Gėda prisipažinti, bet iš kelionės po Afriką grįžau priaugusi 3kg svorio!!… Ar galite tuo patikėti?? Perskaitę šį mano blog’o įrašą tikrai patikėsite ir suprasite kodėl:) 

Žinot, aš jau ne kartą deklaravau, kad esu labai laimingas žmogus. Tiesiog tokia gimiau. Laiminga:) O laimingiems žmonėms gyvenime sekasi sutikti kitus laimingus žmones. Ir jūs puikiai žinot, kad laimingi žmonės yra tie, kurie mėgsta maistą. Tie, kurie patys mėgsta sukinėtis prie puodų, ir tie, kurie dievina ragauti vis ką nors naujo, nesvarbu, kad kažkieno kito pagaminto. Klausiate, tai kame gi ta mano laimė, grįžus po atostogų? Ar tie +3kg, kuriuos numetant reikės gerai paprakaituoti?:) Ogi štai kame…

Pasibaigus mano knygos “Izraelio skoniai” pristatymo maratonui PAR, prieš pat išvykstant į Mozambiką, mes buvom pakviesti į didžiausių PAR žvaigždžių koncertą viename Johanesburgo naktinių klubų. Koncertas buvo skirtas kovai su maliarija, didžiausia Afrikos problema. Atlikėjai ant scenos ir visi žiūrovai buvo apsirengę….pižamomis!:) Mat pelno dalis nuo kiekvienos parduotos specialaus dizaino pižamos keliauja į šį garbingą fondą, iš kurio lėšos skiriamos realiai paprastų, skurdžiai gyvenančių žm0nių pagalbai kovojant su įkyriais maliariniais uodais. Atmosfera koncerte buvo neišpasakyta, Mozambiko alus M2 liejosi laisvai, Nando’s viščiukai buvo labai skanūs, o ir kompanija – puikiai nusiteikusi. 

Populiaraus hit'o "Say Africa" atlikėjas Vusi Machlasela
Populiaraus hit’o “Say Africa” atlikėjas Vusi Machlasela
Pietų Afrikos scenos žvaigždė - Ivone Chaca Chaca, arba kitaip vadinama Mama Africa
Pietų Afrikos scenos žvaigždė – Ivone Chaca Chaca, arba kitaip vadinama Mama Africa

Tačiau svarbiausia – tik pamanykite, kokia laimė!- tame vakarėlyje susipažinome su Cello Santos. Vienu labiausiai žinomų Mozambiko šefų, kulinarinės knygos autoriumi, itin linksmų plaučių vyruku, skrajojančiu po Maputo su savo Harley Davidson, ir dievinančių savo draugus žudyti pačiu skaniausiu maistu!:) Tad su Cello mes ir padraugavome visas 4 dienas, kurias bepraleidome Maputo, Mozambiko sostinėje. 

Cello Santos - labai linksmas žinomas Mozambiko šefas
Cello Santos – labai linksmas žinomas Mozambiko šefas

Jau patį pirmą vakarą Cello be ceremonijų mus įsodino į taksi ir, pats birbdamas ant savo Harley, nusivežė į šviežios žuvies turgų. Ant paties vandenyno kranto, ant smėlio suręsti mediniai turgaus stalai – klote nukloti pačiais šviežiausiais jūros lobiais: nematytomis didžiulėmis žuvimis, įvairiausių dydžių ir formų krevetėmis, omarais, krabais, didelėmis ir mažomis kriauklėmis, sraigėmis, kalmarais…… Cello pats išrinko šviežių produktų “puokštę” ir čia pat, turgaus prieigose, jos visos buvo pagamintos ant rusenančių medžio anglių. Dūmo skonis, burnoje tirpstantys patiekalai, – tai buvo tikrai viena iš TOP 3 vakarienių mano gyvenime. Apie ją dar rašysiu ir rašysiu, pasakosiu ir pasakosiu….

Štai tokiais laiveliais vietiniai gaudo šviežutėlę žuvį...
Štai tokiais laiveliais vietiniai Maputo įlankoje gaudo šviežutėlę žuvį…
Gyvi, dar ropojantys krabai Maputo žuvų turguje
Gyvi, dar ropojantys krabai Maputo žuvų turguje
Kalmarai
Kalmarai
Visi prekeiviai stegngiasi parduoti savo prekes
Visi prekeiviai stegngiasi įsiūlyti savo prekes
Cello savo rankomis išsirinko visus produktus
Cello savo rankomis išsirinko visus produktus
Prieš pasirinkdamas žuvį, šefas uostė, kilnojo, žiūrinėjo, ar tikrai žuvis pagauta vos prieš kelias valandas
Prieš pasirinkdamas žuvį, šefas uostė, kilnojo, žiūrinėjo, ar tikrai žuvis pagauta vos prieš kelias valandas
Patiekalai buvo pagaminti čia, pat, turguje, ant žarijų
Patiekalai buvo pagaminti čia, pat, turguje, ant žarijų
Tigrinės krevetės, su trupučiu sviesto, česnako...
Tigrinės krevetės, su trupučiu sviesto, česnako…
Patys skaniausi pasaulyje kalmarai...
Patys skaniausi pasaulyje kalmarai…

Tarsi to nebūtų gana, Cello kitą dieną nusivežė mus į legendinį portugalų restoraną “Mama No”, išlikusį dar nuo kolonialinių laikų. Neišvaizdi užeiga dviejų didelių gatvių sankryžoje (viena tų gatvių – Karlo Markso:) Bet Mapute yra ir blogesnių pavadinimų, tokių kaip V. Lenino, Engelso, Mao Dzeduno…:)) populiari tarp vietinių, ir ypač penktadieniais, nes čia dienos pietums visuomet garuoja feijoada (tariasi [fežuada]) – sotus braziliškas troškinys iš pupelių, kiaulienos ir čiorizo dešros… Feijoada dar gaminama ir su jūros gėrybėmis vietoje mėsos, ši versija man dar gardesnė! Tačiau vyrukai troškinį kirto užsigerdami Aqua Ardente, portugališka vynuogių degtine, kad geriau virškintų, ir labai gyrė:) Man užtai labiausiai įstrigo anakardžių riešutų tarta (visą tokį pyragą Cello man atvežė į oro uostą išvykimo dieną, tad tas gėris dabar laukia šaldytuve kol bus suvartotas viena svarbia proga savaitgalį:))

Feijoada - troškinys su pupelėmis ir mėsa
Feijoada – troškinys su pupelėmis ir mėsa
Desertui - karamelizuotų anakardžių tartas
Desertui – karamelizuotų anakardžių tartas
Ir šlakelis Aqua ardente...
Ir šlakelis Aqua ardente…

Per 10 dienų Mozambike, prisipažinsiu, atsivalgiau krevečių ir jūros gėrybių… Negaliu patikėti, kad aš taip sakau, nes dievinu seafood’ą, bet tai tiesa:) Vieną dieną, matyt padauginusi šviežių jūros gėrybių, buvau visiškai “išgriuvusi”, praleidau lovoje miegodama… Štai ką reiškia, kai gyveni šalyje, kur puikios kokybės krevetės – deficitas, ir atsidūręs jūros gėrybių rojuje imi jas valgyti pusryčiams, pietums, ir vakarienei:)) Pramiegojusi 20 valandų ir parą pabadavusi, buvau ir vėl pasiruošusi naujiems kulinariniams išmėginimams:) 

Patį didžiausią siurprizą Cello mums padarė paskutinę dieną, kai iš šalies pietuose esančio kurorto Ponta D’ouro pardardėjome klaikiu smėlėtu keliu, kuriuo pravažiuoja tik 4 ratais varomi automobiliai, ir kuriame net labiausiai norėdamas neviršysi 30km/h greičio, nes tų utomobilių ratai iki pusės susmegę į purų smėlį. 120km atstumui įveikti reikia mažiausiai 4-5 valandų, ir dar būtina įskaičiuoti automobilio remontui skirtą laiką, nes arba pametamas ratas, arba kas lūžta, arba atsisako stabdžiai…. Gerai, kad draugiški vairuotojai sustoja, ir tarsi formulės varžybose supuolę nusukę ratą randa sprendimo būdą: mūsų atveju jie išvis išėmė stabdžius, o šlangelę, kuria galėjo ištekėti stabdžių skystis, užkimšo šalikelėje nulaužta sausa šakele:) Čia juk Afrika….:) 

Afrikos keliai ir bekelės...
Afrikos keliai ir bekelės…
Keliai keleliai be šaligatvių...
Keliai keleliai be šaligatvių…
Kai sulūžta pakeliuj mašina,  sustoja padėti kiti vairuotojai...
Kai sulūžta pakeliuj mašina, sustoja padėti kiti vairuotojai…
Kaip kokiose formulės varžybose: vienas du ir ratas nuimtas:)
Kaip kokiose formulės varžybose: vienas du ir ratas nuimtas:)
Pasiruošę keliauti toliau:)
Pasiruošę keliauti toliau:)

Bet aš nukrypau nuo temos:) Tad štai – pardardame mes tuo klaikiu keliu, o prie kelto perkėlos mūsų jau laukia Cello:) Ant savo blizgančio Harley Davidson:) Ir kur jis mus nusiveža? Į vieną savo virtuvių, kurioje pluša šefo padėjėja Fatima, ir į orkaitę jau pašautos dvi gražuolės raudonos šviežutėlės žuvys (angliškai Rock Cod – gal kas žino, kaip lietuviškai??). Mums padengtas stalas – lauke, po žaliuojančiu mango medžiu… Šalto portugališko lengvo rose vyno butelis… Net nepradėsiu pasakoti apie skonį, verčiau pasimėgukite nuotraukomis…. 

