Kaip smagu, kad į Lietuvą atkeliavo pavasaris!! Akis džiaugiasi FB punlikuojamom nuotraukom su žiedais apsipylusiais medžiais, švelniai žalios spalvos žolės arba ryškios dangaus žydrynės fone! Atrodo, kad net jaučiu tą unikalų išlaukto pavasario kvapą…

Tai paskutinės mano Velykos Švenoje Žemėje. Todėl vietoj tradicinių mielinių šventinių kepinių savo šeimą vaišinsiu lengvučiais macarons. Panašu, kad Lietuvoje dabar tiesiog siaučia macarons kepimo manija – vieniems jie gaunasi geriau, kitiems – prasčiau. Bet užtikrinu, kad macarons nėra pats paprasčiausias kepinys, ir kad jie gautųsi tobuli, reikia nemažai įgūdžių (ir dažno kepimo).

Šįkart kepti macarons mane įkvėpė Aušra iš Vaikai ir Vanilė. Jos macarons atrodė kaip iš atviruko. Maniškiai tokie nesigavo:) Ir tikrai ne todėl, kad šiek tiek adaptavau receptą (tik kremo, ne riešutų ir baltymų masės). Bet jei norėsite pasipraktikuoti ir išmėginti jėgas, šis receptas puikiai tiks, nes kiekiai nėra dideli (tik dvi skardos macarons puselių).

Macarons pistacijos migdolai

 

Macarons

Šaltinis: čia.

Pistacijų ir migdolų macarons su konjako kremu
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 200 g cukraus pudros
  2. 55 g migdolų
  3. 55 g šviežių nesūdytų pistacijų
  4. 2-3 kiaušinių baltymai (apie 90 g  baltymų, palaikytų šaldytuve 3-4 dienas)
  5. 25 g cukraus
Konjako kremui
Kremas
  1. 2 kiaušinių tryniai
  2. 6 šaukštai cukraus
  3. 100 g  kambario temperatūros sviesto
  4. 2 šaukštai konjako
Instrukcijos
  1. Pasiruoškite 2 skardas kepimui: išklokite jas pergamentiniu popieriumi.
  2. Sudėkite riešutus ir cukraus pudrą į elektrinio smulintuvo indą ir viską susmulkinkite iki miltų konsistencijos. Išplakite baltymus: kai jie suputos, berkite dalimis cukrų ir toliau plakite, kol putos taps standžios, žvilgančios. Neperplakite per ilgai, nes tuomet kepami macaronsai bus pernelyg sausi.
  3. Suberkite maltus riešutus su cukraus pudra į baltymų masę ir viską gerai išmaišykite keliais neagresyviais judesiais. Nemaišykite pernelyg ilgai, nes tada subliukš plaktos baltymų putos. Visą masę suverskite į konditerinį maišą su siauru antgaliu ir formuokite maždaug 1.5 cm diametro rutuliukus, palikdami tarpus, kad nesusiliestų kraštai (turėkite omeny, kad jie plokštės, tad vietos tarp sausainių verčiau negailėkite). Kai sunaudosite visą baltymų ir riešutų masę, pirštu atsargiai prispauskite kiekvieno rutuliuko centrą, kad pasidarytų gražus apskritimas. Palikite taip suformuotus macarons pabūti kambario temperatūroje apie valandą, kad jie apdžiūtų.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 150C ir dėkite skardas. Kepkite apie 20 min., kol macaronsai išdžius. Išimkite iš orkaitės ir palikite sausainius atvėsti skardoje, o šaltus atsargiai nuimkite nuo pergamentinio popieriaus.
  5. Pasigaminkite kremą: Kiaušinių trynius kartu su cukrumi sumaišykite nedideliame dubenėlyje. Tą dubenėlį statykite ant karštų garų (tik atsargiai, kad dubenėlio dugnas neliestų verdančio vandens), ir šluotele plakite trynius su cukrumi, kol masė sušils, taps balsva ir cukrus visiškai ištirps. Nukelkite nuo garų ir įmaišykite minkštą sviestą. Išsukite, ir pabaigoje įpilkite konjaką, ir dar kartą gerai išsukite. Statykite į šaldytuvą, kad kremas sutirštėtų (pusvalandžiui).
  6. Sutepkite macarons pusele su šaukšteliu kremo, sulipdykite ir sustatykite juos į indą (skardą), išklotą pergamentiniu popieriumi. Indą statykite į šaldytuvą mažiausiai parai, kad kremas sukietėtų ir macaronsai dar geriau sudžiūtų.
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Macarons: pistacijos, migdolai ir kremas su konjaku": 7

