Praeita savaitė mano namuose buvo “laukinės lašišos”, arba kuprės ir ketos, savaitė, o ši tokia bus šiame bloge. Nes visą praeitą savaitę dirbau savo virtuvėje receptų testuotoja, o tuos, kuriuos pasigaminau iš šios itin sveikatai naudingos žuvies, patalpinsiu šiomis dienomis ir čia, savo kulinarinėje erdvėje. 

Ruošiant patiekalus iš laukinės lašišos reiktų žinoti keletą dalykų. Visų pirma, kuprė ir keta yra daug daug švelnesnio skonio nei mums įprasta lašiša, kurią perkame Lietuvos prekybos centruose. Čia privalumas bus tiems, kuriems iš principo žuvies kvapas nelabai patinka (o išties kartais tas žuvies kvapas būna didele kliūtimi gaminti žuvies patiekalus, kadangi nesnori “smirdinti” visų namų…). Tad šios bėdos gamindami kuprę ir ketą tikrai neturėsite. Laukinė lašiša taip pat yra mažiau riebi nei tradicinė, galima sakyti, dietinė. Tad jei paprastai kepdama tradicinės lašišos kepsnelius keptuvėje aš ne tik nepilu jokio aliejaus, bet po kepimo dar ir iš keptuvės turiu ką išpilti, tai su laukine lašiša yra kitaip – aliejaus į keptuvę įpilti reikės. 

Užvis svarbiausias patarimas, kurio reiktų nepamiršti, tai neperkepti žuvies, antraip ji pasidarys tikrai sausa…. Kadangi ši žuvis užšaldyta labai staigiai, vos ją pagavus ir išdorojus, atlydyta ji bus tikrai labai šviežia, todėl verčiau nepilnai ją iškepkit, nei perkepkit. Trumpinkite laiką, kuriame šią žuvį termiškai apdorojate, iki minimumo, tikrai pakaks vos kelių minučių. Trumpesnis kepimo laikas – irgi ryškus skirtumas, jei lygintumėm šį parametrą su tradicine lašiša. Prisiminkite, beje, šią taisyklę ir kepdami žuvį ant grilio.

Kepdami laukinę lašišą ant grilio, jokiais būdais jos neperkepkite

Būtent ši laukinė lašiša idealiai tiks sūdymui! Patariu užsisūdyti gerą gabalą, gal net visą filė, nes sūdyta ji šaldytuvo nulinėje zonoje sandariai uždarytame inde išstovės tikrai ilgiau nei savaitę (manau, kad ir dvi ramiai išbūtų, bet jūs ją per tiek laiko jau būsite suvalgę…). Aš lašišą sūdau labai paprastai (iš akies:)): sumaišau rupią druską su trupučiu cukraus (maždaug 3-4 šaukštam druskos – 1  šaukštas cukraus), ir šiuo mišiniu apibarstau visą lašišos filė, iš abiejų pusių (odos nulupti nereikia!). Pašlakstau keliais lašais degtinės arba džino (esu kažkur skaičiusi, kad degtinė suminkština žuvį, padaro sultingesnę), pabarstau šviežiais krapais, įsuku į maistinę plėvelę ir padedu į šaldytuvą. Laikau apie 1,5-2 paras, bet kuo ilgiau laikysit, tuo bus žuvis sūresnė. Supjaustau plonomis juostelėmis, jas sudedu į plokščią indą, kurį galiu uždengti, ir laikau šaldytuve. 

Na o šios savaitės pirmasis pagrindinis patiekalas – tai taip vadinamas “vieno puodo” valgis, ypač mėgstamas gausesnėse šeimose, nes nereikia nei daug terliotis gaminant, nei vėliau indų kalno plauti:)

