Ar dažnai virtuvėje naudojate kukurūzų miltus? Prisipažinsiu, kad aš – tikrai nedažnai. Stovi pakelis tolimam spintelės kamputyje, ir verkia… Kartais, kai prisimenu, įmaišau šaukštą kitą į blynelius, varškėčius, bet tai nėra mano pirmasis pasirinkimas. O be reikalo! Tipiška Actekų, Majų ir Šiaurės Amerikos indėnų grūdinė kultūra turi daug cinko ir geležies. Tiesa, geriau ta, kuri sumalta kuo rupiau.
Dar vienas kukurūzų miltų pranašumas prieš tradicinius kvietinius ar ruginius – juose nėra glitimo. Gera žinia tiems, kas glitimo netoleruoja, o ir tiems, kurie sąmoningai stengiasi jį riboti. Ir žinoma, ta skaisti geltona kukurūzų miltų spalva, tarsi specialiai pačios gamtos sukurta gardiems kepiniams kepti:)
Beje, ne vien saldiems! Senokai (kai dar gerų nuotraukų nemokėjau daryti, arba jų apskritai nedariau), dalinausi pikantiška kukurūzų duona, kuri kepama ne vien su kukurūzų miltais, bet ir su pačiais konservuotais kukurūzais! Tiesa, ten šiek tiek įmaišoma kvietinių miltų, o pati duona dar pagardinama čili pipirais. Būtinai kurią nors dieną ją iškepsiu ir atnaujinsiu receptą, šįkart su nuotrauka:) Tuo tarpu laukiu vasaros ir šviežių vaisių sezono, kad dar kartą galėčiau pasimėgauti polentos tarta su migdolais slyvomis.
Na, o kol ta vasara ateis, reikia naikinti dar praeitą vasarą prišaldytas uogas, kurių šaldiklyje kažkodėl nemažėja:) Šis keksas – puiki proga ir pretekstas tą padaryti:)
- 200g kukurūzų miltų
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 4 kiaušiniai
- 150g agavos sirupo
- 2 žiupsniai druskos
- 150g aliejaus (naudojau rapsų)
- 125g mėlynių (gali būti šaldytos)
- 125g mėlynių
- 60ml agavų sirupo
- 60ml vandens
- 1 šaukštelis vanilės pastos
- 1 citrinos išspaustos sultys
- 30g agavų sirupo
- 1 šaukštas vandens
- Orkaitę įkaitinkite iki 180C (jei su apiūtimo funkcija - iki 160C). Pailgą kepimo formą, išklokite pergamentiniu popieriumi.
- Pasigaminkite mėlynių pertepimą: į mažą puodą suberkite mėlynes, supilkite agavų sirupą ir vandenį, užkaiskite. Kai užvirs, šaukštu arba šakute uogas patrinkite ir virinkite atidengę apie 10 minučių, kol masė labai sutirštės. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite vanilę, tada padėkite atvėsti.
- Dubenyje sumaišykite kukurūzų miltus su kepimo milteliais ir persijokite.
- Kitame dubenyje (arba virtuvinio kombaino inde) suplakite kiaušinius kartu su agavų sirupu, druska ir aliejumi, kol visi ingredientai gerai susimaišys. Suberkite persijotus kukurūzų miltus ir gerai tešlą išsukite.
- Į paruoštą kepimo formą įkrėskite trečdalį tešlos. Pabarstykite puse kiekio mėlynių ir patepkite puse kiekio mėlynių pertepimui skirtos masės. Ant viršaus sukrėskite dar trečdalį tešlos, ir suberkite likusias mėlynes bei pertepimą. Ant viršaus sukrėskite likusią tešlą, išlyginkite paviršių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 45-50 minučių, arba kol keksas paruduos, bus viduje iškepęs.
- Mažame puode užkaiskite citrinos sultis kartu su agavų sirupu ir vandeniu ir kaitinkite apie 3 minutes, kol skystis sutirštės, įgaus sirupo konsistenciją.
- Iškepusį keksą išimkte iš orkaitės ir palikite 5 minutes truputį atvėsti. Plonu smeigtuku arba dantų krapštuku švelniai subadykite pyrago paviršių (apie 20 kartų) ir lėtai sulaistykite sirupu visą kekso viršų, kad skystis susigertų. Pilnai atvėsinkite, tik tada išimkite iš kepimo indo.
- Patiekite su medumi arba mėgstama uogiene.
Nuostabu:) Čia varijuoti galima į valias:)
Keksas puikus! Dėjau baltą cukrų vietoj agavo, alyvuogių aliejų.
Sigita, žinoma, kad galima: keiskite arba kitais natūraliais saldikliais – medumi, klevų sirupu, arba paprastu (geriau rudu) cukrumi.
Sveiki, gal galima agavą kažkuo kitu pakeisti?