Padengtas stalas po mango medžiu...
Padengtas stalas po mango medžiu…
Fatima. Cello padėjėja
Fatima. Cello padėjėja
Rock cod. Seilė tįsta prisiminus jos skonį...
Rock cod. Seilė tįsta prisiminus jos skonį…
Svetingasis Cello...
Svetingasis Cello…
Visi patiekalai Mozambike patiekiami su čili pipirų salsa - piri piri
Visi patiekalai Mozambike patiekiami su čili pipirų salsa – piri piri
Žuvį lengva išmėsinėti, ji beveik neturi ašakų...
Žuvį lengva išmėsinėti, ji beveik neturi ašakų…
Kokie portugališki pietūs be šalto rose vyno?...
Kokie portugališki pietūs be šalto rose vyno?…
Šaltas, kaip tik tinkantis pietums...
Šaltas, kaip tik tinkantis pietums…
Nuotrauka atsisveikinimui
Nuotrauka atsisveikinimui

O kitą kartą papasakosiu apie dar vieną bičiulį, kurį turėjau laimės sutikti Mozambike. Portugalas Viktoras, kuris taip pat dievina maisto gaminimą, ir kas vakarą mus lepino vis kitais šedevrais…. 

 

  1. Nida:

    Dėkui, Laima! Bet va kiek tų menkių rūšių, pasirodo, pasaulyje yra…. P.S. O Mozambikas išties nuostabus, tokia tikra Afrika su daug natūralios šilumos (žmonių širdžių).

  2. Laima:

    Nida – kai taip trūksta šilumos, tokius nuotykius, aprašymą ir nuotraukas žiūrėti – vienas malonumas !
    Truputį “pagūglinau” pagal lotynišką žuvies pavadinimą, kuris būtų Lotella rhacina ir panašu, kad toji raudonos spalvos žuvis yra uolinė menkė 🙂

  3. Ruta:

    Kaip nerealuuuuuuuuu!!!!!!!! Super :] labai dziaugiuosi, kad taip smagiai praleidot laika!!

  4. Nida:

    Oi ne plaukai, Dovile…:( (nors ir jie ataugo:))). Iš tiesų, afrikietiški apdarai primena pižamas, tai ne visuomet ir atskirti lengva:))

  5. Dovilė:

    Tikrai, kad nereali kelionė. Tik neaišku kur tie 3 kg pasidėjo. Gal plaukai ataugo? ;-)))) O dėl to “pižaminio” koncerto, tai maniau, kad čia toks Afrikos stilius, kad kostiumėliai tokie keisti. Maža ką. Bet pasirodo, kad čia ir buvo pižamos;-)

  6. Nida:

    Cha cha – na, tu irgi neturėtum šiuo metu skųstis jūros gėrybių trūkumu:)) Gerų atostogų ir lauksim sugrįžtant:)

  7. Odeta:

    Nida, tu cia labiausiai ziauriai su manimi 🙂 Svajoju svajoju nuvykti i Mozambika, o Tu jau ten ir dar su tokiomis juros gerybemis….nebegaliu, einu atsidarysiu keleta austriu su champagne ikalsiu…gal nurimsiu 😉

  8. Nida:

    Donata – PAR aplankyti būtina. Tai šalis, sugebanti nustebinti… Nerealaus grožio. Ir žmonės nuostabūs. O dėl seafood’o – matyt ne tau jis…:) Klausyk savo organizmo, jei jis sako “ne”, tai ir neprievartauk jo:) Nors aš neįsivaizduoju, kaip jo galima nemėgti:))))

  9. Donata:

    Oi super super!! Džiaugiuosi su tavimi!
    Praėjusią savaitę turėjau svečią iš PAR, nuostabią moterį! Supratau, kad būtinai turiu ten nuvažiuoti. Tu man pasakyk, kaip pamėgti jūrų gėrybes??:)) negaliu net į burną paimti, visur kur keliavau bandžiau, niekaip:)
    Perskaičiau visus tavo įrašus apie Afriką, nerealiai smagu!

  10. Nida:

    Iš tiesų, Erika! Man sekasi gyvenime sutikti be galo įdomius ir mielus žmones. O jau nuotykiai – tai mano aistra:) Visuomet smagu nerti ten, kur laukia netikėtumai…

  11. erika:

    Vien ryškios spalvos,.Įdomus Jūsų gyvenimukas, kelionės ,nuotykiai, žmonės

  12. Nida:

    Celo!!!!! You are the best, and you know it:) No worries, there are only nice things about you:) All you have to understand about this entry is in one statement: “How Celo tried to kill us with the best food in Moz:))” Will remember that experience for the rest of my life! Foken lekker!:)

  13. Nida:

    Grita, oi net nežinau dėl tų naujų knygų…:) Tiek darbų ir užsiėmimų, kad nėra laiko dorai prie kūrybos prisėsti…:) Gal kada nors, kai į pensiją išeisiu:)

  14. Celestino Santos:

    Thank you very much Nida!!!!!!! I love you and Darius too……..I understood a few words…..CELLO…….HARLEY DAVIDSON……….MAPUTO………PONTA D’OURO……..MOZAMBIKAS……PORTOGALIS………..FEZUADA>>>>>

  15. Grita:

    Sveika sugrizus,Nida, manau,kad kita knyga tikrai bus apie keliones.Vienu zodziu nuostabu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.