Šie Naujieji bus ypatingi. Labiausiai dėl to, kad visa Lietuva įžengs į naują etapą kartu su nauju ir labai lauktu pinigu – euru!

Neseniai keliaudama Lenkijoje sustojau degalinėje prisipilti benzino. Už degalus mokėjau kortele, tuo tarpu už kelis buteliukus vandens norėjau sumokėti grynais. Ištraukusi iš piniginės saują monetų net nepastebėjau, kad tarp lenkiškųjų zlotų įsimaišę kelios lietuviškos 2LT monetos. Pardavėja paėmusi lietuvišką pinigą pavartė rankose ir sako: “čia kažkoks keistas, ne lenkiškas pinigas”.  “Taip!” – džiaugsmingai pasakiau jai,- “ir jūs, miela ponia, čiupinėjate istoriją, nes po savaitės šiuos pinigus pakeis euro monetos”. Reikėjo pamatyti pardavėjos ištįsusį veidą: “Ką???”- niekaip negalėjo patikėti ji.- “Lietuva turės eurą?????” Ba beprotiškai tada pasididžiavau savo šalimi prieš apstulbusius kaimynus:)

Bet šįkart – ne apie eurus:) O apie pasiūlymą, kuo galėtumėte nustebinti savo svečius, susrininkusius į Naujametinį vakarėlį. Dabar, kai parduotuvėse galima įsigyti tikrai geros kokybės lašišos, siūlau pasigaminti šį nesudėtingą, bet labai įspūdingai atrodantį ir gardų lašišos pyragą – salmon en croute.

Jūs galite paruošti šį pyragą likus parai iki jo patiekimo, ir laikyti paruoštą šaldytuve, uždengę maistine plėvele. Prieš kepant nepamirškite visą pyrago viršų patepti kiaušinio plakiniu ir padaryti keletą skylučių, kad garas turėtų pro kur išeiti kepant. Pyragui pjauti pasiruoškite dantytą peilį – jis įveiks ir tešlą, ir žuvį!

prancuziskoje tesloje kepta lasisa

 

Lasisos pyragas tesloje-2_LR

 

Lasisa kepta tesloje

Lašišos pyragas tešloje
Porcijos 6
Labai šventiškas lašišos patiekimo būdas. Tikra stalo puošmena, ir tobulo skonio karštas užkandis
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1 šaukštas sviesto
  2. 1 česnako skiltelė, susmulkinta
  3. 200g šviežių špinatų
  4. 2 šaukštai kapotų šviežių krapų
  5. 1/2 citrinos nutarkuota žievelė
  6. 2 x 500g lašišos file gabaliukai (be odos!)
  7. 2 šaukštai krienų
  8. 3 šaukštai riebios grietinės
  9. 450g šaldytos sluoksniuotos tešlos (atšildytos lėtai šaldytuve)
  10. Truputis miltų pabarstymui
  11. 2 šaukštai Dijon garstyčių
  12. 1 kiaušinis, suplaktas, pyrago viršui patepti
Instrukcijos
  1. Gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite kapotus česnakus, ir kai šie paskleis aromatą, suberkite špinatus (be kotelių!). Kaitinkite maišant, kol lapeliai sukris. Sudėkite viską į sietelį ir palikite nuvarvėti kelias minutes. Tada šaukšto nugarėle gerai paspauskite prie sietelio kraštų, kad kuo daugiau skysčio nubėgtų. Kuo sausesni liks špinatai, tuo geriau gausis pyragas, nes nebus pernelyg vandeningas. Peiliu šiek tiek pakapokite špinatus, tada įmaišykite kapotus krapus ir citrinos žievelę. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir gerai išmaišykite.
  2. Lašišos file nuplaukite ir gerai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Gerai pasūdykite file rupia druska ir pabarstykite pipirais. Paguldykite abi file odele į apačią ant pjaustymo lentos.
  3. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite grietinę ir krienus. šiuo mišiniu ištepkite vieną iš paruoštų lašišos puselių. Tada paskirstykite tolygiai špinatų mišinį ir ant viršaus užklokite kita lašišos pusele. Kad pyragas gautųsi vienodo storumo, dėdami puseles vieną ant kitos, ant plonosios lašišos dalies dėkite storąją.
  4. Ant darbastalio, pabarstyto miltais, iškočiokite iš sluoksniuotos tešlos 3mm plonumo stačiakampį (30X40 cm - arba tokį, kad laisvai tilptų paruoštas lašišos suvožtinis sulenkiant tešlą perpus, ir liktų platūs kraštai, kuriuos, jei bus per dideli, nupjausite).
  5. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi. Ant viršaus patieskite paruoštą tešlos lakštą ir jį ištepkite Dijon garstyčiomis. Tada dėkite lašišos sluoksniuotį, palikdami plačius tešlos kraštus. Tuos kraštus patepkite kiaušinio plakiniu, tada užlenkite ilgą tešlos kraštą taip, kad pasislėptų visa lašiša. pirštais užspauskite tešlos kraštelius kuo arčiau lašišos, nupjaukite perteklių, o likusius kraštelius gražiai suspausdami užraitykite, tarsi gamintumėte koldūnus.
  6. Iš nupjautų tešlos gabaliukų padarykite dekoracijas - lapelius, uogeles, ar dar ką nors, ką sugalvosite:) ir papuoškite pyrago viršų. Tada visą viršų ištepkite kiaušinio plakiniu ir padėkite pyragą į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui (galite laikyti taip paruoštą net 24 valandas).
  7. Įkaitinkite orkaitę iki 180C (su apipūtimo funkcija). Prieš pašaudami pyragą dar kartą ištepkite kiaušinio plakiniu ir padarykite keletą skylučių viršuje garams išeiti kepant. Kepkite apie 30min., arba kol visa tešla gražiai paruduos. Neišsigąskite, jei per skylutes, kurias padarėte, tekės sultys - taip turi būti:)
  8. Palaikykite išėmę iš orkaitės keletą minučių prieš pjaustydami ir patiekdami svečiams.
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

