Paskambino man draugė kažkurią dieną ir sako: “Gelbėk mano kriaušių derlių”!:) Aš su malonumu visus savo draugės derlius gelbėju, nes kitu atveju mano derlius apsiribotų niekingais daržovių skyriais supermarketuose…  Tad begelbėdama tą derlių ėmiausi seniai planuoto pyrago, kurį nužiūrinėjau dar vasarą, tik kriaušės tada dar nesunokę buvo… 

Prancūziška kiraušių ir migdolų tarta skaniausia šilta (ją prieš patiekiant trumpam įkiškite į karštą orkaitę), aš ją patiekiau su kaušeliu naminių vanilinių ledų… Na ką galiu pasakyti – tikrai grieko vertas dieviškas skonis… 

Kriaušių ir migdolų tarta - labai rudeniškas kepinys
Kriaušių ir migdolų tarta – labai rudeniškas kepinys
Norėdami pyragą pašildyti trumpai palaikykite jį įkaitusioje orkaitėje
Norėdami pyragą pašildyti trumpai palaikykite jį įkaitusioje orkaitėje
Skaniausias pyragas šiltas, su ledais
Skaniausias pyragas šiltas, su ledais
Kriaušių ir migdolų pyragą galite patiekti vieną arba su plakta grietinėle
Kriaušių ir migdolų pyragą galite patiekti vieną arba su plakta grietinėle
Kriaušių ir migdolų tarta
Porcijos 8
Traškus tartos pagrindas, minkšta migdolų masė ir sultingos kriaušės...
Komentuoti
Spausdinti
Sirupe virtoms kriaušėms
  1. 4 kietos kriaušės
  2. 300ml vandens
  3. 1 šaukštelis vanilės pastos
  4. 1 cinamono lazdelė
  5. 250g cukraus
Tartos pagrindui
  1. 80g sviesto (kambario temperatūros)
  2. 130g miltų
  3. Žiupsnis druskos
  4. 30g cukraus
  5. 1 kiaušinio trynys
  6. 1 šaukštas vandens
Migdolų masei
  1. 125g minkšto sviesto
  2. 125g cukraus
  3. 125g maltų migdolų riešutų
  4. 3 vidutinio dydžio kiaušiniai
  5. 2 šaukštai romo
Sirupe virtos kriaušės
  1. Kriaušes nulupkite, perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas ir kotelius.
  2. Į puodą įpilkite 300ml vandens, suberkite cukrų, įpilkite vanilę, įmeskite cinamono lazdelę. Užvirkite, tada sudėkite kriaušes ir virkite jas sirupe 20 min. Palikite atvėsti (kriaušes išvirti galite iš vakaro).
Pasigaminkite tešlą pagrindui
  1. Į virtuvinio kombaino indą (arba didelį dubenį, jei minkysite rankomis) sudėkite sviestą, suberkite miltus, druską, cukrų, ir maišykite, kol gausite riebius trupinius. Įmaišykite kiaušinio trynį ir lipdykite tešlą į vientisą masę, jei ji nesulimpa - įpilkite šaukštą šalto vandens. Kai tešla nelips prie rankų, suformuokite rutulį, apsukite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai valandai (arba per naktį).
Pasigaminkite migdolų masę
  1. Suplakite cukrų ir sviestą, kol gausite baltą vientisą purią masę, tada įmaišykite migdolus. Po vieną dėkite kiaušinį, kaskart pilnai įkorporuodami jį į masę. Pabaigoje įmaišykite romą.
Kepkite tartą
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200C (be apipūtimo funkcijos)
  2. Ant miltais pabarstyto darbastalio iškočiokite iš tešlos ploną lakštą, kuris įtilptų į riebalais patept1 banguotais krašteliais kepimo formą (28cm skersmens), ir kad tešlos užtektų šonams padengti. Subadykite tešlos pagrindą šakute, uždenkite pergamentiniu popieriumi, paberkite ant viršaus pupų (ar kitokio svorio) ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 20 minučių, tada pergamentą su visomis pupomis nuimkite ir kepkite dar 5 minutes, kol tešlos pagrindas iškeps.
  3. Išimkite tartą iš orkaitės, bet kaitros neišjunkite. Supilkite migdolų masę į tarto vidų. Ant viršaus išdėliokite nusausintas ir supjaustytas juostelėmis kriaušes. Pašaukite į orkaitę ir kepkite dar 40 minučių.
Adapted from The French Kitchen
Adapted from The French Kitchen
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.