Vasara jau į pabaigą, bet man toli gražu nesinori galvoti apie grilio sezono uždarymą!! Praktiškai tas sezonas ir neužsidaro, mat mes Big Green Egg kuriame net kai lauke -15C! Tačiau niekas taip negundo dūmais kaimynams pakutenti nosį nei saulėta diena ir artėjantis šiltas vakaras… 

Dar pačioje vasaros pradžioje buvau pakviesta kartu su geriausiais Lietuvos restoranų šefais dalyvauti Big Green Egg master class. Ir nors per tuos penkerius metus, kai naudoju šį be galo funkcionalų kamado grilį, rodos jau visas funkcijas išnagrinėjau, viską išmokau ir pamėginau, visada yra kokia gudrybė, apie kurią gal nepagalvojau, o gal koks naudingas patarimas, kuris kilsteli gaminamą patiekalą iki tobulybės. O ir šiaip mokytis niekada man negana, net ir pasikartoti žinias pravartu 🙂 

Tą popietę grilio mokykloje ragavom žuvies patiekalų, saliero kepsnių, įvairiausių padažų ir pagardų, bet man labiausiai patiko kelias valandas lėtai rūkytas ėrienos kumpis. Kadangi ėrienos kumpių visada turiu pasirūpinusi savo šaldiklyje (tai viena mėgstamiausių mėsų, kurias gaminu pasikvietus svečių), iškart žinojau, kad tą išmoktą pamoką dar šią vasarą pasikartosiu jau savo terasoje:)

Pakartojau, viskas gavosi puikiai, todėl dabar savo patirtį perduodu ir jums:) Jei gaminant kitus patiekalus prie grilio reikia stovėti ir skaičiuoti minutes, saugoti, kad ant grotelių kepantys kepsniai nesudegtų ir neperkeptų, tai rūkant ėrienos kumpį galėsite užsiimti kitais darbais bent 4-5 valandas:) Ypač pravartu turėti specialų nuotolinį termometrą, kuris nuolatos rodo kepamos mėsos temperatūrą toje vietoje, kurioje įbedamas metalinis virbas. Patartina tą virbą įsmeigti storiausioje kumpio virtoje, šalia kaulo – ten karštis kepant pasiekia paskiausia. Kai mėsos temperatūra pasiekia 70C (160F), galite dengti stalą, nes tereiks apskrudinti keletą minučių iš visų pusių kepsnį, kad įgautų traškumo, ir būtinai kepsnį palikti pailsėti apie 15 minučių, susukus į foliją. 

Ėrienos kumpį geriausia pamarinuoti iš vakaro, tačiau net jei pamiršote tai padaryti, pakaks ir kelių valandų prieš kepant! Druska, pipirai, rozmarinai (ar kitos jūsų mėgstamos prieskoninės žolelės) – štai ir viskas, ko reikės kepsniui. Kalbant apie įrangą, konvEGGtoriaus, metalinių grotelių ir patartina ant konvEGGtoriaus padėti indą skysčiams surinkti (arba patį konvEGGtorių apvynioti aliuminio folija). Beje, patarčiau ir patį kumpį įsukti į foliją prieš dedant ant grotelių, ir palikti tą foliją atvirą, taip surinksite visas mėsos sultis ir jūsų kepsnys bus dar sultingesnis. 

Patiekite rūkytą ėriuko kumpį supjaustę plonomis juostelėmis, su mėgiamais garnyrais, padažais ir salotomis. 

Mano vasara neįsivaizduojama be grilio dūmo
Išrūkyti ėrienos kumpį- ypatingai nesudėtinga
Mėsą iš vakaro marinuokite su druska, pipirais ir mėgstamais prieskoniais
Rūkant ėrieną Big Green Egg grilyje jums prireiks konvEGGtoriaus, grotelių ir medžio kaladėlių
Kai grilis įkais iki 110C, sudėkite medžio kaladėles ir įdėkite mėsą, kad prisigertų dūmo aromato
Ėriena lėtai keps apie 3 valandas, tad nustatę temperatūrą galite užsiimti kitais darbais
Jums pravers šis mažas aparatėlis – jis rodo kepamos mėsos temperatūrą realiame laike
Kai mėsa bus pilnai iškepusi, telis apskrudinti visą kumpį iš abiejų pusių ir įvyniojus į foliją palikti pailsėti apie 15 minučių
Mėsą beliks supjaustyti plonomis riekelėmis
Patiekite rūkytą ėrienos kumpį su mėgstamais garnyrais, salotomis ir padažais
Šventinė vakarienė – su minimum darbo ir pastangų:)
Print Recipe
Lėtai keptas rūkytas ėrienos kumpis
Žemoje temperatūroje lėtai keptas rūkytas ėrienos kumpis - labai tinkamas patiekalas savaitgaliui, kuomet yra laiko užkurti grilį ir palikti mėsą rūkytis 4-5 valandas
Course Main Dish
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis grilis, ėriena/aviena
Pasiruošimas 20 min
Laikas 5 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Course Main Dish
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis grilis, ėriena/aviena
Pasiruošimas 20 min
Laikas 5 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Iš vakaro ėrienos kumpį nuplaukite, nusausinkite ir įtrinkite druska, pipirais, smulkintais česnakais, prieskoninėm žolelėm arba kitokiais mėgstamais prieskoniais. Įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite pernakt marinuotis šaldytuve. Jei neturite laiko, mėsą pabarstykite druska ir pipirais bei mėgstamais prieskoniais ir pamarinuokite bent 1-2 valandas iki kepimo.
  2. Užmerkite į vandenį keletą medinių kaladėlių arba skiedrų, reikalingų rūkinimui. Įkurkite Big Green Egg. Įdėkite konvEGGtorių ir metalines groteles. Ant konvEGGtoriaus pastatykite indą skysčiams surinkti. Kai temperatūra pasieks 110-120C sudėkite išmirkytas medžio kaladėles ir ant grotelių uždėkite ėrienos kumpį. Jei norite, galite kumpį įsukti į foliją, tačiau būtinai palikite visą viršų pravirą.
  3. Palikite mėsą lėtai kepti ir kartu rūkytis apie 4 valandas, arba kol vidinė temperatūra pasieks 70C. Padidinkite grilio temperatūrą iki 200C. Išimkite mėsą iš folijos (jei buvote į ją suvynioję - bet folijos neišmeskite, jos dar prireiks įsukti mėsai pailsėti), ir apskrudinkite kumpį iš abiejų pusių po maždaug 7 minutes. Nuimkite mėsą nuo grotelių ir įsukite į aliuminio foliją, kad pailsėtų, apie 15 min.
  4. Supjaustykite plonomis riekelėmis (galite ir suplėšyti), patiekite su mėgiamais priedais, garnyrais, padažais.

Receptas sukurtas bendradarbiaujant su Big Green Egg. #reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.