Mane apsėdo moliūgų manija! Varškės ir moliūgų apkepą (https://www.nidosreceptai.lt/varskes-ir-moliugu-apkepas/) kepiau bene tris kartus, ir vėl laukiu progos jį kepti. Kas rytą mielai gardinu avižinių dribsnių košę kepto moliūgo tyrele – ir sveika, ir be galo skanu. Planuose ir moliūgų risotto, ir lazanija, ir viskas, kas turi oranžinę spalvą:) O kol kas – trupinėlis Indijos. Indiški prieskoniai ir gerklę kutenantis čili aštrumas – bene geriausias būdas sušilti sužvarbus.

Receptas 2 žmonėms:

1 kvapnusis moliūgas (butternut squash)

Sauja kraikiškų riešutų (aš dėjau pusę saujos graikiškų ir pusę saujos kapotų migdolų)

Puodelis raudonųjų lęšių (jei neturite, pakeiskite ryžiais)

1 vidutinio dydžio svogūnas, supjaustytas gabaliukais

3-4 skiltelės česnako, sukapotos

Pundelis šviežių kalendrų

Prieskonių: maltos kalendros, kumino, turmeriko (ciberžolės), kvapniųjų pipirų, cinamoni, čili

Druskos, pipirų

Alyvuogių aliejaus

Įkaitiname orkaitę iki 180C. Moliūgą perpjauname pusiau išilgai, išimame sėklas. Perpjauta puse į viršų dedame į kepimo skardą, išklotą folija arba pergamentiniu popieriumi ir kepame apie 30-45 minutes, kol moliūgas bus minkštas.

Kol moliūgas kepa pasūdytame vandenyje išverdame raudonuosius lęšius (juos verdame kaip ryžius – vandens turi būti maždaug 1-1,5 cm virš lęšių).

Sausoje keptuvėje švelniai apskrudiname riešutus. Kai jie pravėsta, lengvai susmulkiname į stambius gabalėlius.

Keptuvėje įkaitiname aliejų ir jame ant nedidelės ugnies apkepiname svogūną bei česnaką, kol suminkštėja, bet neparuduoja.

Išimame iš orkaitės moliūgą, bet orkaitės neišjungiame. Kai moliūgas šiek tiek pravėsta, atsargiai išskabtuojame moliūgo minkštimą. Dideliame dubenyje sumaišome virtus lęšius, moliūgo minkštimą, riešutus ir pakepintus svogūnus su česnakais.Pagardiname prieskoniais – kalendra, kuminu, kvapiais pipirais, cinamonu, turmeriku, čili. Pasūdome. Suberiame kapotas šviežias kalendras. Visą masę išmaišome.

Lęšių ir riešutų mišiniu užpildome tuščius išskaptuoto moliūgo „laivelius”. Juos dedame į kepimo indą ir indą uždengiame folija. Dedame į įkaitusią orkaitę pusvalandžiui. Tada išimame iš orkaitės, nuimame foliją  ir dar pakepame apie 10-15 minučių, kol viršus apskrunda.

Pateikiame su gaiviu jogurto ir mėtų padažu, kurio receptą rasite čia: https://www.nidosreceptai.lt/indiski-darzoviu-paploteliai-su-metiniu-jogurto-padazu/

Komentarų apie "Lęšiais ir riešutais įdarytas moliūgas": 4

  1. Nida:

    Ačiū, Rasa, kad pasidalinai savo įspūdžiais ir naujomis improvizacijomis!!

  2. Rasa:

    Dariau šitą įddarytą moliūgą, man labai patiko. Tiesa, gaminau šiek tiek kitaip – perpjovus nekeptą moliūgą jo vidurį išgremžiau šaukštu, ‘išgremžas’ apkepinau su svogūnais, lęšiais ir riešutais, viską sukroviau į moliūgą, tada į foliją ir į orkaitę.

    Jogurtinio padažo nedariau, bet kitą kartą daryčiau, jaučiu, kad jis labai čia tiktų 🙂

    Ačiū už receptą 😉

  3. Nida:

    mmmm…. Kvepia kokosais net čia:) Tikiuosi, kad receptuku pasidalinsi savo blog’e?

  4. Mindaugas:

    Nida, šitas irgi geras, man irgi tiks 😉

    Nors mūsiškis moliūgas jau verda puode, kartu su krevetėmis ir kokosų pienu, bet kitą savaitgalį, tavo receptą išbandysiu, o šis mėtų padažas, tai išvis jėgelė! 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *