Su šiuo keksu buvo taip: jį man užrodė viena šio blogo skaitytoja Jurga. Atsiuntė link’ą į lietuvišką blog’ą, kurį ir aš mielai kartais pavartau: Su šaukštu aplink pasaulį. Bet tikrai mano aikis jo nebuvo pastebėjusi, tad jei ne Jurga, būčiau praleidusi vieną maloniausių ir netikėčiausių pastarųjų mėnesių kulinarinių atradimų!

Kai akimis permečiau kekso ingredientus, pasidarė net labai smalsu išbandyti. Jau vien dėl to, kad tešlos gaminimas itin neįprastas – užplikinant kukurūzų miltus karštu pienu! Ir nors su glitimu aš draugauju ir net labai, visgi kartais mano tinklaraščio puslapiuose žmonės ieško kepinių be glitimo, tad norėjosi pagaminti kažką jiems. Tačiau tikrai ne paskutinis motyvas išmėginti šį kepinį buvo recepto portugališka kilmė! Tai iš Brazilijos atkeliavęs keksas, o savo simpatijų viskam, kas susiję su Portugalija, aš nė neketinu slėpti:)

Taigi, kekso tešlą užsimaišiau kol viena ranka dariau kitus vakarienės patiekalus. Iškepus skaisčiai geltonam keksui, abu su vyru negalėjom sulaukti kada jis bent kiek praauš, ir nepaisydami vėlyvos vakaro valandos, atsiriekėm po gabalėlį paragauti. Tas paragavimas, žinokit, baigėsi pusės kekso suvalgymu dar tą patį vakarą. Aš vos ne turėjau kepti dar vieną, nes gabalėlis tokio nepikto skanėsto prie rytinės kavos – tai pati geriausia motyvacija ryte lipti iš lovos!:) Beje, Jurga sako, kad ji šį keksą dar įmaišo ir kardamono, be to, pagardina džiovintais vaisiais. Aš tikrai išbandysiu ir šiuos variantus, bet kol kas pateikiu jums originalų receptą be priedų. Aš jau kaifuoju nuo minties, kad ir vėl greitu metu jį kepsiu, tik dar su visokiais “paturbinimais”:)

Beje, paprastai cukraus kiekį aš esu linkusi kepiniuose sumažinti, tačiau nepatarčiau mažinti kepant šį keksą. Tikrai saldumo nebus per daug. Taip pat perspėju, kad į keksą beriamas vienas ŠAUKŠTAS (ne šaukštelis) kepimo  miltelių (kai kas gali pagalvoti, kad padariau klaidą). 

Taip pat pastaba dėl ingredientų kiekių: būkit geri, įsigykite virtuvines svarstykles, ir ingredientus sverkite. Tik tada galėsite būti ramūs, kad kepant kepinius nepatirsite fiasko ir paskui neieškosite atsakymo, kodėl vienas ar kitas dalykas jums nesigavo…..

Tas keksas toks pavojingai skanus, kad jo paragavus dviese suvalgėm iškart pusę
Kukurūzų miltų keksas kilęs iš Brazilijos. Jis be glitimo!
Minkštas, purus, gaivus, lengvas ir labai skaisčiai geltonas, tinkamas kasdienai ir šventei!

Kukurūzų miltų keksas

  • 320 g kukurūzų miltų (plius dar šiek tiek kekso formai pabarstyti)

  • 240 g cukraus

  • ½ šaukštelio druskos

  • 400 ml pieno

  • 150 ml neutralaus skonio aliejaus (naudojau rapsų) arba tirpinto sviesto

  • 3 dideli kiaušiniai (arba 4 maži)

  • šaukštas kepimo miltelių

  • cukraus pudros apibarstymui

Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kekso formą patepkite riebalais (tiks aliejus, sviestas), ir pabarstykite kukurūzų miltais. Jei keksą kepate pailgoje formelėje galite iškloti ją kepimo popieriumi. 

Į puodą suberkite kukurūzų miltus, cukrų, druską, tada supilkite pieną ir aliejų (arba tirpintą sviestą). Viską išmaišykite ir užkaiskite. Kaitinkite šią masę pamažu, nuolat maišydami (nes tikrai puodo apačia trauks tešlą – todėl naudokite didelę silikoninę arba medinę mentelę, atgramdydami puodo dugną maišant). Kaitinkite tol, kol tešla taps tiršta. Nelaukite, kol ji sušoks į gabalą, tačiau bus tokio tirštumo, kaip 40% kaimiška grietinė, kur įstačius šaukštelį, jis stovi:)

Nukelkite puodą nuo ugnies ir atvėsinkite tiek, kad kai įmušit kiaušinį, jis neiškeptų toje karštoje tešloje. Jei turite rankinį mikserį, toliau tešlą galite maišyti juo, tame pačiame puode. Jei ne – galite tešlą iškrėsti į virtuvinio kombaino indą. 

Po vieną įmuškite kiaušinius, kaskart labai gerai tešlą išsukdami. Pačioje pabaigoje suberkite kepimo miltelius, ir dar kartą kuo geriau tašlą išmaišykite. Sukrėskite tešlą į paruoštą kepimo skardą, išlyginkite paviršių. 

Kepkite apie 50 min., arba kol kekso viršus patamsės, o vidus bus iškepęs. Išimkite iš orkaitės ir pravėsinkite, tik tada išverskite ant lėkštės ar serviravimo padėklo. Pabarstykite cukraus pudra. 

Recpeto šaltinis – Su šaukštu aplink pasaulį.

  1. Rūta:

    Ar galite patikėti, pamiršau įmaišyti kepimo miltelių, jau laukiau fiasko, bet nepaisant to, keksas vis tiek pakilo ir buvo nepaprastai skanus! Ačiū!

  2. Nida:

    Julija, internetai rašo, kad 1 šaukštelis sodos atstoja 3 šaukštelius kepimo miltelių. Aš nematai priežasties kodėl soda netiktų. Tik nepamirškite užpilti jos kokia rūgštimi (pvz actu ar citrinos sultimis) ir nugesinti.

  3. Julija:

    Nida, o vietoje kepimo miltelių galima naudoti sodą? jei taip, koks kiekis. kažkaip nenaudoju aš jų, nesinori specialiai pirkti 🙂 o beje miltus tuos pačius naudoju ir aš 🙂

  4. Pingback: Kokosinis varškės tortas Raffaello – Nidos receptai

  5. Žana:

    Keksas labai geras. Į pusę jo įmaišiau razinų- tiko su kava:), o kitą kekso dalį palikau be nieko, tad tiko vietoje kukurūzinių vaflių pusryčiams su keptu kiaušiniu 🙂
    Cukrų irgi visur beveik mažinu, bet čia taip pat nepatariu mažinti, tikrai nesaldus. Priedai kepant galimi įvairiausi, tad verta išbandyti visokias versijas. Ačiū!

  6. Nida:

    Dalia, super gerai sugalvojot. Manau, čia dar daug improvizacijų bus pas visus, nes panašu, kad bent jau pusė Lietuvos šį keksą iškepė arba tuoj keps. Ačiū, kad parašėt:)

  7. Nida:

    Aiste, labai ačiū!! Čia visi nuopelnai tenka Jūratei ir blogui Su šaukštu aplink pasaulį:) Man jis irgi tobulas, beje:)

  8. Nida:

    Jurga, bandysiu ne kartą, nes seniai tokio faino, paprasto, gero ir greito recepto nebuvau radusi:) Labai labai jums ačiū, kad užrodėt:)

  9. Dalia:

    Labai, labai geltonas,purus.Įspaudžiau citrinos puselę ir įtarkavau žievelės.Skanumėlis !

  10. Aistė:

    Esu Jūsu fanė, kiekviena karta išbandžius nauja recepta jaučiuosi dėkinga. O šis pyragas …nu kažkas nerealaus. Ačiū.

  11. Jurga:

    Nida, labai džiaugiuos, kad patiko 🙂 dar rekomenduoju pakartot paturbintą su slyvom, abrikosais, razinomis ir kardamonais 🙂

  12. Nida:

    Aš keksą kepiau iš NATURALISIMO prekinio ženklo kukurūzų miltų. Jie supakuoti tokiame plastmasiniame pailgame inde. Beje, miltai buvo itin smulkaus malimo, savo konsistencija niekuo nesiskiria nuo įprastų kvietinių miltų.

  13. xxx:

    Ar galėtumėte nurodyti kokios firmos kukurūzų miltus naudojote? (prie tokio tipo pyragų dažna diskusija, kad miltai jiems per smulkūs, o kuopos – jau per stambios). Ačiū

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.