Kasmet duodu sau žodį: kitąmet geriau pasiruošiu Kalėdoms. Gerokai iš anksto suplanuosiu valgiaraštį, gaminsiu tradicinius patiekalus, skirsiu laiko jų fotosesijoms, aprašysiu savo šeimos “firminius” receptus blog’e, pasidalinsiu savo nuotaikomis su gyvais ir interaktyviais draugais, labiau išpuošiu namus, dovanas artimiesiems pradėsiu rinkti gerokai iš anksto, pakuosiu jas pačiais įmantriausiais būdais, visa širdimi džiaugsiuosi Kalėdomis. Bet…

Kasmet Kalėdos ateina vis labiau netikėtai, kaip tuos kelininkus snaigės – užklupdamos mane nepasiruošusią. O tada griebiu ir šį, ir tą, ir niekas taip iki galo gerai nesigauna… Kūčių stalą su tradiciniais patiekalais paruošiu – tai šventas reikalas. Net jei prie to stalo sėdime dviese, patiekalų visvien dvylika:) Bet kadangi pasilieku tą malonumą paskutinei dienai, blog’o įrašams laiko jau nelieka. Ir ką tada daryti?- palikti juodraščius kitoms Kalėdoms?…

Ant mūsų tradicinio Kūčių stalo šįvakar bus naujas patiekalas, kuris nuo šiol bus įtrauktas į šventinių patiekalų sąrašą. Tai Gefilte Fish – vienas pačių tradiciškiausių žydiškos virtuvės receptų. Man patinka, kad kaskart mano “firminis” sąrašas pasipildo kokiu nors išskirtiniu patiekalu, kuris kartu primena kažkokį gyvenimo etapą, dėl vienų ar kitų priežasčių užsitarnavusį pagarbią vietą mano atmintyje. Vienas tokių patiekalų – tai švediškos keptos marinuotos žuvelės, kurių receptas – tai palikimas iš mano trejus metus pragyvento Švedijoje laikotarpio. Kas mėgsta saldžias silkes, dėl kurių miršta skandinavai – tiems šis patiekalas tikrai patiktų:) Neįsivaizduoju be jų mūsų Kūčių ir Kalėdų stalo. Lietuvoje šiam patiekalui naudoju kvapnias stintas, o štai čia, Izraelyje, – šviežias, tik ką iš jūros ištrauktas mažutes sardines (velniai griebtų, jų turguje žuvų pardavėjai neišdarinėja, tad teko man pasiraitojus gerą valandą pažaisti, kol pusantro kilogramo žuvelių išrakinėjau:)).

Kaip ir kiekvieni Lietuviški namai, mūsiškiai šiandien kvepia silkėmis ir grybais, kuriuos iš Dzūkijos miškų man atvežė surinkusi Mamytė. Su morkomis, karamelizuotais svogūnais, keptais burokėliais, riešutais, saulėgrąžomis… Kūčiukai, kuriuos iškepiau pagal labai patikimą Eglės receptą, beveik išgaravo per pirmas keletą dienų. Vos spėjau paslėpti mažą dėžutę, kad nereiktų Kūčioms kepti trečios porcijos:) Iš šaldiklio išsitraukiau savo geriausios draugės Virgutės keptos lietuviškos duonos gabalėlį – bus tikra šventė.

Prieš išjungdama kompiuterį ir užtiesdama balto lino staltiesę ant mūsų kuklaus stalo, noriu visiems nuoširdžiai padėkoti, kad buvote drauge, kad skaitėt, vartėt, komentavot, bandėt, kritikavot, klausėt… Jaučiuosi be galo praturtėjusi šiemet, įgijusi visą pulką naujų virtualių (kol kas:)) draugų, su kuriais, nors tiesiogiai nepažįstami, plepamės pačiomis įvairiausiomis temomis. Dovile, Odeta, Grita, Rūta, Egle, Renata, Sima, Dalia, Ingrida, Siūline, Lilija, Kristina, Delija, Dusia ir visi (visos) tie, kurių nepaminėjau – ramių jums švenčių, smagių ir sočių Kalėdų, puikių ateinančių metų!

su Kaledom

Komentarų apie "Gražių Kalėdų!": 9

  1. Skaitytoja:

    Nida! “Atsikapsciau” ir as jau po svenciu maratono :)) Su praejusiomis Tave irgi! As nesuprantu: kaskart vis laukiu, ruosiames, planuojam, darom, o jos vis greiciau ir greiciau prabega…. Ir atrodo, kad jau menuo nuo ju bus prabeges 🙂
    Et 🙂 Graziu siu metu! Kad jie butu neapsakomai geresni, nei buve!

  2. Nida:

    Labai ačiū, Odeta!! Nuoširdžiausi sveikinimai Tau ir Tavo šeimynai:) Skanių ateinančių metų:)
    Dovile, ačiū už rekomendaciją! Būtinai reikės susirasti tą filmą. Mudu su vyru pastarąsias kelias savaites užsikalbiavę ant “Homeland” serialo. Kasdien po kelias valandas praleidžiam susispiete prie kompiuterio, žiūrėdami elinę seriją. Bet jau pabaiga, jau tik kelios serijos liko iki antro sezono pabaigos:) Todėl verkiant reikia naujų gerų filmų – juk dar švenčių ir laisvadienių bus:) Dėkui!!

  3. Dovilė:

    Aš čia truputį ne į temą (bet ir kartu labai į temą;-), bet šiandien pasižiūrėjau žiauriai fainą filmą apie maisto gaminimą “Toast” (2010 m. ) su Helena Bonham Carter. Rekomenduoju.

  4. Odeta:

    Nida, prisidedu ir aš, gal šiek tiek pavėluotai, su šventėmis Tave ir Tavo šeimą! Sveikatos, meilės, ramybės ir daug daug kulinarinių šedevrų iš Tavosios virtuvės ir ne tik (reportažai neralūs irgi, visada skaitau).

  5. Grita:

    Puikios nuotaikos,laimės,meilės ir sveikatos visai jūsų šeimai.Ačiu,kad esi su mumis.

  6. Dovilė:

    Labai gražus ir nuoširdus įrašas. Ačiū ir tau, Nida, kad rašai, kad daliniesi, kad praskaidrini.
    O dėl tobulų švenčių, tai niekad ir man nepavyksta tokių suplanuoti, nes darbai darbus veja. Bet kaip gaunasi, taip gaunasi. Svarbu gera nuotaika namuose, supratimas, artimųjų šiluma. Galima dabar palaimingai drybsoti, skaniai valgyti, vyną gurkšnoti ir daryti metų apibendrinimus bei kurti planus ateinantiems.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.