Oi verkia obuoliai pievose sukritę… Šiemet ir vėl tikriausiai bus tie metai, kai žmonės vežimais veš, į komposto duobę pils… Pamenat, buvo neseniai tokie metai, kai linko obelų šakos, kai sulčių spaudyklos buvo užbukintos savaitėms į priekį, kai visi ūkiai tiesiog skendo obuoliuose:) Kai einu pasivaikščioti, matau tokias apleistas obelis, kažkada čia matyt kažkieno sodas buvo… Obuolių šiemet ant jų tiek, kiek dar nesu mačiusi…

O čia ir pirmas mano šių metų obuolių pyragas – pagardintas rozmarinais. Įsitikinau, kad patys skaniausi obuolių pyragai yra tie paprastučiai, iš paprastų ingredientų. Tačiau praturtinti jų skonį kartais galima visai netikėtais priedais – pavyzdžiui, rozmarinais. Švelni laukinė spygliuočių gaida visai pralinksmina paprasto pyrago skonį ir padaro jį tiesiog kitokiu. Man labai patiko, tikiuosi patiks ir jums.

Pyragas su obuoliais ir rozmarinais – artėjančio rudens pranašas
Obuolių pyragą galite pagardinti ir kitokiomis savo mėgstamomis prieskoninėmis žolėmis
Print Recipe
Pyragas su obuoliais ir rozmarinais
Patiekalas Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis obuoliai
Paruošimo laikas 20 min
Cook Time 30 min
Porcijų skaičius
asm
Ingredientai
Patiekalas Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis obuoliai
Paruošimo laikas 20 min
Cook Time 30 min
Porcijų skaičius
asm
Ingredientai
Instrukcijos
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180C. Nedidelę kepimo formą (20cm skersmens) išklokite pergamentiniu popieriumi.
  2. Išsukite sviestą su cukrumi iki purios baltos masės. Po vieną muškite kiaušinį ir visąlaik plakite masę iki purumo.
  3. Migdolų miltus, miltus, druską ir kepimo miltelius sumaišykite tarpusavy ir suberkite į sviesto mišinį. Švelniai išmaišykite, jokiais būdais neplakite, tik kol susijungs ingredientai. Pabaigoje sudėkite obuolius, suberkite rozmarinus, ir švelniai išmaišykite.
  4. Tešlą iškrėskite į kepimo formą. Išlyginkite paviršių. Kepkite apie 30 minučių (arba kol viršus apskrus, o įkišus medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą).
Pastabos

Šį tešlos receptą galite panaudoti kepdami ir kitokius pyragus, pvz., su kriaušėmis ir imbierais, slyvomis ir cinamonu, galite migdolų miltus pakeisti kitokių riešutų miltais - lazdyno, graikiškų, galite riešutus susmulkinti stambiau, ne iki miltų konsistencijos. 

  1. Nida:

    Ačiū, Silvija, labai smagu, kad išbandėt, bet dar smagiau, kad patiko!

  2. Silvija:

    Nuostabus!!! Čia dabar mano mėgstamiausias pyragas apskritai!!! Super lengva pagaminti, o skonis išties nerealus!!! Ačiū! 💛

  3. Nida:

    Neringa, čia labai dažna problema… Ir man neretai taip pasitaiko. Tikrai gali būti, kad produktai nebuvo tinkamos temperatūros (aš jei pamirštu iš anksto ištraukti iš šaldyuvo, tai kiaušinius į kokį dubenėlį su karštu iš krano vandeniu įkišu ir palieku kelioms minutėms). Taip pat labai labai svarbu puikiai išsukti sviestą, prieš tuos kiaušinius įmušant. Praktiškai viskas cukrus turi būti ištirpęs tame svieste. Tikrai čia patauput ant laiko neverta… Tai va tos dvi klaidelės padaro masę grūdėta…. Paskui kepant ji kažkaip ten pasiskirsto… Bet geriau kad ji tolygi būtų.

  4. Neringa:

    Sveiki Nida, sakykite kur paslaptis, kodėl man 2 veiksme (“Išsukite sviestą su cukrumi iki purios baltos masės. Po vieną muškite kiaušinį ir visąlaik plakite masę iki purumo.”) nesigavo puri balta masė, sviestą išsukau su cukrum, o įmušant kiaušinius masė tapo atsiskyrusi, tarsi kokios išbrikę kruopos, gumuliukais, nesusirišo į visumą… plakiau rankomis, paskui mikseriu…. nepadėjo… per šalti kiaušiniai? kame reikalas 🙂

  5. Nida:

    Kaip faina, Dalia!! Kartais išties reikia labai nedaug, kad paprastas kepinys taptų nepaprastu 🙂

  6. Rasa:

    Nerealus – pats pyragas purus ir dar drėgnas – kepsiu ir ne vieną kartą.Ačiū

  7. DALIA:

    Oi, koks SKONIS, Nida 🙂 Neisivaizdavau rosmarino su saldumynais.(man jis rodesi tik mesytei ir buvmem :)) Gavosi puikus, naudojau Spelta ir Stevia (daaaug mazesni kieki nei cukraus) Bus vienas musu megstamiausiu TIKRAI!!!! 🙂

  8. Danguole:

    Dekoju Nida,uz puiku recepta!Pyragas gavosi puikus.Sumazinau cukraus kieki,dejau tik 70gr.ir kvietinius miltus(100gr.)pakeiciau Cassava flour.Nuostabaus skonio obuoliu pyragas.Tikrai kepsiu dar ne karta😋😊

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.