykit! Tai didelių pastangų ir mandrybių nereikalaujantis patiekalas, tinkantis greitam pasišildymui ant rytojaus:) O tagine specialaus indo neturiu, tuo tarpu tagine gaminu, tik špižiniame puode.

  12. Valentina:

    Tikriausiai skanu- visus ingredientus turiu,reikėtų pabandyti. Ar gaminat ką nors tadžine?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.