Išmušė visų kokosų mėgėjų valanda! Tie, kuriems su kokosais ne pakeliuj, galite toliau neskaityti, nes šis tortas yra visiška skonio viršūnė, bet tik tiems, kas dievina kokosinius aromatus. 

Raffaello (saldainiai) yra tobulas produktas (man!) savo skoniu, tekstūra, išvaizda ir net reklaminėmis kampanijomis:) Todėl šio torto man nė reklamuoti per daug nereikia, nes jei žinote, kas yra Raffaello, tai žinote, kas yra šis tortas!

Lengvas, purus, drėgnas, traškus, švelnus… Viskas telpa viename štai tokiame gražiame kepinyje. Būtent kokosinio torto gimtadienio proga šiemet užsiprašė mano mama. O mes turime štai tokią tradiciją: kasmet aš kepu jai didelį tortą, o ji kviečiasi savo draugus ir drauges tą tortą suvalgyti:) 

Šį savaitgalį, beje, mūsų laukia didelė šventė: paaiškės, ką išsirinksime Prezidentu/e kitiems penkeriems metams. Argi ne proga švęsti? Ypač kai mūsų visų dėka turime tokį svajonių finalą!!:) 

Skanaus. Ir nepamirškite atsiųsti nuotraukų savo gražuolių, kai juos kepsite:) Gavosi labai graži tradicija, kai visi, kurie kepė kukurūzų miltų keksą, kėlė savo viena už kitą gražesnes nutraukas!:) 

Kokosinis varškės tortas Raffaello 

Trapios tešlos pagrindui:

  • 125 g miltų
  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
  • 70 g labai šalto sviesto, supjaustyto gabalėliais
  • 50 g cukraus
  • 1 kiaušinio trynys

Varškės sluoksniui:

  • 1 kg varškės (geriausia – sumaltos tris kartus)
  • 250 g cukraus
  • 1 pakelis vanilinio cukraus arba keli lašai kokosų ekstrakto
  • 3 kiaušiniai
  • 30 g krakmolo
  • 250 ml kokosų grietinėlės (arba riebaus sluoksnio, kuris susidaro kokosų pieno pakelyje, viršuje)

Pabaigimui ir papuošimui:

  • 100 g balto šokolado
  • 25 g sviesto
  • 2 šaukštai kokosų grietinėlės arba paprastos grietinėlės 36% riebumo
  • Raffaello saldainiai papuošimui
  • kokosų drožlės

Įkaitinkite orkaitę iki 175C. Kepimo formos su nusegamais kraštais dugną išklokite pergamentiniu popieriumi. 

Miltus išmaišykite su kepimo milteliais, sudėkite sviestą, cukrų, ir virtuviniu kombainu arba rankomis trinkite, kol gausite riebius trupinius. Galiausiai įmuškite kiaušinio trynį ir maišykite, kol tešla susiklijuos į vientisą masę. iš šios masės suformuokite pailgą “dešrą”ir supjaustykite juostelėmis. Šias tešlos juosteles išdėliokite ant kepimo formos dugno, ir pirštais spausdami prie dugno padenkite jį visą daugmaž tolygiai, kartu užleisdami šiek tiek ir ant formos sienelių (kraštų). Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15-20 minučių, kol lengvai pagels ir apskrus. 

Paruoškite varškės sluoksnį: sumaišykite varškę su cukrumi ir vaniliniu cukrumi (arba kokosų ekstraktu), tada po vieną įmaišykite kiaušinį, ir galiausiai supilkite kokosų grietinėlę. Maišykite ant nedidelių apsukų apie 2 minutes, ne ilgiau (antraip varškės sluoksnis kepdamas labai pakils ir subliukš vėsdamas). Supilkite šią masę ant apkepto pagrindo, ir pašaukite kepti 175C temperatūroje apie 55-60 min. Iškepusį tortą išimkite iš orkaitės ir visiškai atvėsinkite. Apipjaukite atsargiai kraštelius ir nuimkite formos kraštus, o patį tortą mažiausiai kelias valandas ( o geriausiai per naktį) laikykite šaldytuve, kad visiškai sustingtų. 

Pasiruoškite baltojo šokolado glaistą: ant labai mažos ugnies (arba ant garų) ištirpinkite baltąjį šokoladą kartu su sviestu ir grietinėle. Šiuo glaistu pirmiausiai aptepkite torto šonus, o paskui visą, kiek liko, supilkite ant torto viršaus ir išlyginkite. Torto šonus aplipdykite kokosų drožlėmis, jomis pabarstykite ir visą torto viršų. Aplink apdėkite Raffaello saldainiais (geriausia, jei saldainius dėsite ant bestingstančio baltojo šokolado sluoksnio, taip saldainiai gerai prilips ir stabiliai laikysis). 

Recepto šaltinis – Kwestia smaku

 

  1. Nida:

    Kad nuo technikos priklauso, tai nebejoju. Man taip nutinka kai smulkinu blenderyje (kokteilinėje), tada tikrai niekas nesismulkina, nebent masė skysta. O mano senasis Magi Mix net zvimbdavo, kaip viską smulkindavo!

