Rudenį mane dažnai apima savotiška „panika”, kad gelstanti ir rundanti gamta daugiau niekada nesužaliuos… Na greičiausiai taip ir bus šiemet, bet juk kitąmet ir vėl ateis pavasaris, tiesa? Tačiau „nepaleisti” vasariškos žalumos atkakliai stengiuosi bent jau virtuvėje, todėl mano valgiaraštyje dažnai atsiradna skaisčiai žalios spalvos patiekalai. 

Špinatai, brokoliai, porai, žalieji žirneliai, šparaginės pupelės, kale (lapiniai kopūstai) – tai tik keletas ingredientų, pamaloninsiančių jūsų akis skaisčia žaluma, o skrandį – pažįstamais skoniais. Užvis svarbiausia to žalumo „nepamesti” verdant, tai yra nepervirti šių ingredientų. Jei norite išlaikyti skaisčią žalią spalvą, žalios spavos daržoves įkišę į verdantį vandenį po akimirkos ištraukite ir iškart kiškite į ledinio vandens vonią, kad sustabdytumėte akimirką ir neleistumėte žaliai spalvai virsti ruda…. Beje, taip nublanširuotas daržoves galite dar kažkurį laiką virti, kad jos taptų minkštos (kai kurioms jau nebereikės sugrįžti į verdantį puodą, nes jos bus išvirę – špinatai, žirneliai, kale…). 

Atvėsus orams pirmas dalykas, kurio verta turėti pasiruošus – tai geras maistingas sultinys. Iš jo galite akimirksniu pasigaminti bet kokią sriubą. Šįkart – skaisčiai žalia!

Skaisčiai žalios spalvos sriuba bus malonus vasaros prisiminimas!
Man sriuba skaniausia su minkšta šviežia ožkų pieno varške.

Lapinių kopūstų, špinatų ir žirnelių sriuba 

4 asm

  • 1 litras vištienos sultinio
  • 1 galvutė česnako, perpjauta pusiau
  • 2 šakelės rozmarinų
  • 100g lapinių kopūstų lapų (kale), (kietus stiebelius nupjaukite) 
  • 2 saujos špinatų lapų
  • 3 stiklinės (420g) žalių žirnelių (tiks šaldyti!)
  • 1 stiklinė mėtų lapelių
  • Druskos, pipirų
  • Patiekimui: jogurto arba švelnios ožkų pieno varškės

Dideliame puode užkaiskite sultinį kartu su perpus perpjauta česnako galva ir rozmarinu. Užvirus skysčiui po poros minučių išimkite česnaką ir rozmarinus. Lapinius kopūstus pasmulkinkite ir sudėkite į blenderį kartu su špinatais. Supilkite pusę sultinio ir plakite, kol gausite tirštą vientisą masę. Sudėkite žirnelius, mėtų lapelius, įberkite druskos, pipirų, supilkite likusį sultinį ir plakite, kol sriuba įgaus vientisą struktūrą. Supilkite atgal į puodą ir pašildykite sriubą ant silpnos ugnies. Patiekite pagardinę jogurtu arba švelnia ožkos pieno varške. 

Receptas – Donna Hay

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *