Pradedu testėti pažadą paviešinti savo paskutinių kulinarinių eksperimentų rezultatus. Paskutiniąjame “Food & Wine” numeryje, skirtame artėjančioms Amerikoje Thanks giving šventėms paminėti, buvo pateikta nemažai pasiūlymų kaip priimti, kuo vaišinti mielus svečius. Man visuomet įdomūs nedideli užkandžiai, su kuriais pasitinkama drauge su šampano taure. Juk tai savotiškas pirmasis įspūdis. O geras pirmasis įspūdis gali būti sudarytas tik vieną kartą – juk antro šanso pirmam įspūdžiui nebūna:)

Ruošdama pastarąją šventinę vakarienę nusprendžiau eiti kokteilinių sausainių keliu. Ir nesuklydau. Nors pažaisti, kaip ir su bet kokiais kitais sausainiais, šiek tiek reikia, bet užkandis gavosi skanus. Ir paprastas pateikimui bei vartojimui. Beje, su šiokia tokia netikėtumo doze, nes kokteiliniai sausainiai turi ir saldumo, ir sūrumo, o tai nėra iki galo įprasta tokio pobūdžio gaminiams.

Pateikiu pirmą kokteilinių sausainių variantą – su migdolais, parmezanu ir rozmarinais. Iš šio kiekio turėtų gautis apie 60 vieno kąsnio sausainėlių arba atitinkamai mažiau didesnių.

1/2 puodelio skaldytų migdolų

3 šaukštai cukraus

2 šaukštai kapoto šviežio rozmarino lapelių

2 puodeliai miltų

1/3 puodelio šviežiai sutarkuoto Parmezano

1/2 šaukštelio druskos

230g šalto  sviesto, supjaustyto gabaliukais

2 didelių kiaušinių tryniai

Įkaitiname orkaitę iki 180C. Ant skardos supilame skaldytus migdolus ir švelniai pakepiname orkaitėje (apie 10min) kol taps auksinės spalvos. Atvėsiname migdolus.

Tam, kad iš rozmarino ištrauktumėm visą jo aromatą, supjaustytus lapelius sumaišome su cukrumi ir patriname, kol cukrus sudrėksta. Virtuviniu kombainu pulsuojant sumaišome migdolus, cukrų su rozmarinu, tarkuotą sūrį, miltus. Pulsuojame tol, kol migdolai stambiai sutrupa. Sudedame sviestą ir pulsuojame toliau, kol masė primena trupinius. Įdedame trynius ir toliau pulsuojant maišome, kol gaunasi vientisos tešlos gumulas.

Paminkome trumpai tešlą rankomis, kol galutinai susiminko, ir padaliname tešlą į du gumulus. Tiesiame ant darbinio paviršiaus vieną lakštą pergamentinio popieriaus, ant jo dedame tešlos kamuolį ir iš viršaus pridengiame antru lakštu pergamentinio popieriaus. Kočiojame taip tarp dviejų lakštų įspraustą tešlą tol, kol ji tampa maždaug 0,5-0,7cm storio. Dedame mažiausiai valandai į šaldytuvą. Tą patį padarome su antru tešlos kamuoliu.

Kaitešla šaldytuve labai sukietėja, ištraukiam vieną jos gabalą. Nuo viršaus nulupame pergamento lakštą. Naudodami apvalią formelę (aš panaudojau šampano taurę, nes viršuje esantis skrituliukas savo dydžiu kaip tik atitiko mano norimą sausainio dydį) išpjaustome iš tešlos rutuliukus. Sausainius dedame į skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi, Likusią tešlą vėl tarp dviejų pergamentinių popierių iškočiojame į vientisą “blyną” ir dedame atšaldyti. Tą patį kartojame su kitu tešlos rutuliu, kol viską supjaustome.

Kepame sausainius apie 20 minučių 180C karštumo orkaitėje, pakeisdami skardas vietomis (jei kepate iškart dvi skardas) – vieną perkeliant iš apačios į viršų, kitą – iš viršaus į apačią, kol sausainiai tolygiai paruduos. Išėmus palaikome skardoje apie tris minutes, o paskui galutinai atvėsiname ant grotelių.

Pateikiame su putojančiu vynu.

 

Komentarų apie "Kokteiliniai sausainiai: su migdolais, parmezanu ir rozmarinais": 2

  1. Diana:

    Vakar gaminom. Toks idomus gurmaniskas skonis, waw! Labai patiko, aciu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.