Sportuojantiems, arba aktyviai gyvenantiems žmonėms patartina valgyti liesą vištieną. Na, vištienos krūtinėlės su kalnu salotų, aišku, yra labai gerai, bet gi norisi kažkuo save kartais nudžiuginti:) Tokiais atvejais labiausiai tinka lazanija – su ta pačia vištiena, tiesiog pagardinta šviežiais pomidorais ir trupučiu tąsaus sūrio. Tik nepiktnaudžiaukit lazanija per dažnai – visgi šis patiekalas nėra pats „nekalčiausias” kalorijų prasme:)

Lazanija

Lazanija su vištiena (4 asm)

12 lazaijos lakštų (arba atitinkamai kitas kiekis, priklausomai nuo to, kokioje kepimo formoje kepsite. Išsimatuokite formą ir atidėkite tiek lakštų, kad jų užtektų trims sluoksniams padengti. Turėkite omeny, kad suminkštėjusius lakštus galima laužyti, taip užkamšant trūkstamus „plyšelius”).

1-2 puodeliai tarkuoto parmezano (tiks Džiugas) sūrio

1 didelis rutuliukas mocarelos sūrio, sutarkuotas stambia tarka

Vištienos padažui:

1/2 kg vištienos faršo (sumaltų krūtinėlių arba blauzdelių mėsos)

1 vidutinio dydžio svogūnas, smulkiai supjaustytas

2-4 česnako skiltelės, sukapotos

1-2 šaukštai aliejaus

4-6 švieži pomidorai (tiks ir konservuoti)\

2-3 šaukštai pomidorų padažo

Prieskonių: saldžios paprikos, aitrios paprikos, juodųjų pipirų. rūkytos paprikos

Druskos, truputis cukraus

Pundelis petražolių ir šviežių bazilikų

Baltam padažui:

30g sviesto

30g miltų

3 puodeliai pieno

Muškato riešuto, druskos

Lazanija su vistiena

Pasigaminam mėsos padažą: didelėje keptuvėje įkaitintame aliejuje apkepiname svogūnus, pabaigoje įmetame česnakus. Sudedame mėsą ir kepiname maišant.

Pomidorus sudedame į blenderį ir suplakame iki vientisos masės. Jei neturite blenderio, galite pomidorus sutarkuoti. Masę sumaišome su pomidorų pasta ir prieskoniais, trupučiu cukraus ir druska. Supilame pomidorų padažą į apkeptą vištienos faršą ir maišant troškiname, kol skystis išgaruoja. Pabaigoje patirkiname ar netrūksta druskos, iųjungę ugnį į mėsos padažą įmaišome kapotas petražoles ir bazilikus.

Pasigaminame baltą padažą: keptuvėje arba puode išlydom sviestą. Suberiam miltus ir gerai išsukam, kad viskas sušoktų į sausą gumulą. Tada pamažu dalimis pilam pieną, visąlaik laikydami puodą ant ugnies, ir plakdami masę, kad neliktų gumuliukų. Padažas turi gautis tirštas, tačiau ne per skystas. Pabaigoje pagardiname trupučiu druskos ir tarkuotu muškatu.

Dideliame puode užverdame vandenį, jį gausiai pasūdome. Po vieną dedame lazanijos lakštus, ir kai jie suminkštėja (tačiau neišverda visai!) ištraukiame iš puodo ir dedame ant medinės pjaustymo lentos.

Lazanijai kepti skirto indo apačią padengiame balto padažo sluoksniu (maždaug 1 cm). Ant jo rikiuojame apvirtus lazanijos lakštus (vienu sluoksniu). Ant lazanijos lakštų klojam pusę mėsos įdaro. Padengiame baltu padažu (apie 1/3 likusio kiekio), pabarstom trupčiu tarkuoto kietojo sūrio.

Klojam antrą sluoksnį lakštų, sudedame likusį mėsos padažą, ant jo ištepame trečdalį baltojo padažo, pabarstom trupučiu kietojo sūrio.

Užklojam viršutinį sluoksnį lazanijos lakštų, ant viršaus užtepame likusį baltą padažą, ir gausiai pabarstome likusiu geltonu sūriu bei tarkuota mocarela.

Pašauname į iš anksto įkaitintą orkaitę (180C) ir kepame apie 40 min., kol visas paviršius gražiai paruduos, apkeps.

Pateikiame su šviežių daržovių salotomis.

Lazanija 009

Lazanija 031

Komentarų apie "Lazanija": 6

  1. Joana:

    Tiesa pasakius, Lietuvoje su maistu buvo viskas aisku. Tokios jautienos, kokia pirkdavom Lietuvoje, per 3 menesius, nei su ziburiu Svedijoje nerasi. Visi musu pazistami atvykeliai (dauguma ju gydytojai is Graikijos ir Ispanijos) dusauja taip pat, kaip ir as 🙂 Maistas perkamas prekybos centruose. Mesa vakuminese pakuotese, nusipirkes dazniausiai lieki nemaloniai nustebes. Taciau visi, kaip susitare, giria lasisos file 🙂
    vaisiai, darzoves irgi is prekybos centro.
    tiesa, siandien miesto centere maciau skelbima, kad viena karta per menesi vyks ukininku turgus. leksiu, ieskosiu gyvo maisto tiekeju.
    ps. nuostabiausia jautiena Lietuvoje is Kedainiu rajono 🙂 del kontakto – reikia klausti mano vyro 🙂

  2. Nida:

    Labas, Joana! Seniai girdėta:) Iš tikrųjų, lazanija turėtų būti gaminama su jautiena, aš čia tik tokią palengvintą versiją gaminu vasarą:) O su ekologiška jautiena iš Lietuvos nustebinai – maniau, kad švedai turi kur kas geresnės kokybės mėsos nei mes… Reiks iš tavo tėvų iškaulyt kontaktą, kas tą ekologišką jautieną pardavinėja:)

  3. Joana:

    Sveiki, Nida, as irgi taip pat gaminu lazanija, tik visada naudoju malta jautiena. Tik va lazanijos lakstu niekada neapverdu. Ir visai gerai gaunasi 🙂
    Labai dziaugiuosi, kad lietuviskos ekologiskos jautienos mano tevai sugebejo atvezti i Svedija 🙂 tikrai negaliu atsidziaugti, nes su vietine lietuviskos net neverta lyginti 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *