Visiškai neplanavau jų gaminti. Tiesiog negalėjau praeiti pro gražuolį savojos kopūstą Tymo turguje, išaugintą mūsų ūkininkų. Tas garbanotas kupstas yra tokio grožio, kad jį net gaila būtų pjaustyti į salotas… Jį reikia gaminti taip, kad matytųsi kiekviena susiraukšlėjusi jo detalė, kiekvienas garbanėlių vingis. O kad dar ir spalva po ilgo troškinimo išliktų tokia pat skaisčiai žalia, kaip ir nublanširuoto lapo….

Balandėlius daryt jūs, žinoma, mokat:) Nuraškot po vieną kopūsto lapus, įmerkiat juos kelioms minutėms į verdančio vandens puodą, kad suminkštėtų, tada nupjaunat storąją gyslą, kad būtų lengviau vynioti įdarą, ir praktiškai pusė darbo jau padaryta:)

Tradicinis balandėlių įdaras – tai malta mėsa (jautiena, kiauliena, kalakutiena arba bet kokių šių mišinys) ir ryžiai. Aš ryžius visada išverdu, prieš gamindama įdarą. Kai kas ryžius įmaišo nevirtus, bet jie tada beverdant balandėlius labai išbrinksta (kas nėra blogai, beje:)). Aš tiesiog nebandžiau dėti nevirtų ryžių, tai ir nežinau kaip ten būna:) Dar mėsą pagardinu apkepintais svogūnais, vienu kitu prieskoniu, ir viskas!

Tačiau šiuos savojos balandėlius sugalvojau gaminti vegetariškus. O įdarui naudoti lęšius. Dėl to, kad labai per retai juos naudoju virtuvėje, o lęšiai juk toks naudingas mūsų organizmui produktas, tikras maistingų baltymų šaltinis! Kad būtų įdomiau, naudojau dviejų rūšių lęšius – juoduosius ir žaliuosius. Juos pradžioje išviriau ir gerai nusunkiau vandenį, kuriame virė. Tada sumaišiau su plaktu kiaušiniu, apkepintais svogūnais, daug kapotų žalumynų, prieskonių (gardinau pipirais ir druska, kumynu, ciberžole, čili dribsniais). Įdaras liko birus ir išviręs, beje:)

Balandėlius viriau panašiai kaip įdarytas paprikas: apkepinau svogūnus ir morkas, tada rikiavau balandėlius, užpyliau skysčiu (panaudojau tą vandenį, kuriame blanširavau kopūsto lapus), ir uždengusi špižinį troškintuvą palikau orkaitėje troškintis apie 40 minučių, 160C temperatūroje.

Patiekiau su graikišku jogurtu.

Į nublanširuotą kopūsto lapą dėkite po maždaug 1-1,5 šaukšto lęšių įdaro
Suvyniolite kopūsto lapą kuo tampriau ir dėkite į puodą ant pakepintų morkų ir svogūnų
Ištroškintus patiekite su graikišku jogurtu (arba grietine) ir pvz.., virtomis bulvėmis

Komentarų apie "Lęšiais įdaryti balandėliai": 4

  1. Danutė:

    vėl įlindau torto recepto, bet tokios gražios foto ir įdomūs receptai, užsimanau visko!

  2. Nida:

    Asta, i6bandykit būtinai, nes tas įdaras dar ir labai maistingas. Ir skanus. 🙂

  3. Asta:

    Atrodo nuostabiai gražūs. Tikiu, kad ir skanūs labai. Kol kas sotinuosi akimis, bet gal kada ir prisiruošiu. Tas įdaras labai vilioja…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.