  1. Jolita:

    Klausimas: ar lasisa pyrage reikia kepti nenulupus nuo odos? Aciu uz atsakyma

  2. Nida:

    Labai apgailestauju, kad nepavyko šis pyragas! Stebina, kad lašiša buvo karti – galbūt pati žuvis nebuvo kokybiška?… Kepiau nekart šį kepinį, ir nieko panašaus į kartumą nei karto nesijautė… Pirmą kartą gavosi pernelyg šlapias įdaras, tačiau kartumo – jokio. Tikrai labai apgailestauju, kad nepasiteisino pasirinkimas…

  3. Anonimas:

    Gailėjomės, kad gaminom šį pyragą, nes išleista daug pinigų, o rezultatas nekoks. Nes ar tai nuo garstyčių, ar nuo ko kito, bet lašiša gavosi apkartusi ir pagrindinis Kūčių patiekalas nežavėjo ir taip liko nesuvalgytas. Gaila, kad toks didelis lašišos gabalas buvo išmestas.

  4. Nida:

    Labai ačiū, Inga, už įvertinimą! Man tai labai svarbu! Smagu, kad bendrausime ir šiemet – nesiruošiu sustoti nei minutei ir vėl mėgautis atradimais virtuvėje, kuriais mielai dalinsiuosi. Su Naujais ir tave!!

  5. Inga:

    Su Naujaisiais, Nida! Neseniai atradau tavo bloga ir norejau pasakyti, kad man jis vienas geriausiu blogu, kuriuos siuo metu galima rasti. Receptai labai originalus ir atrodo sveikai. Vakar gaminau lasisa tesloje, gavosi labai gerai ir vaikai noriai valge, net spinatus! Aciu, kad daliniesi savo receptais! Geru ir ramiu metu!

  6. Nida:

    Šaunuolė, Donata, kad su tokią optimizmo dozę čia mums pažėrei! Ir man komfortas begalinis, jau vien dėl praktinio patogumo keliaujant, kai nereikia kelių piniginių nešiotis skirtingiems pinigams:) O tau linkiu sėkmės šeimininkaujant ir taip pat – nuostabių metų!

  7. Donata:

    Jau žinau ką rytoj gaminsiu Naujųjų metų ir euro įvedimo proga:) Seniai galvoju apie šį pyragą, mano aplinkoje nemažai kas kepa ir vis man pasakoja kaip skanu, o aš nebandžiau dar kepti. O rytoj puiki proga tą padaryti. Važiuosiu į “Šiaurės jūrą” lašišos ir kepsiu.
    Aš dėl euro taip pat džiaugiuos! Versle darant pavedimus nereiks nežmoniškų pinigų mokėti už valiutos konvertavimą, nereiks keistis pinigų keliaujant, bent jau taxi ar metro atskridus į kitą šalį piniginėje visada bus 10-20 eurų grynais. Taip, pradžioje bus šiek tiek keista, bet per 21 dieną žmogus pilnai pripranta prie naujovės:)
    Pirmyn aukštyn pakelta galva į Naujus metus:)
    Sveikų, ramių ir laimingų visoms Naujųjų metų!

  8. Nida:

    Kristina, pyragas skaniausias šiltas, tik ką iškepęs. Tada tešla būna traški, lašiša sultinga. Šaltas ne toks skanus…
    Kita Nida:) Naudojau prancūzišką sluoksniuotą tešlą. Mielinė čia nelabai tiktų, nes reikia tešlai traškumo, bet ne purumo.
    Dovile – tai tu mane aplenkei pasirodo su tuo pyragu visais metais?!?:))) Juokauju. O dėl pakeitimo iš LT į EUR tai galiu tik užjausti tuos, kurie su tuo tiesiogiai susiję. Naujųjų jie turbūt nematys:) Mano darbe irgi visi pasiruošę poros savaičių darbymečiui neskaičiuojant jėgų ir darbo valandų…

  9. Dovilė:

    Aš tokį pyragą pernai per Kūčias kepiau. Buvo liuks! Aš irgi euru džiaugiuosi, nors valiutos pasikeitimas baisus reikalas (projekto prasme) finansų įstaigoms.

  10. kita Nida:

    Ačiū už idėją. Atrodo puikiai šventiškai ir skaniai :). Patikslinkit kokią tešlą naudojate – mielinę ar bemielę. Ačiū.

  11. Kristina:

    Miela Nida, atrodo puikus ir paprastas receptas, tik ar galima šį pyragą valgyti šaltą ar visgi karštas skaniau?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.