Pavasariu alsuojantis patiekalas su lašiša, pasta ir pavasarinėmis daržovėmis
Šiam vieno puodo patiekalui naudokite pačią mažiausią pastą – idealiai tinka risoni
Nesusigundykite sumažinti sultinio ir grietinėlės, kad gautumėte išties kreminės konsistencijos patalą
Print Recipe
Lašiša su pasta, šparagais, žirneliais ir cukinijomis
Tikras pavasarinio komforto maistas, greitai ir nesudėtingai pagaminamas: kreminė pastos paklodė ir kepta lašiša su žirneliais, šparagais bei cukinijomis.
Valgis Main Dish
Virtuvė Italian
Raktinis žodis vieno puodo patiekalai, žuvis
Paruošimo laikas 15 min
Gaminimo laikas 30 min
Porcijų skaičius
asm
Ingredientai
Patiekimui
Valgis Main Dish
Virtuvė Italian
Raktinis žodis vieno puodo patiekalai, žuvis
Paruošimo laikas 15 min
Gaminimo laikas 30 min
Porcijų skaičius
asm
Ingredientai
Patiekimui
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190C (jei su apipūtimo funkcija, pakaks 175C). Išberkite pastą kepimo inde (20x30 cm), įpilkite sultinį, grietinėlę, suberkite citrinos žievelę, pagardinkite druska ir pipirais ir išmaišykite. Sandariai uždenkite aliuminio folija ir pašaukite kepti 20 minučių.
  2. Kol pasta kepa, įkaitinkite aliejų keptuvėje ir apkepkite lašišos filė (viršutine dalimi į apačią) apie 1 minutę*, tik kol šiek tiek apskrus. Išimkite iš keptuvės, atidėkite į šalį.
  3. Labai atsargiai nuimkite foliją nuo kepimo indo (pasisaugokite išsiveršiančių garų), išmaišykite pastą, sudėliokite ant pastos lašišos gabalėlius, apkepta dalimmi į viršų, švelniai įspausdami juos į pastos patalą. Aplink lašišos kepsnelius sukaišiokite supjaustytos cukinijos juosteles (susukite jas į ritinėlius, kai kurias pakiškite po lašiša), sudėliokite šparagus, pabarstykite žirnelius, viską pabarstykite trupučiu druskos, ir toliau pašaukite kepti apie 6-8 minutes* (neuždengus). Per tiek laiko daržovės turėtų būti minkštos, bet dar šiek tiek traškios. Išimkite iš orkaitės ir kelias minutes (iki 5 min) palaikykite kepimo inde prieš patiekiant, kad lašiša baigtų kepti.
  4. Pabarstykite viską svogūno laiškais, mėtų lapeliais ir citrinos riekelėmis. Patiekite iškart.
Recepto Pastabos

*Jei šį patiekalą gaminsite su tradicine lašiša (ne laukine, keta arba kupre), kepimo laiką galite pailginti minute kita. Tačiau neperkepkite jokios žuvies, antraip ji bus labai sausa. 

Komentarų apie "Lašišos kepsneliai kreminiame pastos patale su šparagais, cukinijomis ir žirneliais": 4

  1. Nida:

    Rita, reikia nepamiršti, kad lašišų yra ne viena rūšis, ir jų savybės išties smarkiai skirasi! Aliaskos ar Škotijos lašišos tikrai kitokios nei Ramiojo vandenyno kuprės ar ketos. Aš ragavau ir kuprės, ir ketos. Man jos panašios, išskirtinis bruožas – jokio įkyraus žuvies kvapo (kas dažnai būna kai reikalų turi su įprasta lašiša, ypač kai nežinai tiksliai kiek ant tų ledų ji pragulėjo išdarinėta). Sausesnė, liesesnė nei kitos lašišų rūšys, bet skonis puikus. Kadangi turiu žaliavos ilgam, tai su receptais dar žaisiu ir žaisiu:) Kol kas, iš to ką mėginau, labiausiai patiko visokie troškinti variantai, žuvis padažuose (receptų bus). Gal užsisakant pasidalinkit su kuo nors, nes kiekis tikrai nemažas vienam namų ūkiui:) Bet užtai ir kaina labai gera…..

  2. Rita:

    Didelis AČIŪ už tokius pasidalijimus. Laukinės lašišos iš Aliaskos esu pirkusi “Šiaurės jūroje”, bet kaina, žinoma, ne tokia. Tačiau skoninės savybės, spalva nesulyginama su augintomis fermose. O ar gaminote kuprę? Seniau parduotuvėse buvo rūkytos, ar sūdytos kuprės, tai ji man patiko dar labiau negu lašiša. Bet prieš užsisakydama norėčiau Jūsų nuomonės, nes, vis dėlto, nemažas kiekis.

  3. Pingback: Laukinė lašiša keta ir kuprė: viskas ką reikia žinoti ir ką gaminti – Nidos receptai

  4. Pingback: Laukinė lašiša: viskas ką reikia žinoti ir ką gaminti – Nidos receptai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.