Štai dar vienas kokteilinių sausainių receptas, idealiai tinkantis su putojančio vyno taure. Skirtingai nuo sausainių su migdolais, parmezanu ir rozmarinais (https://www.nidosreceptai.lt/kokteiliniai-sausainiai-su-migdolais-parmezanu-ir-rozmarinais/), šie – kur kas saldesni. Tačiau ne tokie saldūs, kad galima būtų juos vadinti desertiniais. Na, o peletrūnas (tarragon – angliškai) čia išties puikiai tinka, nes specifinis jo skonis atsiskleidžia tinkamais tonais.

Tad jei pasiruošę šiek tiek paplušėti virtuvėje, kviečiu pradėti nieko nelaukiant:)

Maždaug 60 kąsnio didumo sausainių reikės:

1/2 puodelio smulkiai supjaustytų minkštų džiovintų abrikosų

2 šaukštai susmulkinto šviežio peletrūno

1/2 puodelio cukraus (aš dėjau šiek tiek mažiau, nes mano abrikosai – itin saldūs)

115g minkšto sviesto

1 didelio kiaušinio trynys

1/3 puodelio alyvų aliejaus

3/4 šaukštelio jūros druskos

2 puodeliai miltų.

Nedideliame puodelyje smulkintus džiovintus abrikosus užpilam karštu vandeniu ir paliekame pabringti 10 minučių. Nusunkiame, nusausiname popieriniais rankšluosčiais.

Kitame mažame inde peletrūno lapelius sutriname su cukrumi, kad atsiskleistų aromatas. Virtuvinio mikserio pagalba (arba dideliu šaukštu) išmaišome minkštą sviestą su cukrumi, kol masė tampa kreminė. Įmaišome kiaušinio trynį, pamažu plakant supilame alyvų aliejų, ir plakame, kol masė gaunasi vientisa. Įberiame druską, miltus ir viską sumaišome. Pabaigoje įmaišome abrikosus.

Rankomis išminkome tešlą taip, kad visi ingredientai susijungtų tarpusavyje.

Tiesiame ant darbinio paviršiaus vieną lakštą pergamentinio popieriaus, ant jo dedame tešlos kamuolį ir iš viršaus pridengiame antru lakštu pergamentinio popieriaus. Kočiojame taip tarp dviejų lakštų įspraustą tešlą tol, kol ji tampa maždaug 0,5-0,7cm storio. Dedame mažiausiai valandai į šaldytuvą. Tą patį padarome su antru tešlos kamuoliu.

Kaitešla šaldytuve labai sukietėja, ištraukiam vieną jos gabalą. Nuo viršaus nulupame pergamento lakštą. Naudodami apvalią formelę (aš panaudojau šampano taurę, nes viršuje esantis skrituliukas savo dydžiu kaip tik atitiko mano norimą sausainio dydį) išpjaustome iš tešlos rutuliukus. Sausainius dedame į skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi, Likusią tešlą vėl tarp dviejų pergamentinių popierių iškočiojame į vientisą “blyną” ir dedame atšaldyti. Tą patį kartojame su kitu tešlos rutuliu, kol viską supjaustome.

Kepame sausainius apie 20 minučių 180C karštumo orkaitėje, pakeisdami skardas vietomis (jei kepate iškart dvi skardas) – vieną perkeliant iš apačios į viršų, kitą – iš viršaus į apačią, kol sausainiai tolygiai paruduos. Išėmus palaikome skardoje apie tris minutes, o paskui galutinai atvėsiname ant grotelių.

Pateikiame su putojančiu vynu.

Komentarų apie "Kokteiliniai sausainiai: su džiovintais abrikosais ir peletrūnu": 4

  1. Nida:

    Asta, teisingai padarei, įdejusi šiek tiek daugiau miltų. Kaip žinia, visi miltai nėra vienodi, tad situaciją kartais reikia pakoreguoti kokiu papildomu šaukštu. Be to, dažnai kitus ingredientus nėra galimybės pasverti (dėdama sviestą, pavyzdžiui, aš vadovaujuosi ant pakelio nubrėžtomis linijomis, žyminčiomis 50g ribą, tad tikslumas gaunasi švelniai tariant menkas:)). Tad visur patariu į receptus žiūrėti lanksčiai ir kūrybingai!

  2. Asta:

    Labas! Dariau siuos sausainius vakar, bet man tesla gavosi per minksta ir lipo prie ranku. Kazin ar as ka blogai padariau? Bet dadejau miltu ir susiminke. O sausainiai tikrai gavosi labai gardus.

  3. Nida:

    Mindaugai, bus įdomu išgrsti tavo nuomonę, kai išbandysi! Tik nedėk tiek cukraus kiek parašyta recepte, jei nori pikantiškesnio skonio. O peletrūnai – visiškas gėris (tiems, kurie mėgsta. Mano vyras jų nelabai garbina, bet šiuose sausainiuose jam tas prieskonis buvo jėga!). Tik džiovintų turbūt dėčiau daugiau nei šviežių. Sėkmės!

  4. Mindaugas:

    Nida, šie sausainiai tikrai įdomūs, būtinai gaminsiu ir kaip tik mamukas man peletrūno pridžiovino, nes čia lyg ir kažkoks deficitas su juo 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.