  2. Jurga:

    Ačiū, Nida! O va man S formos peiliukas kaip tik ir ištaško viską į šonus ir niekas toliau nevyksta. Kad ir svogūnus smulkinant, reikia laikas nuo laiko sustot ir nuo šonų vėl viską nukrapštyt, kitaip peiliukas be darbo sukasi… Bet gal irgi priklauso nuo technikos…

  3. Nida:

    Jurga, neatsiprašinėkit – ačiū, kad pavaduojat kol aš iš darbų krūvos vaduojuosi, va net laiku į paklausimus neatsakau… Tai ačiū labai:)

  4. Nida:

    Jurga, aį tai dažniausiai kai man malti varškę reikia, o nenoriu išsipakuoti malimo mašinėlės, kapoju su blenderio peiliais. Gaila, kad Bosh’as neturi tokio įrenginio su peiliais smulkinimui, tai lieka tik mėsmalė. Bet jei turit kombainą su S formos peiliu, tai jums sutrins tą varškę akimirksniu tikrai.

  5. Nida:

    Guoda, žinoma, kad galima!! Bet kokiu mikseriu, blenderiu sumalsit.

  6. Nida:

    Jurga, koks pažįstamas man šis jausmas:) Aš šoku iki šiol, nors jau turėjau priprasti:)

  7. Jurga:

    Jaučiuosi negerai, Nidos bloge rašinėdama, bet … aš pirkau, berods, 6 proc. trintą varškę pyragams kepti. Riebumo nestigo, tik vis galvoju, kad su įprasta permalta būtų daugiau to varškės sluoksnio, labiau jaustųsi gal. Dabar gavosi skanus, bet toks jau švelnus, gležnas… Užtat ir knieti pabandyti kitą variantą 🙂 Gal net ir permalti arba, kaip sakiau, perpus sumaišyti 🙂

  8. Guoda:

    Ačiū, Jurga, kad pasidalinote patirtimi – net nebandysiu malti su blenderiu. 😀
    Ir man buvo kilusi mintis naudoti kreminę varškę, bet pastebėjau, kad ji vos 4% riebumo, tai pamaniau, kad gal kiek per liesa tortui…

  9. Jurga:

    Įsiterpsiu: kažkada bandžiau varškę blenderiu “malti” – prilipo prie indo šonų ir po kiekvieno spūstelėjimo teko vis krapštyt… 🙂 Tai mieliau rinkčiausi malimą mėsmale. Aš kepiau šį Nidos pyragą su pirkta kremine varške, bet dar bandysiu ir su kietesne, permalta. Arba dėsiu per pusę… 🙂

  10. Guoda:

    Kaip malate varškę pyragui? Su mėsmale? O gal galima sutrinti kokiu Vitamix’u, kad neliktų gumuliukų?

  11. Jurga:

    Nida, reikėjo matyt, kokį šokį prie Bosch’o šokau žiūrėdama, kaip jis virtinukų tešlą minko 😀 😀 Vienintelį kartą taip yra buvę, kai pirkom makaronų kočiojimo ir pjaustymo mašinėlę 😀
    Mes šiltą pyragą prapjovėm, nes užsuko svečių, namai kvepia… Nesi sakysi: rytoj ateikit, gal dar bus 😀

  12. Nida:

    Geras, Jurga:) Pagal tai, kiek man žmonės asmeniškai rašo, klausia, ir aš tokią nuomonę susidariau:) Labai labai smagu. Tikiuosi, džiaugiasi ir tie, kurie įsigijo:)

  13. Nida:

    Jurga – su saldumu taip jau yra, aš irgi mažinu smarkiai, bet vis neapsisprendžiu kokios taktikos laikyti rašant receptus. Nes tortas juk turi būti tortas! Saldus, turiu omeny:) Tai palieku kiekvienam tą cukraus kiekį pasikoreguoti:) Na o dėl pastovėjimo pernakt – tikrai čia auksinė taisyklė su visais varškės pyragais. Tiesiog būtina jiems leisti pabūti!

  14. Nida:

    Na, čia jūsų nuomonė apie griovėjus:) Man abu antrojo turo kandidatai – didelė Kitokios, Naujos Lietuvos šventė!! Mes jau laimėjome, turėdami tokį finalą!!

  15. Jurga:

    Iškepiau 🙂 be saldainiukų (surijom atskirai :). Nors mėgstu saldžiai, kitą kartą cukraus kokį 20 g pamažinsiu. Aišku, perplakiau, gal dar ir nuo tešlos likęs papildomas baltymas, kurį įmečiau varškėn, padėjo. Išsipūtė ir subliuško 🙂 Patarimas: nevalgyti neatšaldyto, nesusistovėjusio. Po pamiegojimo šaldytuve skoniai susistovi, subręsta, visai kitas reikalas! Kepsiu dar 😀

  16. netinka:

    Manyciau rinkimu nereiketu liesti kalbant apie tortus. Nes paskaicius pasisakymus kad reikia svesti issirinkus Lietuvos griovejus praeina noras toliau skaityti …

  17. Nida:

    Jurga – sėkmės didelės, parašykit ar patiko (nu jei sriubą su kokosų grietinėle verdat, tai kokosams nesate abejinga kaip ir aš, todėl abejonių kaip ir neturiu:)).

  18. Jurga:

    Norėsiu! Ir kokosų grietinėlės kaip tik panašus kiekis dažniausiai po aštrios sriubos lieka, tenka grūsti į šaldiklį 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.