Ką daryti, kai užvaldo nenumaldomas troškimas suvalgyti ką nors skanaus? Ką nors minkšto, puraus, švelniai saldaus?… Kepti madlenas! 

Madlenos – tai mažos „letenėlės” formos minkštučiai pyragaičiai, kepami specialioje formelėje. Jie itin dėkingi, kai reikia nedidelių vaišių su puodeliu kvapnios arbatos. Madlenos skaniausios šviežutėlės, tik ką iškeptos, tačiau minkštos išlieka ir rytojaus dieną. Jas, beje, sėkmingai galima šaldyti. 

Dažniausiai aš kepu citrinines madlenas arba šokoladines, su grikių miltais ir kakavos pupelių traškučiais. Labai neįprastas priedas madlenose – raudonieji pipirai. Dar nėra taip buvę, kad madlenos nebūtų suragutos per vakarėlį:) Bet šįkart paeksperimentavau su žaliąja matcha arbata, kuri ne tik suteikė madlenoms skaisčiai žalios spalvos, bet ir gaivaus, kitokio skonio. 

Jei dar neturite, būtinai įsigykite madlenų kepimo formą: jos tiks visuomet, kai reikės mažo stilingo saldėsio vaišėms
Žalioji matcha arbata suteikia madlenoms ne tik spalvą, bet ir neįprastą skonį
Skaniausios madlenos – iškeptos tą pačią dieną

Madlenos su matcha arbata

  • 110g sviesto, ištirpinto ir atvėsinto (plius šiek tiek formelėms patepti, jei jos ne silikoninės)
  •  (130 g) stiklinės cukraus
  • 1 stiklinė (120 g) miltų (plius šiek tiek formelėms pabarstyti)
  • žiupsnelis druskos
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 šaukštas matcha (japoniškos žaliosios arbatos)
  • 2 dideli kiaušiniai, kambario temperatūros
  • 1 šaukštas pieno, kambario temperatūros

Nedideliame dubenyje sumaišykite cukrų ir išsijotus miltus, kartu su druska, kepimo milteliais ir matcha arbata. Kitame dubenyje suplakite kiaušinius ir pieną, kol suputos. Tada dalimis sudėkite miltų mišinį ir viską gerai išsukite. Pabaigoje per du kartus supilkite tirpintą sviestą ir gerai išsukite, kol visi produktai susijungs, tačiau neplakite pernelyg ilgai. Uždenkite dubenį su tešla maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą, kad atvėstų, sustingtų. 

Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Madlenų formeles patepkite tirpintu sviestu (sviesto negailėkite!!) ir pabarstykite trupučiu miltų (per sietelį). Šaukšteliu dėkite tešlos į kiekvieną madlenų griovelį (kiekis skirsis priklausomai nuo madlenų dydžio, tačiau tešlos turi būti tiek, kad užsipildytų maždaug 2/3 formos tūrio). Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 7-10 minučių, priklausomai nuo madlenų dydžio. Išėmę iš orkaitės palikite madlenas formoje, kurioje jos kepė, tada atsargiai išimkite iš formelių ir palikite ant grotelių, kad atvėstų visiškai. Patiekiant galite pabarstyti cukraus pudra arba matcha arbata. 

 

Komentarų apie "Madlenos su žaliąja matcha arbata": 2

  1. Nida:

    Edita, aš turiu 2 rūšių madlenų formas: viena metalinė, skirta labai mažoms madlenoms, joje iškepa 24 vienu kartu. Taip pat turiu dvi silikonines, jos daug didesnės, skirtos 12 madlenų. Ir viena ir kita forma turi pliusų ir minusų… Metalinę reikia tepti sviestu, silikoninės – ne. Bet gal gražiau iškepa metalinėje?… Kur pirkau – silikonines berods Izraelyje, o metalinę Londone. Nesidairiau Lietuvoje, gal jau kas nors pagaliau veža gerus ir populiarius daiktus?:) Gal kas iš skaitytojų matė?

  2. Edita:

    Nida, suintrigavo „medeleina”, ar jūsiškė formelė 24vnt ir dvipusė? Kur tokią galimą įsigyt?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *