Ar jums yra buvę, kad paragavę kokio patiekalo, niekaip negalite pamiršti dieviško jo skonio?? Man taip ėmė ir atsitiko prieš gerus metus, kai švęsti žydiškojo Pesacho buvom pakviesti į vienų mūsų gerų draugų namus. Žinojau, kad žydiškos šventės visuomet susiję su tikrų tikriausia puota, tad psichologiškai buvau pasiruošusi kulinariniams išbandymams. O kadangi Odelija – šeimininkė – yra garsi tortų dizainerė, laimėjusi garbingus apdovanojimus Izraelyje ir tarptautiniu mastu (https://www.nidosreceptai.lt/tortai-dekoravimas-ir-klaidos-receptuose/), iš anksto tikėjausi ypatingo momento – to vakaro deserto.

Pesachas – tai laikotarpis, kuomet žydai nevartoja tam tikrų produktų: kvietinių miltų ir visko, kas susiję su raugu – duonos, alaus ir t.t. Todėl visi patiekalai, įskaitant desertus, turi būti iškepti nenaudojant nei gramo miltų! Iš pirmo žvilgsnio tai turėtų pasirodyti kaip misija naįmanoma:) Bet kaip tik tą vakarą paragavau torto, kuris man, ne itin mėgstančiai riebius saldumynus, paliko neišdildomą įspūddį. Maniau tą tortą imsiu ir pamiršiu, bet kai po metų jo skonį vis dar jaučiau burnoje, nutariau paskambinti Odelijai ir išsikaulinti receptą. Mano vyro gimtadienis tapo puikia proga ir pačiai jį iškepti. Viskas pavyko be didelių nesklandumų. Pritrūko tik laiko ir fantazijos torto puošybai (jei kepčiau dažniau, tikriausiai įgusčiau ir šioje srityje:)), tačiau skonis buvo toks pat dieviškas. Dar viena detalė – nespėjau jo nufotografuoti prapjauto!! Tortas išgaravo beveik tokiu pat greičiu, kaip sudegė juokingosios žvakelės, tą vakarą priminę, kad kuo toliau, tuo vis sudėtingaiu sekasi suskaičiuoti sukakusių jubiliatui metų skaičių:)

Tad siūlau paiskliauti fantazija ir net be gražių iliustracijų patikėti, kad šis tortas – tai tobula skonio ir tekstūros harmonija.

Kokosinis šokoladinis tortas (be miltų!)

5 kiaušinių baltymai

5 kiaušinių tryniai

1 1/4 puodelio cukraus

200g kokoso drožlių

50g sutrupintų graikinių riešutų

350g karčiojo juodojo šokolado

2 pakeliai plakamosios grietinėlės (500ml)

2 šaukštai cukraus

Orkaitę įkaitinam iki 180C. Kiaušinių baltymus išplakame su cukrumi, kol gaunasi standžios putos. Į masę įmaišome kokoso drožles ir trupintus graikinius riešutus. Masę išpilame į riebalais išteptą formą išimamu dugnu ( naudojau 26cm skersmens) ir kepame apie 25 min. Atvėsiname.

Karšto vandens vonelėje ištirpiname šokoladą, sulaužytą į mažus gabalėlius (labai atsargiai, kad dėl aukštos temperatūros šokoladas neišskirtų riebalų ir nepradėtų litpi į gumulėlius). Labai atsargiai vieną po kito įmaišom po trynį, tik ant labai žemos temperatūros, kad tryniai neiškeptų. Masę nuolat ir labai gerai maišom.

Iki standžių putų suplakame grietinėlę. Atsargiai ją sumaišome su šokolado mase. Kremą supilame ant kokosinio torto pagrindo, viršų sulyginame ir pededame į šaldytuvą mažiausiai porai valandų (geriausiai – parai).

Aš papuošiau viršų šokolado drožlėmis, bet čia leiskite plačiai pasireikšti jūsų fantazijai, kuri, neabejoju, bus lakesnė nei maniškė 🙂

 

  1. Nida:

    Simona, aš tikrai neatsakysiu į šį klausimą, nes nesu maisto technologė…:( Kiek teko susidurti, dažnai tokio pobūdžio kremuose naudojami kiaušiniai arba jų tryniai. Ką jie duoda kremui – negaliu atsakyti.

  2. Simona:

    Sveiki, ar būtina naudoti kiaušinių trynius? Ką jie duoda šokoladui? Labai nemėgstu naudoti mažai keptų kiaušinių ☹️

  3. Nida:

    Aušra, vaje koks senas receptas, reikėjo gerai pasukti galvą ir prisiminti:) Jūs tikrai teisi, neparašyti tie šaukštai eigoje, bet jie dedami į šokoladinį kremą. Beje, šio torto receptas yra ir mano knygoje “Izraelio Skoniai”, ten eiga aiškiau surašyta 🙂 Skanaus!

  4. Ausra:

    Laba diena , noriu paklausti ten recepto gale 2 saukstai cukraus ? Jie kur dedasi ? I grietinele ?
    Aciu

  5. Daina:

    Norejau patikslinti cukraus kieki?
    1 1/4 ( stikline ir dar 1/4 stiklines ar tik 1/4)? Ruosiuosi kepti. Suviliojo .

  6. Nida:

    Asta, esu beveik tikra – pernelyg aukšta buvo šokolado temperatūra. Per greitai, per karštai jį ištirpinot, o paskui ir neatvėsinusi ėmėte mušti trynius. Masė įdėjus trynius sukietėt galėjo tik vienu atveju – jei tie tryniai iškepė. Juolab, jei, kaip rašote, ir šokolado riebalai išsiskyrė, kas yra piras požymis, kad jis buvo neteisingai ištirpntas. Man yra taip buvę, kai patingėjau “žaisti” su karšto vandens vonele, ir užuot tirpinusi ant garų, tirpinau šokoladą tiesiog puode, ir dar norėjau, kad greičiau ištirptų, tai ant tokios normalios ugnies… Tada jau tikrai niekas negalėjo išgelbėti.. Reikėjo mesti laukan (kad ir kaip gaila būtų), ir imtis kremo iš naujo….

  7. Asta:

    Sveiki,
    Noreciau pasiteirauti, kokia sito kremo konsistencija? Kai istirpinusi sokolada po viena sudejau trynius, mase labai sukietejo, sokoladas tapo grudetas ir issiskyre riebalai. Antra karta tryniai taip pat labai sutirstino sokolada, o imaisius grietinele sokoladas susoko i gabaliukus. Galiausiai nesugalvojau nieko gudriau kaip mase pasildyti ir isplakti mikseriu. Bepjaustomas tortas tiesiog subyrejo:( nors skonis tikrai gavosi peprastas… Niekaip nesuprantu, kur cia suva pakastas:(

  8. Nida:

    Karina, keletas žydiškų (ir labai labai tradicinių) saldumynų receptų yra mano knygoje “Izraelio skoniai”.

  9. Nida:

    Žinoma, kad galima pabandyti kitokius riešutus. Graikiški, manau, tinkamiausi dėl jų švelnaus skonio (žemės riešutai turbūt būtų per išraiškingi). Graikiškus dar galima keisti pekanais (karijų) riešutais, bet jie brangesni nei graikiški.

  10. Gabrielė:

    Sveiki, norėjau paklausti ar galima naudoti ir kitokius riešutus ar visgi su graikiniais skaniaudia?

  11. Nida:

    Egle, tikiuosi nenusivilsi! Ir as nelabai megstu kepti tortus (juolab kad musu seimoje nelabai kas juos megsta), bet sis isgaravo kaip dumas. Gabalelis, likes saldytuve po vakarelio, dingo per nakti: taip niekas ir neprisipazino, kas buvo atsikeles pasmaguriauti:)
    Ir dar viena labai (bent man) reiksminga detale: jokio streso del “neiskilusio ar netolygiai biskvito”, jokiu rupesciu “ar pasiseks”. Ech, megstu paprastus procesus sudetinguose dalykuose! 🙂
    Sekmes!

  12. Egle:

    Pati asmeniškai tortų nemėgstų jokiu pavidalu ir jokiomis progomis. bet nori nenori kartais tenka kepti. Dabar žinau, kakd kai pasitaikys pirma proga tortui, būtinai kepsiu šitą ir būtinai paragausiu! Skamba labai netortiškai ir viliojančiai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.