  1. Nida:

    Ačiū, Skaitytoja:) Man irgi panašiai buvo – tik blykst, užsimaniau macarons, paukšt, išsikepiau, ir prašau – puikus rezultatas! Visi skundžiasi, kad bando ir nesigauna. Antras kartas buvo mažiau sėkmingas, nors laikiausi visų instrukcijų ir viską dariau daug sudėtingiau nei pirmą kartą:) Skonis, žinoma, nenukentėjo, nes išgaravo greičiau nei spėjau susigaudyti:) Gal dar kada išsikepsiu, sakau 🙂 Kad užtvirtinčiau, ar gaunasi man, ar ne.

  2. Skaitytoja:

    O man tai labai grazus jie! Neabejoju, kad ir skanus 🙂 As kazkada irgi kepiau, gavosi is pirmo karto. Ir…antro karto dar nebuvo 😀 Tik po kepimo prisiskaiciau, kad daug kam nesigauna, tai nebebandziau kartoti, mazdaug “buvo vienas idealus variantas” 😀 Bet prisikaupsiu ir kitiem bandymam, ju skonis nerealus!

  3. Nida:

    Aušra, čia aš nuotraukai tik gražiausius (ir dar nesuvalgytus) atrinkau. Bet iš tiesų man dar labai praktikos trūksta, kad vienodi išeitų ir su sijonėliais. Taviškiai kaip nulieti gavosi, maniškiai tokie kreivoki:) Bet skanūs. O konjakas – super, labai tiko. Gal net ir daugiau įpilti nepamaišę būtų. Kai vyras nematė, pasiėmiau geriausią, kas buvo spintoje – Henesy VSOP:) Labai tiko.

  4. Ausra:

    Nida, kodel sakai kad negrazus?? kokia tu keista; o kaip tas kremas? matau, kad vietoje viskio dejai konjaka; as kita karta irgi tryniu krema bandysiu;

  5. Nida:

    Dovile, prajuokinai tu su tuo pyragu:) Aš pasninkaut tikriausiai pradėsiu nebent po Velykų:) Nes Didiįjį Penktadienį šventėm mano uošvio 80-metį taip kaip priklauso, Ketvirtadienį irgi toli gražu nebadavom, šiandien bandėm laikytis, bet irgi neišėjo… Pyrago net nekepiau šiemet, nes jau suvalgytas būtų:) Odeta, nelabai man jie gavosi, be to šeimyna supuolus apvalgė, vos liko ką fotografuot (jie net jei ir negražūs, visvien skanūs). Tik krapštymosi su tais macarons irgi pakankamai.

  6. Dovilė:

    Man irgi toli iki tokių kepinių. Oi, man tai šiemet pasiruošimas Velykoms, tai kaip ištisas anekdotas. Visų pirma per anskti išjungė šildymą ofise ir nors apsirengusi buvau, bet vistiek sugebėjau peršalti. Tai nusprendžiau nieko nedaryti, nes gi sergu. Bet šiandien sąžinė kažkaip graužt pradėjo ir pamaniau, kad nors kokį paprastą pyragą iškepsiu. Tai vieną iškepiau ir kurį iškart visi supuolė suvalgė. Na, be disciplinos mano namiškiai. Aišku, dar kaimynų vaikus vaišinome. Na, o kitas toks kreivas šleivas gavosi, tai paskui glajum bandžiau pataisyti, bet irgi ne kas. Na, toks naminės išvaizdos gavosi ir nelabai kaip atrodys ant šventinio stalo.

  7. odeta:

    Man iki sito lygio dar labai toli:) Atrodo nuostabiai naminiai:) Siek tiek kreivi, bet vis tiek pavydziai grazus, nes as bijau net pradeti juos mokytis kepti:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.