Tiesą pasakius, net nežinau kaip Kumquat vaisiai vadinasi lietuviškai (gal kinkanai?…). Juos tikrai daugelis esate matę, gal ne visi ragavę. Tai miniatiūriniai geltoni citrusiniai vaisiai, valgomi su visa odele. Odelė – saldi ir ir kupina citrusinių eterinių aliejų, o vidus rūgštus. Čia, Izraelyje, kumquatai auga kaip dekoratyviniai augalai. Tiesa, k

ai kur anaiptol ne kaip dekoratyviniai, o kaip “teršiantys” aplinką: mat nedidelio augalo šakos tiesiog aplipę vaisiais, o jų skinti nėra kam. Tad krinta visi kumquatai ant žemės ir ten voliojasi, kol supūva…

Šiandien Kamerūno ambasadoriaus žmona pasikvietė keletą diplomatų žmonų į svečius, norėdama pademonstruoti keletą savo šalies virtuvės receptų. Kamerūnietišką patiekalą aprašysiu rytoj, o šiai dienai – garus saldumynas, kurį desertui Kamerūno ambasadoriaus namuose verda tarnaitė iš Filipinų. Pasirodo, kaip pasigaminti kumquatų džemą, filipiniečiai išmoksta dar mokykloje, per namų ruošos pamokas. Tad receptas tikrai nesudėtingas. Manau, didesnis iššūkis –  kur gauti kumquatų!

Džemo proporcijos labai paprastos: 2 stiklinės prinokusių supjaustytų kumquatų (ryškiai geltonos spalvos), 2 stiklinės cukraus ir 2 stiklinės šalto vandens.

Nuplautus vaisius supjaustome: pradžioj perpus, išimame sėklytes (tik jokiu būdu nepašaliname minkštimo, nes ten susikaupę visos sultys!), tada kiekvieną pusę perpjaunam pusiau ir susmulkinam kuo plonesnėmis juostelėmis.

Puode sumaišome vandenį ir cukrų ir kaskart maišydami mediniu šaukštu viriname, kol sirupas pasidarys tirštas. Supilame susmulintus kumquatus, užverdame, ir nuolat maišant verdame, kol masė pasidarys tiršta, tarsi kremas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.