Iš tiesų tai ilgą laiką svajojau apie krabų blynelius, arba Crab Cake, kaip jie paprastai vadinami kulinarinėje literatūroje. Tačiau rezultate šį vakarą gavosi krabų užkepėlė.

Krabai man asocijuojasi su….. ne ne, jokia ne Amerika ir ne Azija. O su Karkle šalia Palangos. Neįprastai skamba, ar ne?:) Karklėje prieš gerus 18 metų veikęs restoranas buvo vieta, kurioje pirmą kartą gyvenime paragavau dviejų nepamirštamų dalykų: keptų sraigių ir krabų užkepėlės. Tuomet dar ne daug nutuokiau apie gurmanišką maistą, ir gal ta „krabų” užkepėlė buvo viso labo Vičiūnų sintetinių krabų lazdelių pavidalu, bet man apsalo širdis, skrandis, smegenys, pilvas ir visa kitka, kas su manim kartu tada atsibeldė į Lietuvos pajūrį. Net neįsivaizduoju, ar šiandien Karklėje dar gyvuoja tas mano legendinis restoranas, ir jei gyvuoja, ar vis dar stebina neišprususius lietuvaičius (kokia be jokios abejonės aš tuomet buvau) pasaulio kulinarijos stebuklais, bet  Tel Avive parduotuvėje atradusi šaldytų krabų mėsos paką nutariau atgaivinti tuos saldžius prisiminimus, saugotus beveik du dešimtmečius.

Nors anuomet užkepėlė Karklės restorane buvo pateikta tikrų tikriausioje kriauklėje, aš panaudojau mažiau romantišką porcelianinį indą, skirtą individualioms užkepėlėms. Rezultatu buvau tikrai patenkinta, ir mielai patiekalą pakartosiu ateityje. Rekomenduoju išbandyti ir jums – ypač jei ruošiatės romantiškam pasisėdėjimui su savo mylimu žmogumi, gurkšnojant gerą vyną. Patiekalo sudedamosios dalys daugmaž iš akies, tad su kiekiais elkitės lanksčiai:)

2 Krabų užkepėlėms reikia:

1 pakelio šaldytos krabų mėsos (tame pakelyje – nepilnas puskilogramis)

1 kiaušinio

2-3 šaukštų džiuvėsių

50-70 ml grietinėlės

1 šaukšto kapotų šviežių krapų

gabalėlio sviesto

Druskos, pipirų, 1/4 šaukštelio turmeriko, 1/4 šaukštelio indiško fish masala prieskonio

Kiaušinį lengvai išplakame, sudedame atšildytą krabų mėsą, supilame grietinėlę, suberiame druską ir prieskonius, kapotus krapus ir įdedame apie 2 pilnus šaukštus džiuvėsių. Išmaišome ir paliekame, kad džiuvėsiai sugertų skysčius.

Du porcelianinius indelius, skirtus kepimui, ištepame sviestu (dugną ir kraštus) ir pabarstome džiuvėsiais, kad visas sviestu išteptas paviršius pasidengtų. Jei užkepėlės masė per skysta, įberiame dar šiek tiek džiūvėsių, jei labai tiršta – įpilame dar šiek tiek pieno arba grietinėlės.

Krabų masę suverčiame į paruoštas užkepėlės formas. Ant viršaus pabarstome džiūvėsiais ir užtarkuojame truputį sviesto.

Pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 180C. kepame maždaug pusvalandį, paskui dar kelioms minutėms įjungiame viršutinio skrudinimo funkciją, kad viršus gražiai paskrustų.

Aš pateikiau užkepėlę kartu su žaliomis salotomis bei ridikais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *