Izraelis – puiki šalis. Negana to, kad čia visuomet saulėtas oras, tai dar sausio mėnesį pasirodo pirmosios šviežios braškės! Ir ne taip kaip Lietuvoje, jos nesibaigia po dviejų savaičių, bet pardavinėjamos nuolat. Tikriausiai nesibaigus vienam derliui, sunoksta kitas…

Tai puiku šalis įvairiausiems kulinariniams eksperimentams. O ypač eksperimentams su tais produktais, kurių iki šiol net pavadinimo nežinojai. Braškės, žinoma, nepatenka į pastarųjų sąrašą, bet pankoliai, artišokai ir dar kai kurie keisti vaisiai ant mano pjaustymo lentos išties primąkart atsirado būtent čia.

Kai seniai seniai, prieš gerus 15 metų gyvenau Gdanske, buvau ypač pamėgusi gaminti lengvą kvapnų vyniotinį su braškėmis. Receptas nebuvo sudėtingas, ir įsigudrinau tokį vyniotinį daryti net žiemą, su šaldytomis uogomis. Tada pakvipdavo visi namai, o tie, kas ragaudavo tą skanėstą, laižydavo pirštus.

Žinoma, tas receptas seniai kažkur prapuolė ir liko tik gražus atsiminimas. Bet užtai vakar, vartydama knygutes ir ieškodama idėjų ką skanaus galėčiau pagaminti savo svečiams, suradau panašų receptėlį į tą, kurį mėgau Lenkijoje. Man labai patinka pyragai-vyniotiniai dėl neįprastos ir reprezentatyvios savo formos. Be galo paprastas ir labai nekaloringas pyragas 🙂 O dėl braškių, kurių Lietuvoje balandį dar greičiausiai net kvapo nėra, tai manau, kad galima pabandyti ir su kokiais kitais vaisiais!

Minkštam biskvitiniam pagrindui reikės:

4 kiaušinių baltymai

115g (3/4 puodelio) cukraus (geriausia – auksinio rudojo)

70g miltų (persijotų)

2 šaukštai apelsinų arba citrinų sulčių

Baltymus išplakite iki putų dideliame švariame inde. Palaipsniui suberkite cukrų, vėliau dalimis įmaišykite išsijotus miltus ir apelsinų sultis.

Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Vidutinio didumo skardą (23X33cm) ištepkite riebalais ir išklokite pergamentiniu popieriumi. Išpilkite tešlą ir tolygiai paskirstykite. Kepkite maždaug 15 minučių, arba kol taps šviesiai geltonas ir nelipnus, palietus paviršių.

Per tą laiką kitą pergamentnio popieriaus lakštą apibarstykite cukrumi. Išėmus pyragą iš orkaitės, atsargiai išverskite jį ant cukrumi pabarstyto pergamento ir nuplėškite apatinį kepimo popierių. Tada atsargiai, kol šiltas, suvyniokite į vyniotinį (kartu su pergamentiniu popieriumi), tik ne tampriai, o laisvai, kad liktų vietos įdarui. Palaukite, kol atvės.

Įdarui:

Puodelis pjaustytų braškių

100g 35% grietinėlės (galima ją pakeisti švelniu rikotos arba mascarpone sūriu)

Grietinėlę išplakite ir sumaišykite su braškėmis. Atvyniokite biskvitą, ištepkite įdaru ir vėl suvyniokite. Padėkite šaltai, kad kremas šiek tiek susigertų į biskvitą. Papuoškite šviežiomis braškėmis ir pabarstykite cukraus pudra 🙂

Komentarų apie "Lengvas pyragas su braškėmis vakarienei": 4

  1. Nida:

    Rugile, procesas tikrai labai paprastas: kai pyragas iškepa, svarbu, kol jis karštas, padaryti du dalykus: atlupti pergamentinį popierių, ant kurio jis kepė (tam biskvitą reikia išversti “aukštyn kojom”), ir susukti jį į vyniotinį (nes jei to nepadarysi, kai biskvitas atvės, jo jau nebesusuksi, kadangi jis skilinės). Todėl procesas paprastas: Patiesi ant stalo pergamentinį popierių, pabarstai jį cukrumi, ir an šio apverti tik ką iškeptą biskvitą. Nuplėši pergamentą (jis dabar viršuje, nes pyragą apvertei aukštyn kojom), ir skubiai su visu pergamentu suvynioti į ritinį. Kai biskvitas atvės, atsargiai išvynioji ir pirdedi įdaro, iškart vėl suvynioji ir padedi, kad skoniai susimaišytų, kad įdaras sustengtų.

  2. Rugilė:

    Na bandysiu, tik reikės labiau įsigilinti, nes nesupratau pastraipos kuri prasideda išėmimu iš orkaitės. Kaip suvyniot ir atvyniot..

  3. Kristina:

    Gavosi l.skaniai. Tik biskvitas iskilo nuo gerai isplaktu baltymu ir buvo purus, skanus, bet per storas (skarda net vos didesne pas mane), kita karta biskvita darysiu is 3/4 normos

  4. Kristina:

    O, sita tikrai isbandysiu kol dar braskiu yra. Labai skaniai ir.. “nekomplikuotai” atrodo 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.